Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεσσηνία: Καταγγελίες εργαζομένων για μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

«Απο­δέ­κτης καταγ­γε­λιών από εργα­ζό­με­νους εργο­λα­βι­κού συνερ­γεί­ου που έχει ανα­λά­βει την καθα­ριό­τη­τα του αερο­δρο­μί­ου Καλα­μά­τας, για τον εργα­σια­κό μεσαί­ω­να που βιώ­νουν στον χώρο εργα­σί­ας τους», έχει γίνει, όπως σημειώ­νει σε σχε­τι­κό του υπό­μνη­μα προς τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες και φορείς, το Συν­δι­κά­το Υπαλ­λή­λων στον Ιδιω­τι­κό Τομέα Νομού Μεσ­ση­νί­ας.

Όπως ανα­φέ­ρει το Συν­δι­κά­το, «η εται­ρεία έχει προ­σλά­βει για τη φετι­νή σεζόν μόλις 3 εργα­ζό­με­νες για όλες τις βάρ­διες. Εργα­ζό­με­νες  με 4ωρη και 5ωρη απα­σχό­λη­ση που καλού­νται  να καθα­ρί­σουν φέτος το καλο­καί­ρι τους χώρους της “πύλης εισό­δου” του του­ρι­σμού, της ατμο­μη­χα­νής του του­ρι­στι­κού θαύ­μα­τος της ανά­πτυ­ξης της Μεσ­ση­νί­ας και της Νότιας Πελοποννήσου!

Όπως καταγ­γέλ­λουν, η εντα­τι­κο­ποί­η­ση χτυ­πά­ει κόκ­κι­νο, πράγ­μα που σε συν­δυα­σμό με την ανθυ­γιει­νή εργα­σία επι­βα­ρύ­νει σε πολ­λές περι­πτώ­σεις ακό­μα και την ίδια τους την υγεία! Ταυ­τό­χρο­να, μαρ­τυ­ρί­ες εργα­ζο­μέ­νων που μιλούν για απα­ρά­δε­κτες συμπε­ρι­φο­ρές προϊ­στα­μέ­νων της εται­ρεί­ας, συν­θέ­τουν ένα σκη­νι­κό πραγ­μα­τι­κής κόλασης!

Όσον αφο­ρά τους μισθούς των συνα­δέλ­φων που κυμαί­νο­νται μετα­ξύ 330 και 410 ευρώ, μιλούν από μόνοι τους και απο­κα­λύ­πτουν ότι τα κέρ­δη από τα “ρεκόρ του­ρι­στι­κής κίνη­σης” δεν πάνε μαζί με  καλύ­τε­ρους μισθούς και δικαιώ­μα­τα για τους εργα­ζο­μέ­νους. Το θαύ­μα του του­ρι­σμού στη Μεσ­ση­νία απο­δει­κνύ­ει για άλλη μια φορά ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει ανά­πτυ­ξη που μπο­ρούν να βγουν όλοι, εργά­τες και μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι, κερδισμένοι!

Οι εργα­ζό­με­νες καταγ­γέλ­λουν ότι μέχρι πέρ­σι δού­λευαν 4 καθα­ρί­στριες σε 7ωρες βάρ­διες και ότι είναι αδύ­να­το να καθα­ρι­στούν και να δια­τη­ρού­νται καθα­ροί οι χώροι του αερο­δρο­μί­ου είτε είναι γρα­φεία, είτε αίθου­σες ή ακό­μα οι τουα­λέ­τες που επι­σκέ­πτο­νται εκα­το­ντά­δες καθημερινά.

Οι εργα­ζό­με­νες όχι μόνο δεν προ­λα­βαί­νουν να καθα­ρί­σουν, αφού οι βάρ­διές τους δεν καλύ­πτουν τις ώρες λει­τουρ­γί­ας του αερο­δρο­μί­ου, αλλά και τα υλι­κά που τους παρέ­χο­νται από την εται­ρεία και με τα οποία καλού­νται να εκτε­λέ­σουν την εργα­σία τους είναι ελά­χι­στα και ανεπαρκή.

Δεν είναι άλλω­στε τυχαί­ες οι καθη­με­ρι­νές καταγ­γε­λί­ες από επι­βά­τες και επι­σκέ­πτες του αερο­δρο­μί­ου για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί με την καθα­ριό­τη­τα και τη συνο­λι­κή υπο­βάθ­μι­σή του».

«Απαι­τού­με την άμε­ση βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας των συνα­δελ­φισ­σών μας η οποία διαρ­κώς επι­δει­νώ­νε­ται όσο κορυ­φώ­νε­ται η του­ρι­στι­κή σεζόν!

  • Να προ­σλη­φθεί ικα­νός αριθ­μός που να καλύ­πτει τις ανάγκες.
  • Να στα­μα­τή­σει το αίσχος της μερι­κής απα­σχό­λη­σης. 8 ώρες δου­λειά  με ανά­λο­γη αμοι­βή και ασφα­λι­στι­κή κάλυψη.
  • Έντα­ξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Η Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας και οι αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες να κάνουν όλους τους απα­ραί­τη­τους ελέγχους:

  • Για την τήρη­ση των προ­βλε­πό­με­νων ωρα­ρί­ων και την κατα­βο­λή των προ­βλε­πό­με­νων από τον νόμο προ­σαυ­ξή­σε­ων υπε­ρω­ρια­κής απασχόλησης.
  • Για την τήρη­ση των κανό­νων υγιει­νής και ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων», τονί­ζει το Συνδικάτο.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο