Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σλοβακία: Ο υποστηρικτής του Πούτιν Ρόμπερτ Φίτσο κέρδισε τις εκλογές

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, το λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD του οποίου κέρδισε στις εκλογές του Σαββάτου, πιθανα να αλλάξει τις διπλωματικές ισορροπίες για τη χώρα του υπέρ της Μόσχας.

Η Σλοβακία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει προσφέρει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Σλοβακίας υπήρξε πιστή στο ΝΑΤΟ και σταθερός σύμμαχος του Ζελένσκι, στέλνοντας πυραύλους και ελικόπτερα, ενώ δώρισε όλα τα προς απόσυρση μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία.

Όμως, αν το κόμμα του έρθει στην εξουσία, η Σλοβακία δεν θα στείλει πλέον «ούτε μία σφαίρα» στην Ουκρανία, είχε δηλώσει πρόσφατα ο 59χρονος, ο οποίος απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς «λαϊκιστής» και «δημαγωγός».

Ο Φίτσο θαυμάζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 όταν Ουκρανοί φασίστες σκότωσαν αμάχους ρωσικής καταγωγής», επαναλαμβάνοντας το αφήγημα της Μόσχας.

Εξάλλου ο Σλοβάκος πρώην πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι δεν θα επιτρέψει τη σύλληψη του Πούτιν, εναντίον του οποίου έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν κάποια στιγμή επισκεφθεί τη χώρα.

Δικηγόρος που μιλά καλά αγγλικά, ο Φίτσο εκπροσώπησε τη χώρα του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο από το 1994 ως το 2000.

Όμως αν και χαιρέτισε την ένταξη της Σλοβακίας στην ευρωζώνη ως «μια ιστορική απόφαση», πλέον επιτίθεται ανοικτά στην ΕΕ.

 

Ναζίμ Χικμέτ Ποιήματα εκλογή από το έργο του