Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στα 3 μέτρα το νερό σε συνοικίες της Λάρισας — Δραματική η κατάσταση στο θεσσαλικό κάμπο

Δρα­μα­τι­κή είναι η κατά­στα­ση και σήμε­ρα στη Θεσ­σα­λία όπου τόνοι λάσπης έχουν καλύ­ψει τα πάντα στον κάμπο , με τους εγκλω­βι­σμέ­νους να παρα­μέ­νουν στον Παλα­μά και τα γύρω χωριά κάτω από αντί­ξο­ες συν­θή­κες, ενώ η Λάρι­σα βρί­σκε­ται σε κατά­στα­ση συναγερμού.

Την ίδια ώρα, συνε­χί­ζο­νται οι δρα­μα­τι­κές δια­σώ­σεις εγκλω­βι­σμέ­νων και κορυ­φώ­νε­ται η αγω­νία για τους αγνο­ού­με­νους και το τι θα απο­κα­λυ­φθεί κάτω από τις λάσπες να κορυφώνεται,

Ο επί­ση­μος αριθ­μός των αγνο­ού­με­νων είναι 4, αλλά ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός είναι άγνω­στος. Την ίδια ώρα, σε ορι­σμέ­να χωριά υπάρ­χουν ακό­μη εγκλω­βι­σμέ­νοι άνθρω­ποι για τρί­τη ημέ­ρα, ενώ πραγ­μα­το­ποιού­νται απε­γκλω­βι­σμοί με πλω­τά μέσα και ελι­κό­πτε­ρα. Η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία έχει δεχθεί πάνω από 7.000 κλή­σεις και έχει κατα­φέ­ρει να αντα­πο­κρι­θεί μόλις σε περί­που 2.500.

Του­λά­χι­στον 10 οι νεκροί, ωστό­σο υπάρ­χουν φόβοι ότι τα θύμα­τα ενδέ­χε­ται να είναι πολύ περισ­σό­τε­ρα, καθώς δεν έχουν γίνει ακό­μα επι­χει­ρή­σεις σε χωριά που έχουν «βου­λιά­ξει» στο νερό.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη στάθμη του Πηνειού το πρωί του Σαββάτου

Τα 10 μέτρα ξεπέ­ρα­σε κατά τη διάρ­κεια της νύχτας η στάθ­μη του Πηνειού και τα νερά στα περί­χω­ρα της Λάρι­σας έχουν κατα­κλύ­σει τις κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Στις Εργα­τι­κές Κατοι­κί­ες και στον Άγιο Θωμά είναι το πρό­βλη­μα όπου και στή­νο­νται αναχώματα.

Σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο της Πυρο­σβε­στι­κής Γιάν­νη Αρτο­ποιό που μίλη­σε στον ΣΚΑΙ η στάθ­μη των υδά­των σε Γιάν­νου­λη, Άγιο Θωμά, Εργα­τι­κές Κατοι­κί­ες και Ιππο­κρά­τη έχει ανε­βεί στα δυό­μι­ση με τρία μετρά ενώ το κέντρο της Λάρι­σα δεν έχει πληγεί.

Ανέ­φε­ρε ότι σήμε­ρα οι επι­χει­ρή­σεις θα επι­κε­ντρω­θούν στην Πεδιά­δα καθώς μεγα­λώ­νει η ανη­συ­χία για τις περιο­χές της Καρ­δί­τσας και των Τρίκαλων.

Απελπιστική η κατάσταση στον κάμπο

Στον δήμο Παλα­μά και σε χωριά, όπως Μετα­μόρ­φω­ση, Βλο­χός, Αστρί­τσα, Μαρα­θέα, Ριζο­βού­νι, Μετα­μόρ­φω­ση, και στην πόλη του Παλα­μά, η κατα­στρο­φή είναι βιβλι­κή, ανυ­πο­λό­γι­στες οι ζημιές στις υπο­δο­μές, ενώ συνε­χί­ζο­νται οι δια­σώ­σεις εγκλω­βι­σμέ­νων πολι­τών στην Π.Ε. Καρ­δί­τσας, όπου εκτυ­λίσ­σο­νται ανθρώ­πι­νες ιστο­ρί­ες γεμά­τες πόνο και θλί­ψη για αυτά που έχουν υπο­στεί αλλά και για την επό­με­νη μέρα. Χωρίς ηλε­κτρο­δό­τη­ση είναι περιο­χές, με απο­τέ­λε­σμα οι κάτοι­κοι να μην μπο­ρούν να επι­κοι­νω­νή­σουν με συγ­γε­νι­κά τους πρό­σω­πα. Υπάρ­χουν ανά­γκες σε πόσι­μο νερό, φάρ­μα­κα και φαγητό.

Στο χωριό Αστρί­τσα σπί­τια ολό­κλη­ρα έχουν καταρ­ρεύ­σει, ενώ χθες εντο­πί­στη­καν δυο νεκρές γυναί­κες. Η κατα­στρο­φή είναι ολο­κλη­ρω­τι­κή. Το χωριό είναι μια απέ­ρα­ντη λίμνη και φαί­νε­ται ότι θα παρα­μεί­νει έτσι για τα επό­με­να 24ωρα. Πάνω από το 90% των σπι­τιών είναι μη κατοι­κή­σι­μα, ενώ πολ­λοί ηλι­κιω­μέ­νοι έχουν μετα­φερ­θεί εκτός Αστρίτσας.

Εικό­νες απο­κά­λυ­ψης και στο χωριό Μετα­μόρ­φω­ση, όπου ξεχω­ρί­ζουν μόνο οι στέ­γες των σπιτιών.

Συγκλο­νι­στι­κά είναι όσα δήλω­σε ο αντι­δή­μαρ­χος Φαρ­κα­δό­νας, ο οποί­ος έδω­σε μια πρώ­τη εκτί­μη­ση για το μέγε­θος της τερά­στιας κατα­στρο­φής που υπέ­στη η Θεσ­σα­λία από το πέρα­σμα της κακο­και­ρί­ας Daniel. Μάλι­στα, σύμ­φω­να με τον ίδιο, πάνω από 1.200 σπί­τια έχουν βου­λιά­ξει στο νερό μετά τις σφο­δρές πλημ­μύ­ρες, ενώ μόνο στη Φαρ­κα­δό­να «χάθη­καν» στα λασπό­νε­ρα του­λά­χι­στον 70. Στην περιο­χή συνε­χί­ζο­νται οι απε­γκλω­βι­σμοί πολι­τών με βάρ­κες ή και ελι­κό­πτε­ρα, αφού ολό­κλη­ροι οικι­σμοί «πνί­γη­καν» με απο­τέ­λε­σμα οι κάτοι­κοι να εγκλω­βι­στούν χωρίς καμία έξο­δο διαφυγής.

Δύσκο­λη είναι η κατά­στα­ση στο χωριό Πηνειά­δα του δήμου όπου το νερό έχει σκε­πά­σει το χωριό, όπως και το χωριό Κερα­μί­δι. Σε ολό­κλη­ρη την Π.Ε. Τρι­κά­λων χωριά βυθί­στη­καν κάτω από το νερό. Στα Μεγά­λα Καλύ­βια και την Αγία Κυρια­κή, χωριά κοντά στην πόλη των Τρι­κά­λων, που δέχτη­καν την επί­θε­ση της κακο­και­ρί­ας, η κατά­στα­ση είναι δρα­μα­τι­κή, όπως και σε άλλα δημο­τι­κά δια­με­ρί­σμα­τα που γειτ­νιά­ζουν με τον Πηνειό ποτα­μό. Οι κατα­πτώ­σεις και οι κατο­λι­σθή­σεις στον ορει­νό όγκο είναι συνε­χείς και μηχα­νή­μα­τα της Π.Ε. Τρι­κά­λων προ­σπα­θούν να δώσουν λύσεις όπου απαι­τεί­ται. Γέφυ­ρες έχουν γκρε­μι­στεί, δρό­μοι δεν είναι σε κυκλοφορία.

Ανυπολόγιστες καταστροφές και στον Βόλο

Θαμ­μέ­νος στη λάσπη και τα μπά­ζα είναι ο Βόλος. Εντε­λώς κατε­στραμ­μέ­νο το δίκτυο υδρο­δό­τη­σης, νερό εκ περι­τρο­πής στους κατοί­κους μόνο για χρή­ση και όχι για πόση. Στο Νότιο Πήλιο, 11 οικι­σμοί είναι απο­κομ­μέ­νοι από τον υπό­λοι­πο κόσμο, ενώ δεν υπάρ­χει νερό και ρεύ­μα για τέταρ­τη συνε­χή ημέ­ρα. Μία εβδο­μά­δα αργό­τε­ρα μετα­τί­θε­ται η έναρ­ξη του σχο­λι­κού έτους στην περι­φέ­ρεια Θεσσαλίας.

«Προ­τε­ραιό­τη­τα η διά­σω­ση όσων ανθρώ­πων κιν­δυ­νεύ­ουν και αμέ­σως μετά η απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών», ήταν το μήνυ­μα του Πρω­θυ­πουρ­γού, που βρέ­θη­κε στις πλη­γεί­σες περιο­χές της Θεσ­σα­λί­ας. Δια­βε­βαί­ω­σε ότι τα απαι­τού­με­να κον­δύ­λια για την κατα­βο­λή των απο­ζη­μιώ­σε­ων και την επι­σκευή όλων των υπο­δο­μών, υπάρ­χουν, και θα υπάρ­ξει και η απαι­τού­με­νη ενί­σχυ­ση από ευρω­παϊ­κούς πόρους. Σφο­δρή κρι­τι­κή από την αντι­πο­λί­τευ­ση για τους χει­ρι­σμούς της Κυβέρ­νη­σης στην αντι­με­τώ­πι­ση των φυσι­κών καταστροφών.

 

Ονο­ρέ Μπαλ­ζάκ: «Διπλή οικο­γέ­νεια» (Νου­βέ­λα)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο