Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαρόκο-σεισμός: Εκατοντάδες νεκροί από τον ισχυρότερο σεισμό που έπληξε ποτέ τη χώρα

Ο ισχυ­ρός σει­σμός που έπλη­ξε το Μαρό­κο τη νύκτα της Παρα­σκευή προς Σάβ­βα­το έχει προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το του­λά­χι­στον 632 ανθρώ­πων και τον τραυ­μα­τι­σμό άλλων 329, σύμ­φω­να με νεό­τε­ρο, επί­ση­μο απο­λο­γι­σμό του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών της χώρας.

Μετα­ξύ των τραυ­μα­τιών 51 νοση­λεύ­ο­νται σε σοβα­ρή κατά­στα­ση, επε­σή­μα­νε το υπουρ­γείο, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι από τον σει­σμό κατέρ­ρευ­σαν πολ­λά κτί­ρια, κυρί­ως στις επαρ­χί­ες και τους δήμους Χαούζ, Μαρα­κές, Ουαρ­ζα­ζάτ, Αζι­λάλ, Σισα­ούα και Ταρούντάντ.

Τοπι­κός αξιω­μα­τού­χος είχε επι­ση­μά­νει νωρί­τε­ρα ότι οι περισ­σό­τε­ροι θάνα­τοι έχουν κατα­γρα­φεί σε ορει­νές, δυσπρό­σι­τες περιοχές.

Το Εθνι­κό Κέντρο Επι­στη­μο­νι­κής και Τεχνι­κής Έρευ­νας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτί­μη­σε ότι ο σει­σμός ήταν μεγέ­θους 7 βαθ­μών και το επί­κε­ντρό του βρι­σκό­ταν στην επαρ­χία αλ Χαούζ, νοτιο­δυ­τι­κά της του­ρι­στι­κής πόλης Μαρακές.

«Σύμ­φω­να με προ­σω­ρι­νό απο­λο­γι­σμό, ο σει­σμός αυτός προ­κά­λε­σε τον θάνα­το 296 ανθρώ­πων στις επαρ­χί­ες και τους δήμους αλ Χαούζ, Μαρα­κές, Ουαρ­ζα­ζάτ, Αζι­λάλ, Σισα­ούα και Ταρού­ντάντ», επε­σή­μα­νε το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών σε ανα­κοί­νω­σή του.

Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, 153 άνθρω­ποι έχουν τραυ­μα­τι­στεί και δια­κο­μι­στεί σε νοσοκομεία.

Όπως μετέ­δω­σαν μαρο­κι­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, πρό­κει­ται για τον ισχυ­ρό­τε­ρο σει­σμό που έχει πλή­ξει μέχρι σήμε­ρα τη χώρα.

Οι αρχές «έχουν κινη­το­ποι­ή­σει όλα τα απα­ραί­τη­τα μέσα για να επέμ­βουν και να προ­σφέ­ρουν βοή­θεια στις πλη­γεί­σες περιο­χές», σημεί­ω­σε στην ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Εσωτερικών.

Σύμ­φω­να με εικό­νες που αναρ­τή­θη­καν σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και με αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες, ο σει­σμός έχει προ­κα­λέ­σει σοβα­ρές υλι­κές ζημιές σε πολ­λές πόλεις.

Σε πόλη της επαρ­χί­ας Αλ Χαούζ, επί­κε­ντρο του σει­σμού, μια οικο­γέ­νεια βρί­σκε­ται εγκλω­βι­σμέ­νη στα συντρίμ­μια, αφού κατέρ­ρευ­σε το σπί­τι της.

Εκτός από το Μαρα­κές, η σει­σμι­κή δόνη­ση έγι­νε αισθη­τή στο Ραμπάτ, την Καζα­μπλάν­κα, την Αγκα­ντίρ και την Εσα­ουί­ρα, προ­κα­λώ­ντας πανι­κό στους κατοί­κους. Πολ­λοί άνθρω­ποι στις πόλεις αυτές βγή­καν στους δρό­μους, ανη­συ­χώ­ντας για το ενδε­χό­με­νο να καταρ­ρεύ­σουν τα σπί­τια τους.

Σε φωτο­γρα­φί­ες και βίντεο που έχουν αναρ­τη­θεί σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης φαί­νο­νται συντρίμ­μια σπι­τιών στους δρό­μους του Μαρα­κές, αλλά και αυτο­κί­νη­τα πλα­κω­μέ­να από πέτρες. Σε άλλες εικό­νες φαί­νε­ται ένα κομ­μά­τι ενός μινα­ρέ στην διά­ση­μη πλα­τεία Τζε­μάα ελ Φνα, στη Μεδί­να του Μαρα­κές, να έχει καταρ­ρεύ­σει, τραυ­μα­τί­ζο­ντας δύο ανθρώπους.

Το περι­φε­ρεια­κό κέντρο αιμο­δο­σί­ας της πόλης ζήτη­σε από τους πολί­τες να προ­σφέ­ρουν σήμε­ρα αίμα για τους τραυματίες.

Στις 24 Φεβρουα­ρί­ου 2004 σει­σμός μεγέ­θους 6,3 βαθ­μών συγκλό­νι­σε την επαρ­χία αλ Χοσέι­μα, 400 χιλιό­με­τρα βορειο­α­να­το­λι­κά του Ραμπάτ, προ­κα­λώ­ντας τον θάνα­το 628 ανθρώ­πων και σοβα­ρές υλι­κές ζημιές.

Στις 29 Φεβρουα­ρί­ου 1960 σει­σμός είχε κατα­στρέ­ψει στην Αγκα­ντίρ, στις δυτι­κές ακτές του Μαρό­κου, και είχε κοστί­σει τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 1.200 ανθρώ­πους, σχε­δόν το ένα τρί­το του πλη­θυ­σμού της πόλης.

 

Ονο­ρέ Μπαλ­ζάκ: «Διπλή οικο­γέ­νεια» (Νου­βέ­λα)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο