Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με τις σχολικές εκδρομές – Με την κάλυψη κυβέρνησης δεν επιστρέφονται τα χρήματα

Τις λαϊκές οικογένειες -που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν χίλια δύο προβλήματα- χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να στηρίξει τα μεγάλα τουριστικά γραφεία και τους ξενοδόχους. Ενώ το υπουργείο Παιδείας έκανε συστάσεις ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμία εκδρομή δεν φρόντισε με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις να επιστραφούν τα χρήματα στους γονείς από τα πρακτορεία τουρισμού.

Οι λαϊκές οικογένειες έχουν πληρώσει από το υστέρημά τους για τη συμμετοχή των παιδιών τους στις εκδρομές των σχολείων (από 200 έως 600 ευρώ) και τα χρήματα αυτά τα έχουν ανάγκη. Αντί των χρημάτων, λαμβάνουν την ενημέρωση ότι αντί της επιστροφής των χρημάτων, θα πάρουν Voucher ισχύος 18 μηνών!!!

Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και τα πρακτορεία γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά πως οι εκδρομές που ανεστάλησαν είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν σε άλλο χρόνο λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν (αποφοίτηση μαθητών, πιθανόν άλλος μειοδότης εκδρομής την επόμενη σχολική χρονιά κ.ά.).

Το θέμα αφορά χιλιάδες γονείς σε όλη την Ελλάδα που κατέβαλαν τα χρήματα από το υστέρημα τους για να συμμετέχουν τα παιδιά τους στις σχολικές εκδρομές (εσωτερικό και εξωτερικό) στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η κυβέρνηση αντί λοιπόν να λύσει το πρόβλημα με μια νομοθετική ρύθμιση, με ΠΝΠ (ΦΕΚ 84 13/04/20 άρθρο 70) έδωσε τη δυνατότητα στα Τουριστικά Πρακτορεία (“…να προσφέρουν στον πελάτη (γονέα) αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (Voucher) ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του».

Το θέμα ανέδειξε με δράσεις της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) ζητώντας την άμεση επιστροφή των χρημάτων στους γονείς. Απευθύνθηκαν ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό όπως και στα κόμματα. Απάντηση καμία. Αντίθετα το υπουργείο με απροκάλυπτο τρόπο τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος των τουριστικών πρακτόρων και υπεραμύνθηκε της ΠΝΠ δηλώνοντας χωρίς ίχνος ντροπής ότι οι γονείς θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω μετά από 18 μήνες και πρόσκαιρα δανείζουν τα τουριστικά γραφεία για να επιβιώσουν και ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε!!!

Και αυτό σε μια περίοδο που χιλιάδες λαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις δουλειές τους, ζουν σε συνθήκες αναστολής εργασίας, εκ περιτροπής εργασίας, έχουν απολυθεί και έχουν άμεση ανάγκη τα χρήματά τους

Ταυτόχρονα το θέμα με συνεχείς παρεμβάσεις του ανέδειξε το ΚΚΕ, τόσο με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή όσο και με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Θέτει επιτακτικά το αίτημα για πλήρη αποζημίωση των μαθητών και των οικογενειών τους για τις φετινές σχολικές εκδρομές που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας

Η ΑΣΓΜΕ από την πλευρά της καθιστά ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

«Σε περίοδο πανδημίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις δουλειές τους, ζουν σε συνθήκες αναστολής εργασίας, εκ’ περιτροπής εργασίας, έχουν απολυθεί και έχουν άμεση ανάγκη τα χρήματά τους δήλωσε ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε».

vaucher1

vaucher