Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία – Φινλανδία: Στην τελική ευθεία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ – Αντιδρά η Ρωσία – Παζάρια με την Αγκυρα

Τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν σήμερα τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ και στα δύο σώματα είναι εξασφαλισμένες ευρείες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης. 

Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε σήμερα το πρωί μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την «ιστορική» υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η Σουηδία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μετά το αποφασιστικής σημασίας πράσινο φως από το κυβερνών κόμμα.

«Η μοναδική χώρα που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και διεξάγει ανοικτά έναν επιθετικό πόλεμο είναι η Ρωσία», υποστήριξε η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανοίγοντας τις συζητήσεις.

«Το περιβάλλον ασφαλείας μας άλλαξε θεμελιωδώς», τόνισε.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των παρεμβάσεων -πάνω από 150- η ψηφοφορία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί σήμερα,, προειδοποίησε ο πρόεδρος της βουλής Μάτι Βανχάνεν.

Από την πλευρά του, το σουηδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει από τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας). Η συνεδρίαση άρχισε με μια ομιλία της σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.

Η πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής

Ρωσία: «σοβαρό λάθος»

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία, συνεχίζοντας την ρητορική απειλών της Μόσχας ενόψει της διαφαινόμενης ενσωμάτωσης Ελσίνκι και Στοκχόλμης στη Συμμαχία.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τα όπλα κρούσης της συμμαχίας αναπτυχθούν στο έδαφός της, η Μόσχα θα ενισχύσει την ομάδα στρατευμάτων στα κοινά σύνορα, δήλωσε παράλληλα ο Βίκτορ Μποντάρεφ, πρόεδρος της επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια. «Τίποτα δεν απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας», ανέφερε ο Μποντάρεφ.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως έγραψαν οι FT, θα ήταν μια από τις πιο σημαντικές και εκτεταμένες συνέπειες του πλήρους πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, με την κοινή γνώμη και στις δύο χώρες να στρέφεται μαζικά υπέρ μιας τέτοιας κίνησης από τον Φεβρουάριο.
Η πιθανή ένταξή τους θα μεταμορφώσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας στη βόρεια Ευρώπη και θα διευκόλυνε τη συμμαχία να υπερασπιστεί τις χώρες της Βαλτικής. Θα υπερδιπλασιάσει επίσης το μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, η οποία έχει απειλήσει με «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν η μία από τις δύο χώρες ενταχθεί στη συμμαχία.

Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία

Από την πλευρά της, η Σουηδία στέλνει διπλωματικό κλιμάκιο στην Τουρκία, προκειμένου να αμβλύνει τις ενστάσεις της Άγκυρας στα σχέδια ένταξης στη Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας, Πίτερ Χουλκβιστ.

Σύμφωνα με δήλωση του στη δημόσια σουηδική τηλεόραση, η Σουηδία «στέλνει ομάδα διπλωματών για διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το ζήτημα». 

Η στάση της Άγκυρας

Κανείς δεν πιστεύει ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτύχει εξαιτίας ενός βέτο της Τουρκίας. Όμως η Άγκυρα θα απαιτήσει υψηλό τίμημα για τη συγκατάθεσή της. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την Ελλάδα, καθώς απέναντι σε έναν ανεξέλεγκτο Ερντογάν, η Δύση θα κάνει τα στραβά μάτια.

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εξέφασαν πάντως την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη του Συμφώνου και από τα κοινοβούλιά τους.

«Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, απόδοση Γιάννη Ρίτσου