Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σπεύδει να δημιουργήσει τετελεσμένα η Τουρκία καθώς προχωράει το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Mε τη δημιουργία τετελεσμένων, ενόψει των διευθετήσεων που βρίσκονται στο τραπέζι των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, η Τουρκική αστική τάξη ενισχύει τις θέσεις της στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται η έναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών και «τρέχουν» οι διεργασίες για την επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό.

Αποθρασυμένη από τη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που σπρώχνουν προς συνεκμετάλλευση, η Άγκυρα και το ψευδοκράτος έκαναν σήμερα μια προκλητική φιέστα για το «άνοιγμα» των Βαρωσίων, του τουριστικού φιλέτου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, κατηγόρησε Τουρκία και ψευδοκράτος για «έκνομη και κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Δεν κάνει βήμα πίσω η Τουρκία

Δίνοντας το στίγμα των τουρκικών επιδιώξεων, ο πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Κατάρ, όπου είχε επίσημες επαφές, επανέλαβε πως «έχουμε εκφράσει δυνατά σε όλες τις πλατφόρμες ότι δεν θα δεχτούμε καμία λύση που αγνοεί την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος) και που μας περιορίζει στις ακτές».

Σε ανάλογο ύφος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, λίγο μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του στη Μπρατισλάβα, όπου συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών, επανέλαβε για το Καστελόριζο ότι δεν γίνεται ένα νησί μόλις 2 χλμ. από τις ακτές της Τουρκίας να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τ.χλμ.

Τα γνωστά ευχολόγια από την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έθεσε το ζήτημα των Βαρωσίων, λέγοντας ότι «η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι το ζήτημα θα πρέπει να ξανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», το οποίο πρόσφατα χάιδεψε εκ νέου την Τουρκία.

Σε Κοινή Δήλωσή τους, που εξέδωσαν κατόπιν, εξέφρασαν γενικόλογα «την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτώβρη, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ». Φυσικά, ακριβώς αυτά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι που η Άγκυρα εξέλαβε ως «πράσινο φως» για να κλιμακώσει τις προκλήσεις στην Κύπρο…

Πηγή: 902,gr

KKE: Η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει τα Βαρώσια αποκαλύπτει την υποκρισία ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του Ρ. Τ. Ερντογάν για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση Ερντογάν για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη στη διαιώνιση της 46χρονης τουρκικής κατοχής στο 37% των εδαφών της Κύπρου και αποτελεί μέρος των διχοτομικών σχεδίων που εξυφαίνονται.

Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν, για άλλη μια φορά, την υποκριτική στάση της ΕΕ, των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που φουσκώνουν τα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, προωθώντας στρατηγικές σχέσεις με την αστική τάξη της Τουρκίας. Παράλληλα, εκθέτουν την κυβέρνηση της ΝΔ, που εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό στον λαό.

Σήμερα, γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο να δυναμώσει η απαίτηση για Κύπρο ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του».