Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην στρατοκρατούμενη Ουάσινγκτον ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται την Τετάρτη 46ος πρόεδρος

Ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει την Τετάρτη τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι με την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις θα πραγματοποιηθεί με πρωτοφανή μέτρα, τόσο για την αποφυγή του κορονοϊού, όσο και από την απειλή επεισοδίων από οπαδούς του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στις άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Αρχές έχουν επιστρατεύσει 25.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, το National Mall έχει κλείσει για το κοινό, ενώ το Καπιτώλιο και άλλα κεντρικά κτίρια προστατεύονται με συρματόπλεγμα.

Μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στην ορκωμοσία όπου δεν θα παραστεί ο Τραμπ, αλλά όλοι οι προηγούμενοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι (έχει δηλώσει ότι η κόρη και πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Ιβάνκα) θα υπάρχει μια «θάλασσα» εκατοντάδων χιλιάδων σημαιών που έχουν «φυτευτεί» για να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η απουσία του πλήθους.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας.

Για δύο εξ αυτών, είχε γίνει γνωστό ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από έλεγχο του FBI για διασυνδέσεις μελών των υπηρεσιών ασφαλείας με εξτρεμιστικές ομάδες. Το αμερικανικό Πεντάγωνο υπογράμμισε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τους δώδεκα άνδρες.

Όλη η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο ασφυκτικών ελέγχων ενόψει της αυριανής τελετής ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου. Αμερικανοί βετεράνοι στο… Ιράκ σχολίαζαν πως το κέντρο της πρωτεύουσας τους θυμίζει την …«πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης!

Παράλληλα, όσο και αν το επιτελείο του Τζο Μπαίντεν, αλλά και άλλα αστικά επιτελεία, επιχειρεί να αναδείξει την «διαφορετικότητα» της επερχόμενης κυβέρνησης, τα δεδομένα παραμένουν ξεκάθαρα: Η επόμενη διευθύντρια των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) Αβρίλ Χέινς δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα παραμείνει «απολιτική» και θα τηρήσει «επιθετική» στάση απέναντι στην Κίνα.

Η Χέινς, την οποία επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να εποπτεύει και να συντονίζει τη δράση της CIA, της NSA και άλλων 15 υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με τους ερευνητές για να καθορίσουν αν οι ταραξίες της 6ης Ιανουαρίου επηρεάστηκαν από κάποια ξένη χώρα…

orkomosia2 orkomosia3 orkomosia4 orkomosia7

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων