Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΕΤΕΠΕ: Αλληλέγγυη στους εργαζομένους για την ίδρυση νέων σωματείων στα Starbucks

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζομένους των Starbucks, συμμεριζόμαστε τον αγώνα τους και ελπίζουμε το εργατικό κίνημα όλου του κόσμου να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει τους καλύτερους όρους ζωής που αξίζει!», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), για την ίδρυση νέων σωματείων στα Starbucks.

Επισημαίνει ότι, «η ίδρυση του πρώτου σωματείου σε ένα κατάστημα Starbucks τον Δεκέμβριο στο Denver της Αμερικής, ήταν η σπίθα που άναψε τη φλόγα για την οργάνωση των εργαζομένων μεταφέροντας σε όλον τον κόσμο αισιόδοξα μηνύματα. Στην ίδρυση ολοένα και περισσοτέρων σωματείων προχωρούν από τότε καθημερινά οι εργαζόμενοι των καταστημάτων της αλυσίδας σε όλη την Αμερική πάρα τις απειλές και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται από την εργοδοσία».

Αναφέρει ότι, «μέχρι στιγμής 66 είναι τα σωματεία που έχουν ιδρυθεί, ενώ εργαζόμενοι από 250 καταστήματα έχουν καταθέσει χαρτιά για να ενταχθούν σε αυτά, αποδεικνύοντας έτσι ότι μόνο η δράση των εργαζομένων για τη δημιουργία συνδικάτου και διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών δουλειάς είναι αυτή που πραγματικά μπορεί να πιέσει την εργοδοσία και πως αυτός είναι ο μονός τρόπος για να σπάσει ο φόβος και η καταπίεση που αυτή ασκεί».

Σημειώνει ότι, «το γεγονός αυτό είναι ένα φωτεινό παράδειγμα και για τους εργαζομένους της χωράς μας, όπου ο κλάδος μας, όντας από τους μεγαλύτερους, λειτουργεί με τις χειρότερες συνθήκες εργασίας όπως απληρωσιά, εντατικοποίηση και απολύσεις δημιουργώντας την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία τους. Άλλωστε, η καλοκαιρινή σαιζόν μόλις άρχισε και ήδη υπάρχουν καταγγελίες για αυθαιρεσίες των εργοδοτών».

«Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως ακόμα και σε περιόδους που τα πράγματα μπορεί να μοιάζουν πετρωμένα και ακίνητα η πάλη πάντα βρίσκει το δρόμο να ανθίσει και να μετατραπεί σε αγώνα και διεκδίκηση!», καταλήγει το ΣΕΤΕΠΕ.