Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σερβία – Κόσοβο – ΕΕ: Βούτσιτς και Κούρτι στις Βρυξέλλες για χωριστές συναντήσεις με τον Ζ. Μπορέλ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Άλμπιν Κούρτι, πρωθυπουργός του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου, ανακοίνωσαν ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για ένα νέο γύρο παζαριών σχετικά με την «αποκλιμάκωση» της νέας έντασης, που δυσκολεύει τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή.

Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, εξέφρασε την απογοήτευση της ΕΕ επειδή Σερβία και Κόσοβο δεν είχαν απαντήσει στην πρόταση για νέα συνάντηση των ηγετών τους στις Βρυξέλλες. Προειδοποίησε μάλιστα με συνέπειες σε περίπτωση που δεν επιδειχθεί τέτοια «διάθεση», αναφέροντας ότι «η έλλειψη ενδιαφέροντος (σ.σ. από τις δύο πλευρές για νέα συνάντηση) σίγουρα θα οδηγήσει σε συνέπειες που θα επηρεάσουν τους πολίτες και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον πρωθυπουργό Κούρτι και τον πρόεδρο Βούτσιτς».

Σήμερα, ο Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στη σερβική δημόσια τηλεόραση, επιβεβαίωσε ότι θα πάει στη συνάντηση με τον Μπορέλ, ωστόσο δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι. «Θα μεταβώ στις Βρυξέλλες μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθώ ότι υπονομεύω τη διαδικασία. Θα ακούσω τον Μπορέλ, αλλά δεν έχω καμία πρόθεση να συναντηθώ με τον Κούρτι», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο Άλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αστυνομικοί συνελήφθησαν εντός του εδάφους του Κοσόβου και δεν πέρασαν ποτέ τη συνοριογραμμή.

Στο μεταξύ, χτες σε δικές του δηλώσεις ο Γκ. Εσκομπάρ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ότι η κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να μετατραπεί σε διεθνή και περιφερειακή σύγκρουση.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες της ΕΕ για επίλυση της κρίσης, ενώ ανέφερε και ότι «εμείς, ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κοσσυφοπεδίου, θέλουμε να τους δούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Και ενθαρρύνουμε ενεργά και τις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στον διάλογο, να εργαστούν σκληρά για να επιτύχουν αυτό που συμφωνήθηκε στη συμφωνία της Οχρίδας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)