Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ): Φανεροί υποστηρικτές του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ!

Του Λου­κά Ανα­στα­σό­που­λου \\
μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύ­θυ­νου της Ιδε­ο­λο­γι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ

Ριζο­σπά­στης Πρωτοσέλιδο

Μπρο­στά στη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού που για άλλη μια φορά εξα­πέ­λυ­σε το κρά­τος του Ισρα­ήλ, σύσ­σω­μο το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα, τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης και αστι­κά επι­τε­λεία έσπευ­σαν να υπο­στη­ρί­ξουν την κυρί­αρ­χη προ­πα­γάν­δα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, που μιλού­σε για «νόμι­μο δικαί­ω­μα άμυ­νας» του Ισρα­ήλ και επι­χει­ρού­σε να κατα­δι­κα­στεί στη συνεί­δη­ση του ελλη­νι­κού λαού ως «τρο­μο­κρα­τία» ο δίκαιος αγώ­νας του λαού της Παλαι­στί­νης ενά­ντια στην ισραη­λι­νή κατοχή.

Μέσα σε αυτόν τον κουρ­νια­χτό της αστι­κής προ­πα­γάν­δας, η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία ανέ­λα­βε τον δικό της ρόλο και είτε με ανοι­χτό είτε με συγκα­λυμ­μέ­νο τρό­πο έδω­σε ώθη­ση στην ευρω­α­τλα­νι­κή προ­πα­γάν­δα ενα­ντί­ον των Παλαιστινίων.

Από τη μια μεριά δυνά­μεις όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλω­σαν ανοι­χτά τη συμπα­ρά­στα­σή τους στο Ισρα­ήλ. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το ΠΑΣΟΚ εν μέσω αυτών των εξε­λί­ξε­ων επέ­με­νε να ανα­φέ­ρε­ται στη «στρα­τη­γι­κή σχέ­ση της Ελλά­δας με το Ισρα­ήλ» και στο «νόμι­μο δικαί­ω­μα άμυ­νας του Ισρα­ήλ απέ­να­ντι στην απο­κρου­στι­κή τρο­μο­κρα­τία της Χαμάς». Συνι­στού­σε δε ότι το Ισρα­ήλ πρέ­πει να διε­ξά­γει αυτόν τον πόλε­μο που «δικαιού­ται», χωρίς όμως να βγει εκτός ορί­ων! Αντί­στοι­χη στά­ση είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση στά­θη­κε στο πλευ­ρό του Ισρα­ήλ και έδει­ξε ως αιτία των εξε­λί­ξε­ων τη «συνε­χι­ζό­με­νη βία από όλες τις πλευ­ρές στην περιοχή».

Εκτός όμως από τους φανερούς υποστηρικτές 
του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, υπήρξε και 
η συγκαλυμμένη υπεράσπιση των σχεδίων του.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η περί­πτω­ση στε­λε­χών του ΣΥΡΙΖΑ που μειο­ψή­φη­σαν στις πρό­σφα­τες εκλο­γές για την ανά­δει­ξη προ­έ­δρου και πήραν απο­στά­σεις από τις επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις για το Ισρα­ήλ, θέλο­ντας να ρίξουν στά­χτη στα μάτια του ελλη­νι­κού λαού, για να κρύ­ψουν τη στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­σή τους με αυτό το κρά­τος — δολο­φό­νο όλα τα προη­γού­με­να χρόνια.

Παράλ­λη­λα το ΜέΡΑ25, ενώ υπο­κρι­τι­κά δια­κή­ρυτ­τε τη στή­ρι­ξή του στους Παλαι­στί­νιους, έβγα­λε τη μάσκα και πρό­τει­νε ως λύση το σχέ­διο του Ισρα­ήλ για μη ύπαρ­ξη ανε­ξάρ­τη­του Παλαι­στι­νια­κού κράτους.

Τέλος, το μωσαϊ­κό της προ­σπά­θειας απο­προ­σα­να­το­λι­σμού του εργα­τι­κού κινή­μα­τος συμπλη­ρώ­θη­κε με την πολύ­χρω­μη παλέ­τα των οπορ­του­νι­στι­κών δυνά­με­ων, που παρά τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις η πολι­τι­κή τους γραμ­μή και η στά­ση τους απο­τέ­λε­σε για μια ακό­μη φορά την ψευ­το­α­γω­νι­στι­κή «Κολυμ­βή­θρα του Σιλω­άμ» για να ξεπλυ­θούν οι αμαρ­τί­ες της σοσιαλδημοκρατίας.

Με τον παλαι­στι­νια­κό λαό, για ελεύ­θε­ρη Παλαι­στί­νη, χωρίς αστερίσκους

ΣΥΡΙΖΑ: Όταν οι σύμμαχοι του Ισραήλ
“λυπούνται” για την Παλαιστίνη…

Το κακό­γου­στο θέα­τρο των εσω­τε­ρι­κών δια­ξι­φι­σμών στον ΣΥΡΙΖΑ που παρα­κο­λου­θού­με τον τελευ­ταίο και­ρό, εκτυ­λί­χθη­κε ακό­μη μια φορά και με αφορ­μή τις δηλώ­σεις στή­ρι­ξης του Ισρα­ήλ τόσο από τον πρό­ε­δρό του Στ. Κασ­σε­λά­κη όσο και με επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις. Στε­λέ­χη της εσω­κομ­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης ως όψι­μοι υπο­στη­ρι­κτές της Παλαι­στί­νης έσπευ­σαν να δηλώ­σουν την αντί­θε­σή τους, προ­σπα­θώ­ντας να δημιουρ­γή­σουν ξανά εντυ­πώ­σεις μιας δήθεν τερά­στιας μετάλ­λα­ξης του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία υπεύ­θυ­νος είναι απο­κλει­στι­κά ο πρό­ε­δρός του.

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι όμως ότι ο Στ. Κασ­σε­λά­κης παρα­δέ­χθη­κε δυνα­τά και ανοι­χτά αυτό που στην πρά­ξη έκα­ναν αθό­ρυ­βα όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρ­νη­ση είτε ήταν στην αντιπολίτευση.

Ήδη από την κυβερ­νη­τι­κή του θητεία ο ΣΥΡΙΖΑ δια­κή­ρυσ­σε την ανά­γκη προ­ώ­θη­σης της στρα­τη­γι­κής συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας — Ισρα­ήλ σε διπλω­μα­τι­κό και στρα­τιω­τι­κό επί­πε­δο. Ως κυβέρ­νη­ση, που είχε υπουρ­γούς και τους Τσα­κα­λώ­το, Αχτσιό­γλου, Σκουρ­λέ­τη και Φίλη, ενί­σχυ­σε στην πρά­ξη τις επα­φές με το Ισρα­ήλ, με επι­σκέ­ψεις και του τότε πρω­θυ­πουρ­γού Αλ. Τσί­πρα στο Ισρα­ήλ, με την προ­ώ­θη­ση του σχή­μα­τος 3+1 (Ελλά­δα, Κύπρος, Ισρα­ήλ + ΗΠΑ), με την προ­ε­τοι­μα­σία της διμε­ρούς συμ­φω­νί­ας με το Ισρα­ήλ που απλά ολο­κλή­ρω­σε η ΝΔ και στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφι­σε «παρών», με κοι­νές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις με το Ισρα­ήλ, μετα­τρέ­πο­ντας τον ελλα­δι­κό χώρο σε ένα απέ­ρα­ντο πεδίο «προ­πό­νη­σης» της αερο­πο­ρί­ας του Ισρα­ήλ καθώς και με τις πυρε­τώ­δεις προ­σπά­θειες οικο­νο­μι­κής συνερ­γα­σί­ας με πιο εμβλη­μα­τι­κή εκεί­νη του «EastMed» σε ενερ­γεια­κό επίπεδο.

Επί­σης τα στε­λέ­χη της τωρι­νής εσω­κομ­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης ήταν που ως υπουρ­γοί της ΣΥΡΙ­ΖΑί­ι­κης κυβέρ­νη­σης και βου­λευ­τές της αντι­πο­λί­τευ­σης μαζί με όλο τον ΣΥΡΙΖΑ «έθα­ψαν» την ομό­φω­νη από­φα­ση της Βου­λής για ανα­γνώ­ρι­ση του Παλαι­στι­νια­κού κρά­τους συμ­φω­νώ­ντας με τη δήλω­ση του Αλ. Τσί­πρα ότι «ήταν απλά μια συμ­βο­λι­κή κίνηση».

Ήταν εξάλ­λου συνο­λι­κά η στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρ­νη­ση και ως αντι­πο­λί­τευ­ση στή­ρι­ξε τους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς στην περιο­χή (εμβλη­μα­τι­κή η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών), εξά­πλω­σε τις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις σε όλη την Ελλά­δα, ενί­σχυ­σε τη βάση της Σού­δας και προ­ώ­θη­σε τις ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κές συμ­φω­νί­ες. Ενα πραγ­μα­τι­κό «οπλο­στά­σιο» στα χέρια της δολο­φο­νι­κής συμ­μα­χί­ας του ΝΑΤΟ, που τώρα ενερ­γο­ποιεί­ται ενά­ντια στον Παλαι­στι­νια­κό λαό.

Η ανοι­χτή στή­ρι­ξη επο­μέ­νως του Στ. Κασ­σε­λά­κη στο Ισρα­ήλ είναι απλά η προ­δια­γε­γραμ­μέ­νη, φυσι­κή κατά­λη­ξη ενός κόμ­μα­τος που στα­θε­ρά δήλω­νε την ενερ­γή και πρα­κτι­κή του συνερ­γα­σία σε όλα τα επί­πε­δα με το κρά­τος — δολο­φό­νο του Ισραήλ.

ΜέΡΑ25: Στήριξη των ισραηλινών σχεδίων
με υποκριτικές εκκλήσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους…

Οι δια­κη­ρύ­ξεις του ΜέΡΑ25 για αλλη­λεγ­γύη με την Παλαι­στί­νη μόνο ως κρο­κο­δεί­λια δάκρυα θα μπο­ρού­σαν να χαρα­κτη­ρι­στούν. Πίσω από τις προ­σχη­μα­τι­κές και φαι­δρά φαν­φα­ρό­νι­κες δηλώ­σεις του αρχη­γού του Γ. Βαρου­φά­κη κρύ­βε­ται η συγκα­λυμ­μέ­νη υπο­στή­ρι­ξη του δολο­φο­νι­κού κρά­τους του Ισρα­ήλ και η από­κρυ­ψη των πραγ­μα­τι­κών ενό­χων για τη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού εδώ και δεκαετίες.

Στον πυρή­να των ανα­κοι­νώ­σε­ων του ΜέΡΑ25 είναι και εδώ η θέση ότι η επι­λο­γή της βίας και από τις δύο μεριές και όχι του «ειρη­νι­κού δρό­μου» είναι η αιτία της τωρι­νής κλι­μά­κω­σης. Σε αυτό το πλαί­σιο απο­σιω­πά τη δια­χρο­νι­κά δολο­φο­νι­κή πολι­τι­κή του κρά­τους του Ισρα­ήλ που έχει δολο­φο­νή­σει και εκτο­πί­σει εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες Παλαι­στι­νί­ους, και μιλά μόνο για το απαρτ­χάιντ του Νετα­νιά­χου. Απο­δί­δει δε την άνο­δο του Νετα­νιά­χου στην κυβέρ­νη­ση σε «εξτρε­μι­στι­κά στοι­χεία των Παλαι­στί­νιων», που με τις «ακραί­ες τους ενέρ­γειες» έδω­σαν το άλλο­θι στο Ισρα­ήλ να μην εφαρ­μό­σει τις συμ­φω­νί­ες του Οσλο. Την ίδια στιγ­μή μάλι­στα δεν διστά­ζει να υιο­θε­τή­σει ατό­φια τη ΝΑΤΟι­κή και ισραη­λι­νή προ­πα­γάν­δα, η οποία μιλώ­ντας για «εγκλή­μα­τα πολέ­μου» της Χαμάς επι­χει­ρεί να κατα­δι­κά­σει συλ­λή­βδην τον αγώ­να του Παλαι­στι­νια­κού λαού.

Αντί­στοι­χα, σε διε­θνές επί­πε­δο κατη­γο­ρεί τις κυβερ­νή­σεις της ΕΕ και των ΗΠΑ απλά για απρα­γία στο να βρε­θεί ειρη­νι­κή λύση, κρύ­βο­ντας συνει­δη­τά το γεγο­νός ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν δια­χρο­νι­κά ενερ­γό ρόλο πολύ­μορ­φης στή­ρι­ξης του Ισρα­ήλ για τη σφα­γή των Παλαι­στι­νί­ων. Ετσι δεν θα ακού­σει κανείς από το ΜέΡΑ25 ούτε μια ανα­φο­ρά στις ευθύ­νες του ίδιου του ΝΑΤΟ, στα αερο­πλα­νο­φό­ρα των ΗΠΑ που βρί­σκο­νται στην Ανατ. Μεσό­γειο, στην απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων της Μ. Βρε­τα­νί­ας και στις οικο­νο­μι­κές κυρώ­σεις της ΕΕ ενά­ντια στην Παλαι­στί­νη. Και βέβαια δεν γίνε­ται ούτε λόγος για την εμπλο­κή της Ελλά­δας με τη βάση της Σού­δας, την παρα­χώ­ρη­ση της Ελευ­σί­νας, την απο­στο­λή της φρε­γά­τας «Ψαρά», την πολι­τι­κή και διπλω­μα­τι­κή στή­ρι­ξη του Ισραήλ.

Ο δεδο­μέ­νος ξεπε­σμός όμως δεν στα­μα­τά εδώ! Ο Γ. Βαρου­φά­κης δηλώ­νει ότι πλέ­ον είναι ανέ­φι­κτη η λύση ύπαρ­ξης Παλαι­στι­νια­κού κρά­τους, θεω­ρώ­ντας ότι οι ισραη­λι­νοί εποι­κι­σμοί έχουν δημιουρ­γή­σει τετε­λε­σμέ­να τα οποία πρέ­πει να γίνουν απο­δε­κτά. Γι’ αυτό, όπως λέει, πρέ­πει να υπάρ­ξει ένα κρά­τος και το Παλαι­στι­νια­κό από «εθνι­κό ζήτη­μα να γίνει θέμα ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των». Να ποιο είναι λοι­πόν το νέο εύρη­μα του ΜέΡΑ25: Απο­δο­χή της ισραη­λι­νής κατο­χής, απο­δο­χή ότι ο λαός της Παλαι­στί­νης δεν θα έχει τη δική του πατρί­δα αρκεί οι υπό κατο­χή Παλαι­στί­νιοι να έχουν κάποια δικαιώματα!

Η ουρά του οπορτουνισμού…

Παρό­τι οι δυνά­μεις του οπορ­του­νι­στι­κού ρεύ­μα­τος έσπευ­σαν να δια­κη­ρύ­ξουν την ενα­ντί­ω­σή τους στο Ισρα­ήλ και να δηλώ­σουν την υπο­στή­ρι­ξή τους στον λαό της Παλαι­στί­νης, παρα­μέ­νουν βαθιά υπό­λο­γες για τη στά­ση τους να ξεπλέ­νουν διαρ­κώς τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία που ανοι­χτά ή έμμε­σα στή­ρι­ξε το Ισρα­ήλ και το ΝΑΤΟ.

Πρό­κει­ται για έναν βαθιά επι­ζή­μιο ρόλο, που συμ­βάλ­λει στον εγκλω­βι­σμό του εργα­τι­κού κινή­μα­τος στη γραμ­μή του «αντι­δε­ξιού μετώ­που», τη στιγ­μή μάλι­στα που απαι­τεί­ται η μέγι­στη δυνα­τή κινη­το­ποί­η­ση εργα­τι­κών — λαϊ­κών μαζών για την αλλη­λεγ­γύη με τους Παλαι­στί­νιους και την απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τα δολο­φο­νι­κά σχέ­δια των ΝΑΤΟ και Ισραήλ.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι το ΣΕΚ, που συμ­με­τέ­χει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ώρα που εξε­λισ­σό­ταν ο βομ­βαρ­δι­σμός της Γάζας και ετοι­μα­ζό­ταν η επί­θε­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού, καλού­σε σε στή­ρι­ξη του υπο­ψη­φί­ου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Δού­κα, στον δήμο της Αθή­νας και συνο­λι­κά των υπο­ψη­φί­ων της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας στον β’ γύρο των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών εκλο­γών. Συμ­βάλ­λο­ντας επί της ουσί­ας στη στή­ρι­ξη αυτών των δυνά­με­ων, που μιλά­νε για «νόμι­μο δικαί­ω­μα άμυ­νας» του Ισραήλ.

Σε αντί­στοι­χη γραμ­μή η ΛΑΕ ζήτη­σε να απο­δο­κι­μα­στούν οι «κυβερ­νη­τι­κοί και νεο­φι­λε­λεύ­θε­ροι υπο­ψή­φιοι», κλεί­νο­ντας το μάτι στη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, ενώ βρί­σκε­ται εδώ και και­ρό σε στε­νή συνερ­γα­σία με το ΜέΡΑ25, που ζητά έμμε­σα τη συνέ­χι­ση της ισραη­λι­νής κατο­χής στην Παλαι­στί­νη. Είναι μάλι­στα ενδει­κτι­κό για το πολι­τι­κό τους αδιέ­ξο­δο ότι σει­ρά οπορ­του­νι­στι­κών δυνά­με­ων υπέ­γρα­ψαν κοι­νό κεί­με­νο και βρέ­θη­καν σε κοι­νή πορεία με το ΜέΡΑ25. Ανά­με­σα σε αυτούς ήταν και το ΝΑΡ, που παρά την αγω­νιώ­δη του προ­σπά­θεια να προ­βά­λει ένα δήθεν δια­φο­ρε­τι­κό, «αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό» προ­φίλ, παρα­μέ­νει στην ουσία εγκλω­βι­σμέ­νο στη χρε­ο­κο­πη­μέ­νη πολι­τι­κή του γραμ­μή, που το οδη­γεί στην πρά­ξη σε σύμπλευ­ση με το ΜέΡΑ25 και τη ΛΑΕ, στα κρί­σι­μα ζητήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι διάφορες από αυτές τις ομαδούλες 
δεν προτείνουν στο κίνημα το αίτημα ύπαρξης Παλαιστινιακού κράτους 
σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Πλάι στα παι­διά και το λαό της Παλαι­στί­νης, ταξι­κά _στη μια και μονα­δι­κή σωστή πλευρά

Μόνη λύση
το δυνάμωμα του αγώνα 
για τη στήριξη του λαού της Παλαιστίνης 
και την απεμπλοκή της Ελλάδας

Μπρο­στά στη νέα σφα­γή του λαού της Παλαι­στί­νης, που μέρα με τη μέρα γίνε­ται ολο­έ­να και πιο φρι­κα­λέα αλλά και την πιθα­νό­τη­τα από­το­μης κλι­μά­κω­σης των αντι­θέ­σε­ων και εκδή­λω­σης νέων εστιών ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων, είναι απα­ραί­τη­το να δυνα­μώ­σει η στή­ρι­ξη και η αλλη­λεγ­γύη στον αγώ­να του λαού της Παλαιστίνης.

Να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τα δολο­φο­νι­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ και του Ισρα­ήλ στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, για να κλεί­σουν οι βάσεις των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ και να μην δοθούν νέες, όπως τα σχέ­δια που ετοι­μά­ζο­νται για την Ελευ­σί­να, να στα­μα­τή­σει κάθε οικο­νο­μι­κή — πολι­τι­κή — στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με το κρά­τος δολο­φό­νο του Ισραήλ.

Η στά­ση άμε­σης ή έμμε­σης στή­ρι­ξης του Ισρα­ήλ από τις δυνά­μεις της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας και η χρε­ο­κο­πία του οπορ­του­νι­σμού μπρο­στά στη φρί­κη που ζει ο λαός της Παλαι­στί­νης προ­βλη­μα­τί­ζουν πολ­λούς αγω­νι­στές που ακο­λου­θού­σαν αυτές τις δυνά­μεις. Η ελπί­δα δεν βρί­σκε­ται στην ανα­βί­ω­ση των χρε­ο­κο­πη­μέ­νων συντα­γών και των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών αυταπατών.

Η ελπί­δα βρί­σκε­ται στη συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ στον αγώ­να ενά­ντια σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ενά­ντια στο δολο­φο­νι­κό κρά­τος του Ισρα­ήλ και την εμπλο­κή της Ελλά­δας στους πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς. Η ελπί­δα βρί­σκε­ται στην ενδυ­νά­μω­ση του ρεύ­μα­τος αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής και σύγκρου­σης με το ίδιο το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, που γεν­νά τη φρί­κη του πολέμου.

ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη του Σαββατοκύριακου»

Μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο και πορεία στην πρε­σβεία του Ισρα­ήλ στην Αθή­να με κεντρι­κό σύν­θη­μα «Λευ­τε­ριά στην Παλαιστίνη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο