Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Κορινθία – Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ηλεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται, η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς σε περιοχές της Κορινθίας με πολλές διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο υπάρχουν  περιμετρικά διάσπαρτες εστίες στα ήδη καμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Κεχριών, ενώ λόγω των ανέμων, που και σήμερα πνέουν στην περιοχή, υπάρχουν αναζωπυρώσεις κυρίως στο Χιλιομόδι και τον Άγιο Ιωάννη.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή από αέρος είναι 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα και επίγεια 485 πυροσβέστες με 82 οχήματα, ενώ συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου από τους ΟΤΑ.

Πυροσβεστικό Σώμα

Πηγή φωτο Eurokinissi

Στο μεταξύ, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κήρυξε περιοχές του Δήμου Κορινθίων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Η απόφαση ισχύει για έξι (6) μήνες.

Συγκεκριμένα αφορά τις κοινότητες:

  • Ξυλοκερίζης
  • Σοφικού
  • Αθικίων
  • Γαλατακίου και
  • Αγίου Ιωάννη

ℹ️  Ενισχύονται οι δυνάμεις στο σημείο της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί στο Γραμματικό της Ηλείας με 35 επιπλέον πυροσβέστες, 14 επιπλέον οχήματα.

Πυροσβεστικό Σώμα @pyrosvestiki
#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Γραμματικό Ηλείας. Κινητοποιήθηκαν 30 #πυροσβέστες, 9 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 4 Α/Φ και 1 Ε/Π.
12:13 μ.μ. · 24 Ιουλ 2020
Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην #πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Γραμματικό Ηλείας. Συνολικά κινητοποιήθηκαν 65 #πυροσβέστες, 23 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 Α/Φ και 3 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.
Ενισχύονται οι δυνάμεις στην #πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Γραμματικό Ηλείας.
Συνολικά επιχειρούν 119 #πυροσβέστες, 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 Α/Φ και 5 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α., βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου.

ℹ️  Εξάλλου, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για το Σάββατο 25 Ιούλη, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η προειδοποίηση αφορά την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας).

Από τα Αθίκια Κορινθίας, όπου βρίσκεται ένα από τα δύο βασικά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει από την Τετάρτη την περιοχή, ξεκίνησε η περιοδεία στις πληγείσες περιοχές κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Νίκο Παπαναστάση. Συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Γόντικας και ο Γιάννης Κελάρης, εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Πελοποννήσου με το ΚΚΕ.

Η περιοδεία συνεχίστηκε στο δρόμο προς Ρυτό. Όλη η διαδρομή μέσα από το καμένο δάσος είναι γεμάτη με μικροεστίες που καπνίζουν ακόμα. Στη διασταύρωση προς τον Άι Γιάννη, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε ύφεση.

Νωρίτερα ο Ν. Παπαναστάσης ενημερώθηκε από στελέχη της Περιφέρειας για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και την πορεία της επιχείρησης για την κατάσβεσή της.
Συζήτησε επίσης με πυροσβέστες και άνδρες του Στρατού που δίνουν τη μάχη για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις στην Πυροσβεστική και στην απουσία ουσιαστικής πρόληψης με ευθύνη του κράτους, ενώ ζήτησε γρήγορη καταγραφή των ζημιών και άμεση αποζημίωση στο 100% (δείτε πάνω video).

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Γιάννης Κελάρης, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στάθηκε στην ανάγκη αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης των πληγέντων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην έγκαιρη προειδοποίηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας και τα ελάχιστα κονδύλια που διατίθενται γι’ αυτήν

Η φωτιά έχει κάψει 33.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, κυρίως σταφίδας και ελαιόδεντρων.