Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός: Κοντά στους 20.000 οι νεκροί σε Συρία – Τουρκία – Σε απόγνωση εκατομμύρια σεισμόπληκτοι

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, ανεβαίνει διαρκώς, καθώς σε χιλιάδες γκρεμισμένα σπίτια δεν έχουν φτάσει καν τα σωστικά συνεργεία, ενώ λιγοστεύουν δραματικά οι ελπίδες για όσους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια έχουν καταφέρει να επιζήσουν μέσα σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης καθίστανται δύσκολες κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και του κρύου. Εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι το χιόνι κάνει τα συντρίμμια βαρύτερα και αυξάνει τον κίνδυνο να σημειωθούν νέες καταρρεύσεις κτιρίων

Με βάση την τελευταία καταμέτρηση οι νεκροί ξεπέρασαν τις 17.000. Τουλάχιστον 16.170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, με τους τραυματίες να είναι 64.194 ενώ τουλάχιστον 3.162 έχουν σκοτωθεί στη Συρία. Πλέον ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 19.332.

Χιλιάδες παραμένουν αβοήθητοι στο δρόμο δίπλα στα συντρίμμια, όπου βρίσκονται θαμμένοι συγγενείς και φίλοι. Περιμένουν τη βοήθεια των Αρχών, που όμως δεν έρχεται.

Αντιμέτωπος με τη λαϊκή αγανάκτηση βρέθηκε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Αντίγιαμαν. Χιλιάδες επιζώντες είναι αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία. Περιμένουν ώρες πλάι στις σορούς των συγγενών τους έξω από τα νοσοκομεία, για πάρουν τα έγγραφα, που απαιτούνται, για να κηδέψουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Τα σωστικά συνεργεία από την Τουρκία και μία σειρά χώρες, συνεχίζουν να εργάζονται μανιωδώς για να σώσουν επιζώντες από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, ωστόσο οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί εξασθενούν, καθώς έχουν περάσει περισσότερες από 72 ώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Κι όμως κάπου-κάπου, μία διάσωση έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες και το ηθικό των διασωστών, όπως στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου ένα οκτάχρονο αγόρι διασώθηκε από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας, πάνω από 80 ώρες από τους φονικούς σεισμούς.

Πέντε άτομα απεγκλώβισε μέχρι στιγμής η ελληνική ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια. Μια από τις πόλεις που υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή. Πρόκειται για την πόλη στην οποία η πρόσβαση ήταν άκρως περιορισμένη. Ο εγκέλαδος δεν κατεστρεψε μόνο τον δρόμο που οδηγεί εκεί αλλά και την πίστα του αεροδρομίου. Η πρόσβαση για βοήθεια είναι ακόμη περιορισμένη.

Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στη Συρία, όπου οι σεισμόπληκτοι, ελλείψει βαρέων μηχανημάτων και ειδικού εξοπλισμού, παλεύουν κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους τους. Κι όταν ορισμένες φορές τα καταφέρνουν, όπως στην περίπτωση του μικρού παιδιού που διασώθηκε σήμερα, μετά από τρεις μέρες στα ερείπια, ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

Η απαράδεκτη καθυστέρηση στην παροχή βοήθεια στην πολύπαθη χώρα έχει ως αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι εικόνες των ομαδικών τάφων, όπως στην Τζαντάρ, βόρεια του Χαλεπίου στη Συρία.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις σήμερα, τρεις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, έφτασε το πρώτο κονβόι βοήθειας του ΟΗΕ. Έξι φορτηγά έφτασαν την Πέμπτη στο Μπαμπ αλ Χάουα, τη μοναδική συνοριακή διέλευση που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράδοση βοήθειας, δήλωσε στο Al Jazeera εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Κι όμως, παρά την τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται στη χώρα, οι ιμπεριαλιστές δεν αλλάξουν ούτε στο ελάχιστο την επιθετική τους πολιτική σε βάρος της Συρίας.

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία δήλωσε ότι η στάση της απέναντι στην κυβέρνηση Άσαντ δεν θα αλλάξει λόγω του σεισμού. Για αυτό το λόγο δεν θα συνεργαστεί άμεσα με τη συριακή κυβέρνηση και η βοήθεια θα περάσει από τις προσκείμενες στην αντιπολίτευση ΜΚΟ και τον μηχανισμό του ΟΗΕ, είπε ο Φρανσουά Ντελμάς σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση.

Σε απόγνωση εκατομμύρια σεισμόπληκτοι

Η ανθρωπιστική τραγωδία δεν θα σταματήσει πάντως όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των νεκρών.

Το δράμα μόλις ξεκινά για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Τουρκία και τη Συρία που έχουν μείνει άστεγοι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Περισσότεροι από 28.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από το σεισμό Καχραμανμάρας, ανέφερε η υπηρεσία καταστροφών της Τουρκίας στο τελευταίο της δελτίο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), διατυπώνει την ανησυχία του για τις εκρηκτικές διαστάσεις που αναμένεται να λάβει η ανθρωπιστική κρίση σε Τουρκία και Συρία που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.

Η σχεδόν ολική καταστροφή σε υποδομές όπως το σύστημα ηλεκτροδότησης αλλά και ύδρευσης θα κάνει αβίωτη την καθημερινότητα των σεισμόπληκτων, ενώ ειδικά για το ζήτημα της υδροδότησης ο ΠΟΥ εκφράζει φόβους για εκδήλωση υδατογενών ασθενειών, όπως γαστρεντερίτιδα ακόμη και χολέρα, η οποία έκανε την εμφάνισή της στη Συρία τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Ναζίμ Χικμέτ Ποιήματα εκλογή από το έργο του