Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην ποδιά της «Pfizer» τα δημόσια πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Tα δημόσια πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης θα συμβάλουν στην αύξηση της κερδοφορίας της πολυεθνικής «Pfizer» που κερδίζει από την ανάγκη του λαού για φάρμακα και εμβόλια, όπως έκανε σαφές ο Κυρ. Μητσοτάκης σε φιέστα στη Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας χαιρετισμό στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της «Pfizer».

Μια επένδυση που «κουμπώνει» με τον στόχο μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε κόμβο καινοτομίας, τεχνολογίας κ.λπ. στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που αποτελεί επιλογή τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ. Και παράλληλα εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης παρέμβασης των ΗΠΑ για την προώθηση των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας, όπως είχε πει και στο πρόσφατο παρελθόν ο πρέσβης τους, Τζ. Πάιατ, το «καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό», τη «μεγάλη ποικιλία πανεπιστημίων» και το γεγονός ότι αποτελεί για τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους «πύλη για μια ευρύτερη αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Pfizer», Αλ. Μπουρλά, αναφερόμενος στα λεγόμενα του Τζ. Πάιατ πως η Θεσσαλονίκη «εδραιώνεται διαρκώς και διεθνώς ως έδρα μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, καινοτομίας και το παγκόσμιο κέντρο εξυπηρέτησης επιχειρησιακών λειτουργιών».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας όσα λέει σε τέτοιες περιπτώσεις, περί «επένδυσης – σταθμού» για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα γενικότερα, ανέφερε ότι «πηγή του ανθρώπινου δυναμικού των δύο κέντρων της “Pfizer” είναι τα δημόσια πανεπιστήμια της πόλης» και το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό. Ενώ αξιοποιώντας το παράδειγμα απασχόλησης επιστημόνων που επέστρεψαν από το εξωτερικό ανέφερε ότι το «Rebrain Greece γίνεται πραγματικότητα».

Σε μια μεγαλούπολη άλλωστε που μαστίζεται από την ανεργία και τους μισθούς – χαρτζιλίκι, δίχως εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πεσκέσι όλα στο κεφάλαιο για να αναπτύξει περαιτέρω τις μπίζνες του, υποστήριξε ότι «η Θεσσαλονίκη γίνεται έδρα της εξωστρέφειας» και ότι «αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο δημόσιο πλούτο και ευημερία».

Συνδέοντας την «επένδυση» με τον εμβολιασμό, παραδεχόμενος ότι τα ποσοστά του είναι χαμηλά, αποτέλεσμα βέβαια της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης τόσο στη διαχείριση της πανδημίας συνολικά όσο και στο ζήτημα των εμβολιασμών, κατέφυγε σε σχήματα έως και δουλοπρέπειας απέναντι στην πολυεθνική, λέγοντας ότι «η Θεσσαλονίκη, η οποία σήμερα φιλοξενεί έναν πρωτοπόρο στη μάχη κατά του Covid, οφείλει να τον τιμήσει, καλύπτοντας την καθυστέρηση που, δυστυχώς, παρουσιάζει μαζί με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα στους εμβολιασμούς».

Αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, κάνοντας την τρίτη δόση του εμβολίου, για να βγάλει «λάδι» την πολιτική του, προέβαλε και πάλι τη λογική της «ατομικής ευθύνης», καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν: «Εννέα στους δέκα συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται και σήμερα διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι και ένας πολύ μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας που χάνει τη ζωή του κάθε μέρα είναι και αυτοί ανεμβολίαστοι». Βέβαια, οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις καθυστερήσεις και τους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και κρατών, στις λογικές της «ανταποδοτικότητας» που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική – κρατική ευθύνη.

«Ριζοσπάστης», 13/10/2021

che guevara 008