Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 31η Ιουλίου: Μια ματιά στην ιστορία του τόπου μας και του κόσμου

Σαν σήμερα 31η Ιουλίου  __
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

30 π.Χ. Ο Μάρκος Αντώνιος νικάει στη μάχη της Αλεξάνδρειας τις δυνάμεις του Οκταβιανού αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι στρατιώτες του λιποτακτούν, γεγονός που την επόμενη μέρα τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

781 Η παλαιότερη καταγεγραμμένη έκρηξη του όρους Φούτζι(γιάμα), που είναι ενεργό ηφαίστειο ακόμη σήμερα.

904 Οι Σαρακηνοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι της πόλης αιχμαλωτίζονται και πωλούνται στη συνέχεια στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.

1492 Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, καθώς τίθεται σε ισχύ το Διάταγμα της Αλάμπρα.

1498 Στο τρίτο του ταξίδι προς το Δυτικό Ημισφαίριο, ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακαλύπτει το νησί του Τρινιντάντ.

1703 Ο Ντάνιελ Ντεφόε τοποθετείται σε κύφωνα για το έγκλημα της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη δημοσίευση ενός πολιτικού σατιρικού φυλλαδίου.
Ο κύφων(ας) είναι το κυρτό ξύλο που περνιέται στο αυχένα των ζώων (κυρίως στα βόδια) όταν αυτά είναι “στο ζευγά”. Ειδικότερα ήταν, στην αρχαιότητα, μέσο βασανισμού κατά των αιχμαλώτων, των κατάδικων και των δούλων (βλ Ξενοφών “Ελληνικά” ΙΙΙ 3,11, Ησύχιος και Φώτιος). Το όργανο αυτό ήταν ένα πλέγμα από κυρτά ξύλα, έτσι ώστε να κρατά από τον αυχένα του τιμωρούμενου σκυφτό και ακίνητο. Παραστατική εικόνα της χρήσης του παρέχει αγγείο που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, όπου δύο αιχμάλωτοι αλυσοδεμένοι φέρονται με τις κεφαλές περασμένες μέσα σε ανοίγματα του οργάνου, ο ένας σκυφτός και ο άλλος σε ύπτια θέση. Τον κύφωνα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κυρίως στις μαστιγώσεις και η έκθεση με το όργανο αυτό λεγόταν “κυφωνισμός”.

Daniel Defoe, 13 Σεπτεμβρίου 1660 – 24 Απριλίου 1731: Άγγλος επιχειρηματίας, συγγραφέας, δημοσιογράφος και φυλλαδιογράφος, ένας από τους θεμελιωτές του αγγλικού μυθιστορήματος (έγινε διάσημος από το μυθιστόρημά του Ροβινσώνας Κρούσος). Ήταν παραγωγικός και ευέλικτος συγγραφέας, καθώς έγραψε περισσότερα από 500 βιβλία, φυλλάδια και άρθρα πάνω σε διάφορα θέματα (πολιτικής, εγκληματικότητας, θρησκείας, γάμου, ψυχολογίας κ.α.). Ήταν επίσης πρωτοπόρος της οικονομικής δημοσιογραφίας.

1784 Πέθανε ο Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής και λόγιος, Ντενί Ντιντερό

1790 Εκδίδεται το πρώτο αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (δίδεται στον Σάμιουελ Χόπκινς για μία διαδικασία παραγωγής ποτάσας).

1801 Ο λόρδος Έλγιν μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

1818 Πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς, από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρίας.

1856 Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Αιτία της απαγόρευσης αποτέλεσε ο κίνδυνος πυρκαϊάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που δημιουργούν θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος.

1886 Πέθανε ο Ούγγρος μουσουργός, Φραντς Λιστ (Franz ή Ferenc Liszt)

1914 Γεννήθηκε ο Γάλλος ηθοποιός, Λουί ντε Φινές

1914 Δολοφονείται ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Ζ. Ζωρές, από τους πιο ένθερμους πολέμιους του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μόλις άρχιζε. Παρόλα αυτά, καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από τους Γάλλους Σοσιαλδημοκράτες. Αντιθέτως, στις 4 Αυγούστου, στην κηδεία του Ζωρές, οι εργάτες άκουσαν από τους ηγέτες του σοσιαλιστικού κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας το προδοτικό σύνθημα της «εθνικής ενότητας» και της κατάπαυσης του ταξικού αγώνα. Οι Γάλλοι σοσιαλσωβινιστές διαβεβαίωναν τους εργάτες πως οι χώρες της Αντάντ είναι τάχα η «αμυνόμενη πλευρά», οι «φορείς της προόδου» στον αγώνα εναντίον του «επιθετικού πρωσσισμού» (902.gr)

1919 Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα της Βαϊμάρης στη Γερμανία, το οποίο θα προκαλέσει ένα ασταθές πολιτικό σκηνικό που θα διευκολύνει μερικά χρόνια αργότερα την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και των ναζιστών στην εξουσία.
Στις 6 Φεβρουαρίου 1919, στην πόλη της Βαϊμάρης, μακριά από τα εργατικά επαναστατικά κέντρα, συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. Στην πορεία της επανάστασης του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία δημιουργήθηκαν παντού Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών. Ετσι, η αστική τάξη, μαζί με τους αρχηγούς της σοσιαλδημοκρατίας, από φόβο για την αναπτυσσόμενη επανάσταση, ζήτησε να συγκληθεί σύντομα Συντακτική Συνέλευση.
Μετά την καταστολή της εξέγερσης των εργατών του Βερολίνου από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και τη δολοφονία των επικεφαλής του γερμανικού προλεταριάτου Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ, πραγματοποιήθηκαν γενικές εκλογές (19/1/1919), όπου την πλειοψηφία κέρδισαν τα αστικά κόμματα (54,5%). Στις 11/2 η Συντακτική Συνέλευση της Βαϊμάρης εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Γερμανίας τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Εμπερτ, πρόσωπο εμπιστοσύνης της αστικής τάξης και πρωταγωνιστή στην καταστολή της επαναστατημένης γερμανικής εργατικής τάξης. Στις 13/2 συγκροτήθηκε κυβέρνηση συνασπισμού (με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα κόμματα του Κέντρου και το Γερμανικό Δημοκρατικό Κόμμα), με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Σάιντεμαν. Η Συνέλευση ψήφισε επίσης νόμους, που απέβλεπαν στην εδραίωση της αστικής εξουσίας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31/7/1919 ψηφίστηκε και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης , με το οποίο «γεννήθηκε» η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» (Ριζοσπάστης).

1920 Ιουλιανά: Μαζική βία εκ μέρους των βενιζελικών στην Αθήνα, καθώς η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι την προηγούμενη φτάνει αρχικά παραποιημένη ως δολοφονία. Ο Ίων Δραγούμης δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας (τότε Κηφισίας) και Παπαδιαμαντοπούλου.

dragoumis

1920  Ξεκινά τις εργασίες του το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας (31|7-1|8|1920).

1922 Ο 18χρονος Ραλφ Σάμουελσον γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που χρησιμοποιεί σκι θαλάσσης στο Λέικ Σίτυ της Μινεσότα.

1925 Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη γερμανική περιοχή Ρουρ, μετά από 30 χρόνια κατοχής.

1932 Στις Γερμανικές εκλογές του 1932 το Εθνοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ έρχεται για πρώτη φορά πρώτο συγκεντρώνοντας 37,23% (από 18,25% στις προηγούμενες εκλογές) και με 230 έδρες γίνεται η ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη της Γερμανίας.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται δεύτεροι με 21,58% (-2,55%) και οι Κομμουνιστές τρίτοι με 14,32% (+1,19%).

1938 Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στη Περσέπολη εγχάρακτες πλάκες από χρυσό και ασήμι του βασιλιά Δαρείου του Μεγάλου.

Εκατομμύρια γερμανοί στρατιώτες εισβάλλουν στην ΕΣΣΔ

1938 Η Βουλγαρία υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα (που δεν θα τηρήσει), όπως και με άλλες χώρες των Βαλκανίων (Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία).

1940 Σε σύσκεψη των ηγετικών πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων της ναζιστικής Γερμανίας αποφασίζεται η προετοιμασία του πολέμου κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

1940 Στη Γαλλία, η φασιστική κυβέρνηση του Βισί ψηφίζει τη θανατική ποινή για κάθε Γάλλο που εντάσσεται σε ξένο στρατό.

1943 ΕΑΜίτες της Καλαμάτας ανοίγουν τις αποθήκες των μαυραγοριτών και μοιράζουν τρόφιμα στο λαό.

1944 Εξαφανίζεται με το αεροσκάφος που οδηγούσε ο διάσημος συγγραφέας του “Μικρού Πρίγκιπα” και πιλότος, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, σε ηλικία 44 ετών.

exoperi

1944 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός, κόρη του Τσάρλι Τσάπλιν Geraldine Chaplin _ Τζεραλντίν Τσάπλιν

1956 Υπογράφεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τον Ωνάση, με την οποία του εκχωρούσε τις ελληνικές αεροπορικές γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού.

1960 Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις ελληνικές κοινότητες, το ΑΚΕΛ (Εζ. Παπαϊωάννου) έλαβε 35%. Πρώτο ήρθε το «Πατριωτικό Μέτωπο» του Γλ. Κληρίδη με 56,1%.

1960 Ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο νικώντας την ΑΕΚ με 2-1 σε αγώνα μπαράζ. Οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση με 79 βαθμούς.

1964 Το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα “Ρέιντζερ 7” τραβάει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες της σελήνης, 4.308 τον αριθμό, προτού προσκρούσει στην επιφάνεια της. Είναι 1.000 φορές καθαρότερες από ληφθείσες προηγουμένως από οποιοδήποτε γήινο τηλεσκόπιο.

1965 Γεννήθηκε η βρετανίδα συγγραφέας, Τζόαν Ρόουλινγκ, δημιουργός του «Χάρι Πότερ» (AudioBook εδώ)

1971 Οι αστροναύτες του Απόλλο 15, Ντέιβιντ Σκοτ και Τζέιμς Ίρβιν, πραγματοποιούν την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας βόλτα στη σελήνη, οδηγώντας ειδικό τετράτροχο τζιπ στην επιφάνειά της.

1972 Στις φυλακές της Κέρκυρας 20 πολιτικοί κρατούμενοι κατεβαίνουν σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομόνωση στην οποία κρατούνταν.

1976 Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του στον πρόεδρο της ΔΟΕ, λόρδο Κιλάνιν, προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, αλλά δε θα βρει ανταπόκριση από τους ”αθανάτους”.

1985 «Πελατειακές οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ»

foto3 2

1991  ΕΣΣΔ και ΗΠΑ υπογράφουν τη συμφωνία START Ι για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

1992 Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 82,5 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, σηκώνοντας 370 κιλά στο σύνολο (167.5 στο αρασέ και 202.5 στο ζετέ).

1999 Η διαστημομηχανή Lunar Prospector της NASA συντρίβεται σκόπιμα στη Σελήνη, τερματίζοντας έτσι την αποστολή της για ανίχνευση κατεψυγμένου νερού στην επιφάνεια της.

2001 Πέθανε ο Γιάννης Σπάρτακος, Έλληνας πιανίστας και συνθέτης ελαφράς μουσικής, από τους πρωτοπόρους της τζαζστη χώρα μας. Μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι «Θα σε πάρω να φύγουμε», που ως «Greek Bolero» έγινε παγκόσμιο σουξέ από την ορχήστρα του Ξαβιέ Κούγκατ. (Γεν. 7/1/1914)

2006  Αρχίζει η ομαλή διαδοχή στο ΚΚ και στην κυβέρνηση της Κούβας. Ο Ραούλ αντικαθιστά το Φιντέλ Κάστρο σε συγκεκριμένα αξιώματα.

2007 Τερματίζεται η παρουσία του βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία, που υπήρξε και η μακροβιότερη επιχείρηση στην ιστορία του.

2012 Ο Μάικλ Φελπς (Michael Fred Phelps), πρωταθλητής κολύμβησης σπάει το ρεκόρ της Λαρίσα Σεμιόνοβνα Λατίνινα (από το 1964!! μετά από 48 χρόνια) του μεγαλύτερου αριθμού μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Λαρίσα υπήρξε “μυθική” αθλήτρια γυμναστικής της ΕΣΣΔ, κερδίζοντας 14 ατομικά ολυμπιακά μετάλλια και τέσσερα ομαδικά. Η Λαρίσα  γεννήθηκε το 1934. Ανάμεσα στο 1956 και το 1964 κέρδισε 14 ατομικά ολυμπιακά μετάλλια και τέσσερα ομαδικά. Το ρεκόρ ξεπέρασε ο Φελπς, παρόλα αυτά, η Λατίνινα εξακολουθεί να έχει περισσότερα ατομικά μετάλλια. Θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωση της Σοβιετικής Ένωσης ως κυρίαρχης δύναμης στη γυμναστική.

Πέθανε η Ζαν Μορό, πρωταγωνίστρια στο «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού»

2017 Φεύγει από τη ζωή η βραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό (Jeanne Moreau‎ επίσης -σκηνοθέτρια και σεναριογράφος).

2020 Πέθανε ο Βρετανός κινηματογραφιστής σερ Άλαν Πάρκερ  (Sir Alan William Parker‎‎ γενν. 14_Φεβ_1944). Ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας και σκηνοθέτης τηλεοπτικών διαφημίσεων πολλές από τις οποίες κέρδισαν βραβεία δημιουργικότητας. Μετά από ~10 χρόνια ξεκίνησε να εργάζεται ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης ταινιών. Ήταν γνωστός επειδή χρησιμοποιούσε ευρεία ποικιλία κινηματογραφικών στυλ και ασχολιόταν με διάφορα κινηματογραφικά είδη. Σκηνοθέτησε μιούζικαλ _Bugsy Malone (1976), Fame (1980), Pink Floyd – The Wall (1982), The Commitments (1991) και Evita (1996), δραματικές ταινίες βασισμένες σε πραγματική ιστορία, όπως τα Εξπρές του Μεσονυχτίου (1978), Ο Μισσισσιπής καίγεται (1988), Come See the Paradise (1990) Angela’s Ashes (1999), οικογενειακές δραματικές ταινίες, όπως το Shoot the Moon (1982), θρίλερ και ταινίες τρόμου όπως τα Δαιμονισμένος άγγελος (1987) και The Life of David Gale (2003).
Οι ταινίες του απέσπασαν δεκαεννέα βραβεία BAFTA, δέκα Χρυσές Σφαίρες και έξι Όσκαρ. Η ταινία Birdy επιλέχθηκε ως μια από τις Δέκα Καλύτερες Ταινίες του 1984 και κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1985. Ήταν ενεργός τόσο στον βρετανικό κινηματογράφο όσο και στον αμερικανικό κινηματογράφο ενώ παράλληλα έδινε διαλέξεις σε σχολές κινηματογράφου. Το 2013 έλαβε το BAFTA Academy Fellowship Award, την υψηλότερη τιμή που η βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου μπορεί να δώσει σε έναν κινηματογραφιστή. Ο Πάρκερ δώρισε το προσωπικό του αρχείο στο Εθνικό Αρχείο του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 2015.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές