Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στα 3 μέτρα το νερό σε συνοικίες της Λάρισας – Δραματική η κατάσταση στο θεσσαλικό κάμπο

Δραματική είναι η κατάσταση και σήμερα στη Θεσσαλία όπου τόνοι λάσπης έχουν καλύψει τα πάντα στον κάμπο , με τους εγκλωβισμένους να παραμένουν στον Παλαμά και τα γύρω χωριά κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ η Λάρισα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι δραματικές διασώσεις εγκλωβισμένων και κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους και το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες να κορυφώνεται,

Ο επίσημος αριθμός των αγνοούμενων είναι 4, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι άγνωστος. Την ίδια ώρα, σε ορισμένα χωριά υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι άνθρωποι για τρίτη ημέρα, ενώ πραγματοποιούνται απεγκλωβισμοί με πλωτά μέσα και ελικόπτερα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί πάνω από 7.000 κλήσεις και έχει καταφέρει να ανταποκριθεί μόλις σε περίπου 2.500.

Τουλάχιστον 10 οι νεκροί, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα επιχειρήσεις σε χωριά που έχουν «βουλιάξει» στο νερό.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη στάθμη του Πηνειού το πρωί του Σαββάτου

Τα 10 μέτρα ξεπέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας η στάθμη του Πηνειού και τα νερά στα περίχωρα της Λάρισας έχουν κατακλύσει τις κατοικημένες περιοχές.

Στις Εργατικές Κατοικίες και στον Άγιο Θωμά είναι το πρόβλημα όπου και στήνονται αναχώματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό που μίλησε στον ΣΚΑΙ η στάθμη των υδάτων σε Γιάννουλη, Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες και Ιπποκράτη έχει ανεβεί στα δυόμιση με τρία μετρά ενώ το κέντρο της Λάρισα δεν έχει πληγεί.

Ανέφερε ότι σήμερα οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην Πεδιάδα καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τις περιοχές της Καρδίτσας και των Τρίκαλων.

Απελπιστική η κατάσταση στον κάμπο

Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, Μεταμόρφωση, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική, ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές, ενώ συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών στην Π.Ε. Καρδίτσας, όπου εκτυλίσσονται ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες πόνο και θλίψη για αυτά που έχουν υποστεί αλλά και για την επόμενη μέρα. Χωρίς ηλεκτροδότηση είναι περιοχές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα. Υπάρχουν ανάγκες σε πόσιμο νερό, φάρμακα και φαγητό.

Στο χωριό Αστρίτσα σπίτια ολόκληρα έχουν καταρρεύσει, ενώ χθες εντοπίστηκαν δυο νεκρές γυναίκες. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Το χωριό είναι μια απέραντη λίμνη και φαίνεται ότι θα παραμείνει έτσι για τα επόμενα 24ωρα. Πάνω από το 90% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί εκτός Αστρίτσας.

Εικόνες αποκάλυψης και στο χωριό Μεταμόρφωση, όπου ξεχωρίζουν μόνο οι στέγες των σπιτιών.

Συγκλονιστικά είναι όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας, ο οποίος έδωσε μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 1.200 σπίτια έχουν βουλιάξει στο νερό μετά τις σφοδρές πλημμύρες, ενώ μόνο στη Φαρκαδόνα «χάθηκαν» στα λασπόνερα τουλάχιστον 70. Στην περιοχή συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί πολιτών με βάρκες ή και ελικόπτερα, αφού ολόκληροι οικισμοί «πνίγηκαν» με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκλωβιστούν χωρίς καμία έξοδο διαφυγής.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο χωριό Πηνειάδα του δήμου όπου το νερό έχει σκεπάσει το χωριό, όπως και το χωριό Κεραμίδι. Σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων χωριά βυθίστηκαν κάτω από το νερό. Στα Μεγάλα Καλύβια και την Αγία Κυριακή, χωριά κοντά στην πόλη των Τρικάλων, που δέχτηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας, η κατάσταση είναι δραματική, όπως και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τον Πηνειό ποταμό. Οι καταπτώσεις και οι κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο είναι συνεχείς και μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις όπου απαιτείται. Γέφυρες έχουν γκρεμιστεί, δρόμοι δεν είναι σε κυκλοφορία.

Ανυπολόγιστες καταστροφές και στον Βόλο

Θαμμένος στη λάσπη και τα μπάζα είναι ο Βόλος. Εντελώς κατεστραμμένο το δίκτυο υδροδότησης, νερό εκ περιτροπής στους κατοίκους μόνο για χρήση και όχι για πόση. Στο Νότιο Πήλιο, 11 οικισμοί είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν υπάρχει νερό και ρεύμα για τέταρτη συνεχή ημέρα. Μία εβδομάδα αργότερα μετατίθεται η έναρξη του σχολικού έτους στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Προτεραιότητα η διάσωση όσων ανθρώπων κινδυνεύουν και αμέσως μετά η αποκατάσταση των ζημιών», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Διαβεβαίωσε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια για την καταβολή των αποζημιώσεων και την επισκευή όλων των υποδομών, υπάρχουν, και θα υπάρξει και η απαιτούμενη ενίσχυση από ευρωπαϊκούς πόρους. Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

 

Ονορέ Μπαλζάκ: «Διπλή οικογένεια» (Νουβέλα)