Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πολυτεχνείο Κρήτης καταψήφισε ψήφισμα στήριξης στη Σοφία Μπεκατώρου

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η φοι­τη­τι­κή παρά­τα­ξη της ΝΔ στο Πολυ­τε­χνείο Κρή­της, κατα­ψή­φι­σε ψήφι­σμα στή­ρι­ξης στην Σοφία Μπε­κα­τώ­ρου και στις φοι­τή­τριες που δέχο­νται πολύ­μορ­φη βία, το οποίο έθε­σαν στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του Τμή­μα­τος οι εκλεγ­μέ­νοι με την «Παν­σπου­δα­στι­κή ΚΣ».

Στο ψήφι­σμα εκτός από την στή­ρι­ξη στη Σ. Μπε­κα­τώ­ρου, απαι­τού­νται συγκε­κρι­μέ­να μέτρα για την στή­ρι­ξη και όλων των φοι­τη­τριών που έχουν υπο­στεί πολύ­μορ­φη βία:

  • Να ξεκι­νή­σουν άμε­σα όλες οι απαι­τού­με­νες νομι­κές δια­δι­κα­σί­ες σε σχέ­ση με τις καταγ­γε­λί­ες των φοιτητριών.
  • Χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για τη λει­τουρ­γία των κρα­τι­κών κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών και υπο­δο­μών για την πρό­λη­ψη του φαι­νο­μέ­νου της βίας κατά των γυναι­κών και για τη στή­ρι­ξη των κακο­ποι­η­μέ­νων γυναι­κών, με εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό με μόνι­μη και στα­θε­ρή εργα­σία, χωρίς καμία εμπλο­κή ΜΚΟ.
  • Ενη­με­ρω­τι­κά προ­γράμ­μα­τα σε σχο­λεία και σχο­λές σε αθλη­τι­κά σωμα­τεία και χώρους αθλη­τι­σμού, πολι­τι­σμού, από επι­στη­μο­νι­κούς κρα­τι­κούς φορείς.
  • Στε­λέ­χω­ση Ιδρυ­μά­των και Φοι­τη­τι­κών εστιών με ιατρι­κές μονά­δες, παρο­χές συμ­βου­λευ­τι­κής και ψυχο­λο­γι­κή υπηρεσία.

Σε σχό­λιό τους οι εκλεγ­μέ­νοι με την «Παν­σπου­δα­στι­κή ΚΣ», στον Φοι­τη­τι­κό Σύλ­λο­γο Πολυ­τε­χνεί­ου Κρή­της ανα­φέ­ρουν: «Μόνο απο­τρο­πια­σμό και οργή μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει η γνω­στή απα­ρά­δε­κτη και χυδαία στά­ση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυ­τε­χνεί­ου Κρή­της η οποία κατα­ψή­φι­σε ψήφι­σμα που κατέ­θε­σε η Παν­σπου­δα­στι­κή για στή­ρι­ξη στην Σοφία Μπε­κα­τώ­ρου και σε τόσες ακό­μα γυναί­κες, ανά­με­σα τους και φοι­τή­τριες που έχουν δεχτεί και δέχο­νται σεξουα­λι­κή κατα­πί­ε­ση και πολύ­μορ­φη βία, με την δικαιο­λο­γία ότι το ψήφι­σμα κατη­γο­ρεί τις κυβερ­νή­σεις για την υπο­κρι­τι­κή τους στά­ση και τους επιρ­ρί­πτει ευθύ­νες για την υπο­στε­λέ­χω­ση του προ­σω­πι­κού φύλα­ξης, ενώ η κυβέρ­νη­ση τους ιδρύ­ει την Πανε­πι­στη­μια­κή Αστυνομία.

Βέβαια δεν πέφτου­με από τα σύν­νε­φα, αυτή η στά­ση δεν μας εκπλήσ­σει καθώς είναι αλλη­λέν­δε­τη με τις αξί­ες και τα ιδα­νι­κά που ανα­πα­ρά­γει το σύστη­μα και πρε­σβεύ­ει ο συγκε­κρι­μέ­νος πολι­τι­κός χώρος. Άλλω­στε για την ΔΑΠ και τα στε­λέ­χη της, τα παρα­δείγ­μα­τα είναι πολ­λά όπως η πρό­σφα­τη σεξουα­λι­κή παρε­νό­χλη­ση φοι­τή­τριας μέσω δια­δι­κτύ­ου από στέ­λε­χος της συγκε­κρι­μέ­νης παρά­τα­ξης στο Πολυ­τε­χνείο Κρήτης.

Απο­δει­κνύ­ε­ται για άλλη μια φορά περί­τρα­να ότι οι «και καλά σύγ­χρο­νες θέσεις» της ΔΑΠ, της ΝΔ όπως και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των, που ανα­πα­ρά­γουν τα πρό­τυ­πα της ΕΕ για τις γυναί­κες, οι καμπά­νιες για την “γυναί­κα της καριέ­ρας και της αγο­ράς” απο­τε­λούν περι­τύ­λιγ­μα μιας κατά­στα­σης που ανα­πα­ρά­γε­ται στη σημε­ρι­νή κοι­νω­νία. Παράλ­λη­λα αξιο­ποιού­νται για να κρύ­βε­ται το πραγ­μα­τι­κό περιε­χό­με­νο της γυναι­κεί­ας ανι­σο­τι­μί­ας που έχει τη βάση της στο ότι σήμε­ρα εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τις ιδιαί­τε­ρες ανά­γκες των νέων γυναι­κών για να χτυ­πή­σουν τα δικαιώ­μα­τα τους. Οι νέες φοι­τή­τριες, από­φοι­τοι και νέες εργα­ζό­με­νες έρχο­νται αντι­μέ­τω­πες με την ανερ­γία, με τον κίν­δυ­νο της από­λυ­σης σε περί­πτω­ση εγκυ­μο­σύ­νης, με τα ωρά­ρια-λάστι­χο. Σήμε­ρα οι γυναί­κες μετα­τρέ­πο­νται σε αντι­κεί­με­νο εξου­θέ­νω­σης καθώς είναι τρα­ντα­χτή η έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας της μητρό­τη­τας. Βρί­σκουν συνε­χώς μπρο­στά τους ένα κρά­τος που δεν τους εξα­σφα­λί­ζει τα ελά­χι­στα και τα ανά­γει όλα σε ατο­μι­κή ευθύνη».

Ολό­κλη­ρο το ψήφι­σμα όπως υπερ­ψη­φί­στη­κε από τον Φοι­τη­τι­κό Σύλ­λο­γο Μηχα­νι­κών Ορυ­κτών Πόρων:

«Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στην ολυ­μπιο­νί­κη Σοφία Μπε­κα­τώ­ρου, που κατήγ­γει­λε την σεξουα­λι­κή κατα­πί­ε­ση που δέχτη­κε η ίδια στα 21 της χρό­νια. Ακο­λού­θη­σαν και άλλες καταγ­γε­λί­ες από αθλή­τριες και φοι­τή­τριες, που δίκαια έχουν πυρο­δο­τή­σει την αγα­νά­κτη­ση και την οργή για την πολύ­μορ­φη βία που βιώ­νουν οι γυναί­κες. Η ξεκά­θα­ρη κατα­δί­κη αυτών των απο­τρό­παιων γεγο­νό­των από τους φοι­τη­τές και τις φοι­τή­τριες είναι αυτονόητη.

Δεν πρό­κει­ται δυστυ­χώς για μεμο­νω­μέ­να περι­στα­τι­κά. Κατα­δι­κα­στέα φαι­νό­με­να όπως το συγκε­κρι­μέ­νο είναι απο­τέ­λε­σμα του εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νου αθλη­τι­σμού στον οποίο κου­μά­ντο κάνουν οι “ισχυ­ροί παρά­γο­ντες”. Όπως προ­κύ­πτει και από τις ίδιες τις καταγ­γε­λί­ες η σαπί­λα έχει διεισ­δύ­σει βαθιά και στο χώρο του αθλη­τι­σμού, αφή­νο­ντας τις αθλή­τριες και τους αθλη­τές εκτε­θει­μέ­νους σε κάθε είδους πιέ­σεις και εκβια­σμούς, την ίδια στιγ­μή που δεν έχουν στή­ρι­ξη προ­κει­μέ­νου να καταγ­γεί­λουν τέτοια γεγο­νό­τα, να στα­διο­δρο­μή­σουν ως αθλητές.

Άρα, οι εκβια­σμοί και οι πιέ­σεις, η ψυχο­λο­γι­κή και συναι­σθη­μα­τι­κή βία που φτά­νει ακό­μα και στη σεξουα­λι­κή παρε­νό­χλη­ση στους χώρους που δου­λεύ­ουν, σπου­δά­ζουν, ψυχα­γω­γού­νται, ζουν οι γυναί­κες δεν ανα­πτύσ­σο­νται σε κοι­νω­νι­κό κενό. Είναι η “κορυ­φή του παγό­βου­νου” της άθλιας πραγ­μα­τι­κό­τη­τας που βιώ­νουν οι νέες και οι νέοι, όπου τα όνει­ρά των γυναι­κών για μια καλύ­τε­ρη ζωή, για σπου­δές και ενα­σχό­λη­ση με το επι­στη­μο­νι­κό αντι­κεί­με­νο, το άθλη­μα, την τέχνη, η ανά­γκη για ψυχα­γω­γία “σκο­ντά­φτουν” στις οικο­νο­μι­κές, κοι­νω­νι­κές πιέ­σεις και εκβια­σμούς. Αυτές είναι οι συν­θή­κες που τις υπο­χρε­ώ­νουν να μη μιλήσουν.

Όσοι σήμε­ρα “πέφτουν από τα σύν­νε­φα”, ΟΗΕ, ιμπε­ρια­λι­στι­κοί οργα­νι­σμοί, κυβερ­νή­σεις, είναι οι καλύ­τε­ροι ηθο­ποιοί! Πόσο υπο­κρι­τι­κό είναι να καλούν τις γυναί­κες να “σπά­σουν τη σιω­πή τους”, όταν η πολι­τι­κή που ακο­λου­θούν τις κρα­τά σιω­πη­λές, τις εκθέ­τει σε κίν­δυ­νο; Η εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, η απει­λή της από­λυ­σης και της ανερ­γί­ας, οι εκβια­σμοί των μεγα­λο­πα­ρα­γό­ντων του αθλη­τι­σμού, του πολι­τι­σμού, ακό­μα και των Πανε­πι­στη­μί­ων δεν παύ­ουν να υπάρ­χουν μόλις τα φώτα της δημο­σιό­τη­τας σβήσουν.

Η ολό­πλευ­ρη στή­ρι­ξη των γυναι­κών για να στα­θούν στα πόδια τους και να καταγ­γεί­λουν τέτοια περι­στα­τι­κά, ακό­μα περισ­σό­τε­ρο για να εντα­χθούν στον αγώ­να για την εξά­λει­ψη κάθε μορ­φής βίας που δέχο­νται απαι­τεί όλα όσα δια­χρο­νι­κά το κρά­τος, οι κυβερ­νή­σεις και η ΕΕ στε­ρούν από τις γυναί­κες. Τα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν τα τελευ­ταία χρό­νια υπο­κρί­νο­νται ότι νοιά­ζο­νται για την εξά­λει­ψη των επι­θέ­σε­ων σε βάρος των φοι­τη­τριών, όταν έχουν στε­ρή­σει από φοι­τή­τριες και φοι­τη­τές βασι­κές υπο­δο­μές, προ­σω­πι­κό φύλα­ξης στις Σχο­λές και τις εστί­ες, το δικαί­ω­μα να ζουν και να σπου­δά­ζουν με ασφά­λεια στις Σχο­λές και τις εστίες.

Η καταγ­γε­λία των νέων γυναι­κών για περι­στα­τι­κά σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης, βίας κάθε μορ­φής, ιδιαί­τε­ρα εργο­δο­τι­κής, κρα­τι­κής, μπο­ρεί να βρει διέ­ξο­δο στο δρό­μο της συλ­λο­γι­κής διεκ­δί­κη­σης. Μέσα από τους φοι­τη­τι­κούς μας συλ­λό­γους, τη συλ­λο­γι­κό­τη­τα και την αλλη­λεγ­γύη υψώ­νου­με ασπί­δα προ­στα­σί­ας απέ­να­ντι σε κάθε νέα που έχει υπο­στεί κακο­ποί­η­ση. Δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να για όλες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ώστε να στα­θεί κάθε γυναί­κα ανε­ξάρ­τη­τη οικο­νο­μι­κά, κοι­νω­νι­κά, δηλα­δή για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες μας στη μόρ­φω­ση, στην Εκπαί­δευ­ση, στον αθλη­τι­σμό, Πολιτισμό.

Απαι­τού­με:

  • Να ξεκι­νή­σουν άμε­σα όλες οι απαι­τού­με­νες νομι­κές δια­δι­κα­σί­ες σε σχέ­ση με τις καταγ­γε­λί­ες των φοιτητριών.
  • Χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για τη λει­τουρ­γία των κρα­τι­κών κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών και υπο­δο­μών για την πρό­λη­ψη του φαι­νο­μέ­νου της βίας κατά των γυναι­κών και για τη στή­ρι­ξη των κακο­ποι­η­μέ­νων γυναι­κών, με εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό με μόνι­μη και στα­θε­ρή εργα­σία, χωρίς καμία εμπλο­κή ΜΚΟ.
  • Ενη­με­ρω­τι­κά προ­γράμ­μα­τα σε σχο­λεία και σχο­λές σε αθλη­τι­κά σωμα­τεία και χώρους αθλη­τι­σμού, πολι­τι­σμού, από επι­στη­μο­νι­κούς κρα­τι­κούς φορείς.
  • Στε­λέ­χω­ση Ιδρυ­μά­των και Φοι­τη­τι­κών εστιών με ιατρι­κές μονά­δες, παρο­χές συμ­βου­λευ­τι­κής και ψυχο­λο­γι­κή υπηρεσία».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο