Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στιγμιότυπα από την πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

«Είναι πολύ μεγάλη η πορεία…» ξεκινά την ενημέρωση προς το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. ο επικεφαλής αξιωματικός των αστυνομικών δυνάμεων στο δρόμο. Είναι λίγο πριν φτάσει η πορεία στο ξενοδοχείο President. Αυτήκοος μάρτυς ο συντάκτης του κειμένου.

Και είναι όντως πολύ μεγάλη η πορεία. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η κεφαλή της πορείας ήταν στη συμβολή Λ. Αλεξάνδρας και Β. Σοφίας ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει οι τελευταίοι διαδηλωτές από το Πάρκο Ελευθερίας.

***

Τεράστια ήταν και συγκέντρωση που έγινε στο Πάρκο Ελευθερίας. Συγκλόνισαν τα ομοιώματα των νεκρών παιδιών που κατά χιλιάδες σφάζονται αυτές τις μέρες από τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ! 

***

«Να σταματήσει τώρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ είναι η απαίτηση».

«Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη των λαών. Για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Για Παλαιστίνη ελεύθερη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» ακούγεται από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης.

***

Από τις 12 το μεσημέρι που είναι προγραμματισμένη η πορεία στο Πάρκο Ελευθερίας, πολίτες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να κατέβουν στο Πάρκο, φτάνουν στη Λ. Κηφισίας, στο ύψος της πρεσβείας και περιμένουν. Και στην Κηφισίας, από την πρεσβεία μέχρι την Αλεξάνδρας, στο πεζοδρόμιο παρέες και οικογένειες περιμένουν την πορεία για να ενσωματωθούν. Και είναι πολλοί. Άλλοι με την παλαιστινιακή μαντίλα, άλλη με τη σημαία.

***

Μεγάλος ο όγκος της πορείας -περνούσε επί ώρα μπροστά από την πρεσβεία- μεγάλη και η οργή για τη σφαγή. Το ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ έχει την οργή και όσων δεν μπόρεσαν να είναι σήμερα στη μεγάλη πορεία.

***

«Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός» ήταν η απάντηση σε όλους εκείνους τους εγχώριους που πλασάρουν το αφήγημα και την ερμηνεία του Ισραήλ και των συμμάχων τους για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα. «Η πάλη για τη λευτεριά δεν είναι τρομοκρατία» έβγαινε από το στόμα χιλιάδων διαδηλωτών.

***

«Η ιστορία έχει μόνο μία σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» ανάμεσα στα συνθήματα, που φώναξαν οι διαδηλωτές καταδικάζοντας τόσο τα εγκλήματα πολέμου του κράτους – τρομοκράτη, όσο και τη στάση της Δύσης και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλευρό του.

***

Δυναμική η παρουσία της παλαιστινιακής κοινότητας. Ανέμιζαν ψηλά τη σημαία τους για το δικό τους κράτος που δικαίως ζητούν και στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στους δικούς τους ανθρώπους που υφίστανται την ισραηλινή βαρβαρότητα. Δείτε ΕΔΩ  σχετικό βίντεο.

***

Καθώς ο συντάκτης καταγράφει την πορεία, μέσα από το πλήθος τον πλησιάζει ένας νεαρός κοντά στα 20, τυλιγμένος με την παλαιστινιακή σημαία, με ένα πλατύ χαμόγελο και τον ενθουσιασμό ζωγραφισμένο στο πρόσωπο. Ήταν ο Χ. από το Αφγανιστάν. Ήρθε στην Ελλάδα πριν 5 χρόνια. Πέντε χιλιάδες πλήρωσε για το ταξίδι, οδικός μέχρι την Τουρκία και από εκεί μέσω του ποταμιού στον Έβρο. Ο Χ. -από το Αφγανιστάν- όλη τη βδομάδα χύνει ιδρώτα για να βγάλει τα απαραίτητα για να ζήσει, σήμερα όμως ήταν στην πορεία. Για την Παλαιστίνη που ματώνει από τους ίδιους που μάτωσαν τη χώρα του.

 

Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι: «Ωδή στην Επανάσταση»