Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε 62 χώρες εξαπλώθηκε ο κοροναϊός – Αυξάνονται κρούσματα και νεκροί

Σε 62 χώρες εξαπλώθηκε ο κοροναϊός – μεταξύ των οποίων και η χώρα μας με 7 κρούσματα μέχρι στιγμής – με τους νεκρούς να αγγίζουν τις 3.000 και τα κρούσματα τις 87.000.

Στην Κίνα η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 35 νέους θανάτους και 573 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Ο αριθμός των θανάτων είναι μειωμένος σε σχέση με αυτόν που καταγραφόταν την Παρασκευή. Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 2.870.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν περισσότερα από ό,τι μία ημέρα νωρίτερα (427), κατά την Εθνική Επιτροπή. Όλοι, πλην ενός από τους θανάτους, καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της κρίσης. Στην επαρχία αυτή καταγράφηκαν επίσης 570 από τα 573 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στη νότια Κορέα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 376 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που αύξησε το σύνολό τους σε 3.526, από τα οποία θανατηφόρα ήταν 17. Περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ντέγκου, πόλη στο κεντρικό τμήμα της Νότιας Κορέας που μετατράπηκε σε επίκεντρο της κρίσης στη χώρα, καθώς και στην επαρχία βόρεια Τσονγκσάνγκ, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Στην Ιταλία τα κρούσματα έφθασαν το βράδυ του Σαββάτου τα 1.049, ενώ οι ασθενείς που έχουν υποκύψει, όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές, έχουν φτάσει τους 29. Οι ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί και οι εξετάσεις τους είναι πλέον αρνητικές στον ιό συνολικά είναι 50.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Λομβαρδία, με 552 ασθενείς, ενώ ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνα (πρωτεύουσα της είναι η Μπολόνια) με 213 ασθενείς και το Βένετο με 189.

Οι θάνατοι από την επιδημία του νέου κορωνοϊoύ στο Ιράν αυξήθηκαν κατά 11 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας συνολικά τους 54, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Τζαχανπούρ είπε επίσης ότι καταγράφηκαν 385 νέα κρούσματα, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των ασθενών στους 978. Ο Τζαχανπούρ κάλεσε όλους τους Ιρανούς να αποφεύγουν τα αχρείαστα ταξίδια και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονωϊού στη Γερμανία αυξήθηκε στα 117, από 66 μέχρι χθες, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων έχει διευρύνει τις οδηγίες της σχετικά τα ταξίδια και ματαίωσε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις.

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Πολλά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού, καθώς ορισμένοι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί.

Στην Αυστραλία, 78χρονος Αυστραλός, πρώην επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου «Diamond Princess», το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα ανοικτά της Ιαπωνίας, έγινε το πρώτο θύμα του κορονοϊού στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. Η σύζυγός του, 79 ετών, η οποία επίσης μολύνθηκε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, νοσηλεύεται στο Περθ. Πάνω από 700 κρούσματα του κοροναϊού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα μεταξύ των επιβατών και των μελών του πληρώματος του «Diamond Princess».

Οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσαν το 26ο κρούσμα του κορονοϊού στην Αυστραλία, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για σαραντάρη που είχε ταξιδέψει στο Ιράν.

Η Ταϊλάνδη κατέγραψε τον πρώτο της θάνατο από τον νέο κορονοϊό. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα που έπασχε και από δάγκειο πυρετό. Μέχρι στιγμής στην Ταϊλάνδη έχουν καταγραφεί 42 κρούσματα. Από αυτούς τους ασθενείς οι 30 έχουν αναρρώσει και 11 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Στο Μεξικό, οι αρχές του Μεξικού έχουν επιβεβαιώσει τέσσερα κρούσματα. Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Πόλη του Μεξικού, ένα στην πόλη Κουλιακάν (την πρωτεύουσα στη βορειοδυτική πολιτεία Σιναλόα) και άλλο ένα στην πόλη Τορεόν (στη βόρεια πολιτεία Κοαουίλα).

Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε το δεύτερο κρούσμα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 32χρόνο ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.

Η Αρμενία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα. Πρόκειται για έναν 28χρονο που επέστρεψε από το γειτονικό Ιράν. Η Αρμενία έκλεισε τα σύνορά της με το Ιράν και ανέστειλε τις αεροπορικές συνδέσεις με τη γειτονική χώρα πριν μία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε και αυτή ότι κατέγραψε το πρώτο κρούσμα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για Ιρλανδό ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία. Ένας αγώνας ράγκμπι ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ιταλίας και της Ιρλανδίας που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Δουβλίνο την 7η Μάρτη αναβλήθηκε.

Και το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο ασθενής είναι ένας άνδρας, περίπου 40 ετών, που ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία.

Η Τουρκία επέκτεινε τις απαγορεύσεις πτήσεων εξαιτίας του κορονοϊού, αναστέλλοντας τα δρομολόγια από και προς την Ιταλία, το Ιράκ και τη Νότια Κορέα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Οι τουρκικές αερογραμμές έχουν ήδη σταματήσει τις πτήσεις προς την Κίνα και το Ιράν.