Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σερβία — Κόσοβο — ΕΕ: Βούτσιτς και Κούρτι στις Βρυξέλλες για χωριστές συναντήσεις με τον Ζ. Μπορέλ

Ο πρό­ε­δρος της Σερ­βί­ας Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς και ο Άλμπιν Κούρ­τι, πρω­θυ­πουρ­γός του ΝΑΤΟι­κού προ­τε­κτο­ρά­του του Κοσό­βου, ανα­κοί­νω­σαν ότι θα αντα­πο­κρι­θούν στην πρό­σκλη­ση του ύπα­του εκπρο­σώ­που Εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ Ζοζέπ Μπο­ρέλ και θα μετα­βούν στις Βρυ­ξέλ­λες για ένα νέο γύρο παζα­ριών σχε­τι­κά με την «απο­κλι­μά­κω­ση» της νέας έντα­σης, που δυσκο­λεύ­ει τα σχέ­δια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στην περιοχή.

Χθες ο εκπρό­σω­πος της Κομι­σιόν, Π. Στά­νο, εξέ­φρα­σε την απο­γο­ή­τευ­ση της ΕΕ επει­δή Σερ­βία και Κόσο­βο δεν είχαν απα­ντή­σει στην πρό­τα­ση για νέα συνά­ντη­ση των ηγε­τών τους στις Βρυ­ξέλ­λες. Προει­δο­ποί­η­σε μάλι­στα με συνέ­πειες σε περί­πτω­ση που δεν επι­δει­χθεί τέτοια «διά­θε­ση», ανα­φέ­ρο­ντας ότι «η έλλει­ψη ενδια­φέ­ρο­ντος (σ.σ. από τις δύο πλευ­ρές για νέα συνά­ντη­ση) σίγου­ρα θα οδη­γή­σει σε συνέ­πειες που θα επη­ρε­ά­σουν τους πολί­τες και η ευθύ­νη βαρύ­νει απο­κλει­στι­κά τον πρω­θυ­πουρ­γό Κούρ­τι και τον πρό­ε­δρο Βούτσιτς».

Σήμε­ρα, ο Βού­τσιτς, σε συνέ­ντευ­ξή του στη σερ­βι­κή δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση, επι­βε­βαί­ω­σε ότι θα πάει στη συνά­ντη­ση με τον Μπο­ρέλ, ωστό­σο δεν πρό­κει­ται να συνα­ντη­θεί με τον πρω­θυ­πουρ­γό του Κοσό­βου Άλμπιν Κούρ­τι. «Θα μετα­βώ στις Βρυ­ξέλ­λες μόνο και μόνο για να μην κατη­γο­ρη­θώ ότι υπο­νο­μεύω τη δια­δι­κα­σία. Θα ακού­σω τον Μπο­ρέλ, αλλά δεν έχω καμία πρό­θε­ση να συνα­ντη­θώ με τον Κούρ­τι», δήλω­σε ο Βούτσιτς.

Ο Άλμπιν Κούρ­τι ανα­κοί­νω­σε χθες, Τετάρ­τη, ότι θα μετα­βεί στις Βρυ­ξέλ­λες και θα παρου­σιά­σει στοι­χεία που απο­δει­κνύ­ουν ότι οι αστυ­νο­μι­κοί συνε­λή­φθη­σαν εντός του εδά­φους του Κοσό­βου και δεν πέρα­σαν ποτέ τη συνοριογραμμή.

Στο μετα­ξύ, χτες σε δικές του δηλώ­σεις ο Γκ. Εσκο­μπάρ, ειδι­κός απε­σταλ­μέ­νος των ΗΠΑ για τα Δυτι­κά Βαλ­κά­νια, είπε ότι η κρί­ση στο βόρειο Κοσ­συ­φο­πέ­διο μπο­ρεί να μετα­τρα­πεί σε διε­θνή και περι­φε­ρεια­κή σύγκρουση.

Πρό­σθε­σε ότι οι ΗΠΑ υπο­στη­ρί­ζουν πλή­ρως τις προ­σπά­θειες της ΕΕ για επί­λυ­ση της κρί­σης, ενώ ανέ­φε­ρε και ότι «εμείς, ως ο μεγα­λύ­τε­ρος υπο­στη­ρι­κτής του Κοσ­συ­φο­πε­δί­ου, θέλου­με να τους δού­με στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Και ενθαρ­ρύ­νου­με ενερ­γά και τις δύο πλευ­ρές να επι­κε­ντρω­θούν στον διά­λο­γο, να εργα­στούν σκλη­ρά για να επι­τύ­χουν αυτό που συμ­φω­νή­θη­κε στη συμ­φω­νία της Οχρίδας».

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο