Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σινικών διαστάσεων το τούνελ Taihu (Video-Φωτο)

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια εντατικών εργασιών (ξεκίνησε στις 9 Ιαν 2018) η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα αυτοκινητόδρομου της Κίνας παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Η μήκους 10,79 χιλιομέτρων σήραγγα Taihu εκτείνεται κάτω από την ομώνυμη λίμνη στην επαρχία Jiangsu της ανατολικής Κίνας, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαγκάης και σύμφωνα με τοπικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κατασκευή της κόστισε 9,9 δισ γιουάν (1,56 δις$)

Πάνω από 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκυροδέματος χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της σήραγγας διπλής κατεύθυνσης, η οποία έχει έξι λωρίδες με πλάτος 17,45 μέτρα, αναφέρει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η οροφή της είναι εξοπλισμένη με ειδικά φώτα LED, εναλλασσόμενα σε «θερμό» |«ψυχρό» και χρώμα σχεδιασμένα -κατά τους Κινέζους, ώστε να αποτρέπουν την κούραση του οδηγού.

Η σήραγγα αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Changzhou-Wuxi μήκους 43,9 χιλιομέτρων, ο οποίος άνοιξε για το κοινό στις 30-Δεκ-2021, ως εναλλακτικός δρόμος ταχείας κυκλοφορίας μεταξύ Σαγκάης και Ναντζίνγκ, της πρωτεύουσας του Jiangsu.

Συνδέοντας τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας των Suzhou, Wuxi και Changzhou, κατασκευάστηκε για να μετριάσει την κυκλοφοριακή πίεση στις πόλεις δίπλα στη λίμνη Taihu, ενώ παράλληλα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων στην περιοχή Δέλτα του ποταμού Yangtze.

Οι “ανταγωνιστές”

Η σήραγγα Taihu συναγωνίζεται επάξια παρόμοια έργα σε παγκόσμιο επίπεδο: μεγαλύτερη σε μήκος σήραγγα αυτοκινητόδρομου στον κόσμο παραμένει η 14,3 χλμ Ryfast της Νορβηγίας (μεταξύ Stavanger και Strand).

Το τμήμα της υποβρύχιας σήραγγας του Tokyo Bay Aqua-Line, ενός αυτοκινητόδρομου οχημάτων που ταξιδεύει κάτω από τον κόλπο του Τόκιο, είναι 9,6 χλμ.

Σε ό,τι αφορά τις υποθαλάσσιες σήραγγες γενικά, όμως, η κορυφαία τιμή ανήκει στη σήραγγα της Μάγχης, που συνδέει σιδηροδρομικά Αγγλία-Γαλλία, με το βυθισμένο τμήμα της να «τρέχει» για 37,9 χιλιόμετρα, το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε υποβρύχια σήραγγα στον κόσμο.

Το Fehmarnbelt Tunnel

Μετά από μια δεκαετία σχεδιασμού, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μεγαλύτερη βυθισμένη σήραγγα στον κόσμο. Κατεβαίνοντας έως και 40 μέτρα κάτω από τη Βαλτική, η σήραγγα Fehmarnbelt θα συνδέει τη Δανία και τη Γερμανία, μειώνοντας τους χρόνους ταξιδιού στο 1/10 όταν ανοίξει το 2029.

Η σήραγγα, η οποία θα έχει μήκος 18 χλμ, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της Ευρώπης, με προϋπολογισμό άνω των 7 δισ ευρώ (8,2 δισ δολαρίων).

Συγκριτικά, με την 50χλμ σήραγγα της Μάγχης μήκους  χιλιομέτρων (31 μιλίων) που κόστισε 12 δις£ (15,5 δις$) σε σημερινά χρήματα, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, λόγω κατασκευαστικής μεθόδου (χρησιμοποιήθηκε boring machine -μετροπόντικας, αντί έτοιμα προκατασκευασμένα τμήματα).

Θα εγκατασταθεί κατά μήκος της ζώνης Fehmarn, ενός στενού μεταξύ του ομώνυμου γερμανικού νησιού και του Lolland της Δανίας, ως εναλλακτική λύση στην υπηρεσία πορθμείων από το Rødby και το Puttgarden, το οποίο μεταφέρει εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.

Η διέλευση που διαρκεί τώρα 45 λεπτά (αναμονή, επβίβαση, αποβίβαση …πάνω από μια ώρα), θα είναι της τάξης των 7 λεπτών με το τρένο και 10λ με το αυτοκίνητο.