Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σήμερα Κυριακή στα Λαγκάδια η εκδήλωση – φόρος τιμής στον Νίκο Πλουμπίδη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη διοργανώνει σήμερα Κυριακή 28 Ιούλη η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. στα Λαγκάδια Γορτυνίας.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Πλουμπίδη στην πλατεία Λαγκαδίων. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος, ενώ τη στήλη της προτομής και τον περίβολο του μνημείου διαμόρφωσε ο Λαγκαδιανός τεχνίτης πέτρας Στάθης Καγιούλης.

Θα ακολουθήσει συναυλία – αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, στην Αγία Παρασκευή, με τους Διονύση Τσακνή, Βιολέτα Ικαρη και Κώστα Τρανταφυλλίδη.

Με αυτήν τη σημαντική εκδήλωση το Κόμμα αποδίδει φόρο τιμής στο ιστορικό του στέλεχος, τον σύντροφο Νίκο Πλουμπίδη, που η αγωνιστική του αυταπάρνηση και η κομματικότητά του μέχρι και τη στιγμή της άδικης εκτέλεσής του αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές κομμουνιστών, αλλά και για όλους τους αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο Ν. Πλουμπίδης, γεννημένος το 1902 στα Λαγκάδια Αρκαδίας, φοίτησε στο Διδασκαλείο Πύργου, όπου και μυήθηκε στις σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1924 διορίστηκε δάσκαλος στην Ελασσόνα, όπου ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση (έφτασε να εκλεγεί και στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοσιοϋπαλληλικής Ομοσπονδίας) και 2 χρόνια αργότερα έγινε και μέλος του ΚΚΕ. Γι’ αυτήν του την κομματική και συνδικαλιστική δράση συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1931, ενώ στη συνέχεια απολύθηκε από τη θέση του.

Υπήρξε ηγετικό μέλος της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ, που βρισκόταν στην παρανομία λόγω του «Ιδιώνυμου» που είχε θεσπίσει ο Βενιζέλος. Την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά διετέλεσε Γραμματέας των παράνομων τότε Οργανώσεων σε Θεσσαλία και Μακεδονία, ενώ το 1938 έγινε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Το 1939 συνελήφθη, αλλά το 1941 απέδρασε μαζί με άλλους από σανατόριο στο οποίο νοσηλευόταν λόγω φυματίωσης. Επανεξελέγη μέλος του ΠΓ, κατά τη διάρκεια της Κατοχής ως Γραμματέας της ΚΟ Αθήνας συνέβαλε στην ανασυγκρότηση του Κόμματος και στη λειτουργία του ΕΑΜ, ενώ ήταν καθοδηγητής και της ΟΠΛΑ. Το 1949 ανέλαβε υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου στην Ελλάδα και δρώντας σε καθεστώς βαθιάς παρανομίας έδωσε μάχη για την ανασύσταση των κομματικών πυρήνων.

Υπερασπίστηκε το Κόμμα μέχρι το τέλος

Στις 25/7/1952 το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην παραβίαση του καταστατικού – κομματικού πλαισίου από τον ίδιο τον Πλουμπίδη, που λίγους μήνες πριν δημοσιοποίησε επιστολή του με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και την υπόσχεση να παραδοθεί αν δεν εκτελεστεί ο Νίκος Μπελογιάννης (που είχε συλληφθεί από τον Νοέμβρη του 1950 και είχε καταδικαστεί σε θάνατο), αποφάσισε τη διαγραφή του, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς και άδικους χαρακτηρισμούς, όπως «προδότης» και «χαφιές».

Η απόφαση ήταν άδικη και ανακλήθηκε από την 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1958. Στην άδικη απόφαση επέδρασαν καταλυτικά οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί για το ΚΚΕ έπειτα από την ήττα του ΔΣΕ, με την πλειοψηφία των μελών και την καθοδήγησή του να έχουν καταφύγει στο εξωτερικό και τις δυνάμεις του στην Ελλάδα να δρουν σε καθεστώς σκληρής παρανομίας, με διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις και με την Ασφάλεια να χτυπάει τις παράνομες Κομματικές Οργανώσεις, διαδίδοντας παράλληλα προβοκατόρικες φήμες, για να σπείρει συγχύσεις ανάμεσα στους κομμουνιστές. Σε αυτό το κλίμα, λαθεμένες ενέργειες και παλινωδίες ερμηνεύτηκαν ως πράξεις συνεργασίας με τον ταξικό αντίπαλο.

Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 25/11/1952, όταν συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε Στρατοδικείο για να δικαστεί μαζί με την ηγεσία του Κόμματος ως πράκτορας, ο Ν. Πλουμπίδης όχι μόνο δεν αποκήρυξε το Κόμμα αλλά το υπερασπίστηκε έως το τέλος. Θεωρούσε ότι υπήρξε θύμα συγκυριών και προβοκατόρικα διοχετευμένων παραπλανητικών πληροφοριών, δηλώνοντας μάλιστα βέβαιος ότι το Κόμμα, όταν μάθει πραγματικά τι συνέβη, θα αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος του. Ηταν βαθιά πεπεισμένος ότι το ΚΚΕ από την ίδια του τη φυσιογνωμία ως επαναστατικό εργατικό κόμμα μελετά την Ιστορία του, αποτιμά τις αποφάσεις του και δεν φοβάται να αναγνωρίσει τις αδυναμίες και τα λάθη του, όσο σοβαρά κι αν είναι!

Κατά την απολογία του στη δίκη, ανάβλυσαν το κομμουνιστικό του ήθος και η ατράνταχτη πίστη του στο Κόμμα και στο όραμα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις 14/8/1954, έπεσε αναφωνώντας «Ζήτω το ΚΚΕ!».

Από το 1958, με Απόφαση της 9ης Ολομέλειας της ΚΕ, το ΚΚΕ έχει αποκαταστήσει πλήρως τον Ν. Πλουμπίδη, τονίζοντας ότι η αρχική απόφαση ήταν άδικη. Το όνομά του συγκαταλέγεται στην πλακέτα των εκτελεσμένων μελών της ΚΕ που βρίσκεται στην έδρα της στον Περισσό.

Σημειώνεται πως όσοι επιλέξουν να έρθουν με αυτοκίνητο, θα σταθμεύσουν στη Αγία Παρασκευή, 5 χιλιόμετρα από τα Λαγκάδια (να είναι στο χώρο στάθμευσης έως τις 6 μ.μ.), όπου θα υπάρχουν λεωφορεία για τη μεταφορά στο χώρο του μνημείου καθώς η πρόσβαση με άλλο τρόπο είναι αδύνατη.

Επίσης για την εκδήλωση αναχωρούν λεωφορεία από:

— Την πλατεία Όθωνος στην Καλαμάτα, στις 3.30 μ.μ.

— Το δημαρχείο Μεσσήνης, στις 3 μ.μ. Θα γίνουν στάσεις για επιβίβαση σε Θουρία και Αγιο Φλώρο.

— Την πλατεία Δημαρχείου στους Γαργαλιάνους, στις 3 μ.μ. Θα γίνουν στάσεις για επιβίβαση σε Φιλιατρά (στο σινεμά), Κυπαρισσία (στον Σταθμό Τρένων) και Αλλαγή Μεσσηνίας.

— Το πρακτορείο ΚΤΕΛ στο Λεωνίδιο, στις 2 μ.μ.

— Το πρακτορείο ΚΤΕΛ στο Αστρος, στις 3.30 μ.μ.

— Την κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, μπροστά στην Εθνική Τράπεζα, στις 3.45 μ.μ.

— Την πλατεία Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, στις 4.30 μ.μ.

— Τον ΟΤΕ στο Ναύπλιο, στις 3 μ.μ.

— Τον σταθμό του ΟΣΕ στο Άργος, στις 3.30 μ.μ.

— Την Πυροσβεστική στη Σπάρτη, στις 3.30 μ.μ.

— Την Τράπεζα Πειραιώς στο Λουτράκι, στις 3 μ.μ.

— Τα Περιβολάκια στην Κόρινθο, στις 3.20 μ.μ.

— Τον Προαστιακό στην Κόρινθο, στις 3.30 μ.μ.

— Την πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας στις 14:30 (τηλ επικοινωνίας 6936650326)

Από την Αθήνα, πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογεί η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). Η εκκίνηση θα γίνει το πρωί της ίδιας μέρας, στις 12 το μεσημέρι, από την πλατεία Μεταξουργείου. Τηλ. επικοινωνίας: 6974-278.797.

Πηγή: 902.gr