Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΞΑΝΑ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την Παλαιστινιακή επιχείρηση – Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν Ρωσία και Σαουδική Αραβία

Να καταδικάσουν την επιχείρηση των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, στο Ισραήλ, έσπευσαν οι ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία (που πρόσφατα αποκατέστησε σχέσεις με το Ισραήλ) κινούνται στην λογική των ίσων αποστάσεων καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση».

Η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ με χιλιάδες ρουκέτες

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «καταδικάζουν απερίφραστα» τις «επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον ισραηλινών αμάχων» και «στηρίζουν σθεναρά την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ», όπως μετέδωσε σήμερα το CNN.

Επικαλούμενο ανακοίνωση του εκπροσώπου, το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συνομίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του Τζάτσι Χανέκμπι και οι δύο άνδρες θα παραμείνουν σε στενή επαφή.

Η Ρωσία έκανε σήμερα έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για «άμεση κατάπαυση του πυρός», εκφράζοντας παράλληλα την «εντονότερη ανησυχία» της μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, κινούμενη στη λογική των ίσων αποστάσεων. Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα αναφέρει: «Κάνουμε έκκληση στην παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, να εγκαταλείψουν τη βία και να επιδείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας που ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Από την πλευρά του το Ομάν κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ζητεί από την διεθνή κοινότητα και τους θεσμούς να «παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να εφαρμόσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τορ Γουένσλαντ καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις προειδοποιώντας με ανακοίνωσή του: «Αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και κάνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του». Ο ίδιος κάλεσε για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ζήτησε από όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους.

Με πληροφορίες από 902.gr
via: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις των Παλαιστινίων
και η προσπάθεια αντεπίθεσης του Ισραήλ

Πηγή: Associated Press

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις των Παλαιστινίων για την απελευθέρωση κατεχόμενων από το Ισραήλ, εδαφών γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και οι προσπάθειες αντεπίθεσης του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, Παλαιστίνιοι, αφού κατέστρεψαν τμήματα του τείχους που είχαν χτίσει οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, γύρω από την Γάζα, κατάφεραν να ανακαταλάβουν μικρές πόλεις και ολόκληρες κοινότητες ενώ συνέλαβαν και δεκάδες Ισραηλινούς στρατιώτες και έποικους. Παράλληλα εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύονται απο τον θύλακα προς το Ισραήλ.

Το κανάλι 13 του Ισραήλ αναφέρει ότι 7 κοινότητες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Αυτές περιλαμβάνουν τις πόλεις Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri και τη γενική διοίκηση της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε αντεπίθεση στο πέρασμα του Ερέζ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, βομβαρδίζει τη Γάζα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν χερσαίες μάχες «σε πολλά σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» κατά των Παλαιστινίων που διείσδυσαν «χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα δια θαλάσσης και ξηράς», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή, πολεμούμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίχαρ Εχτ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. «Μαχόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας… Οι δυνάμεις μας μάχονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος», δήλωσε ενώ ανέφερε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ότι «υπάρχουν απώλειες, φυσικά».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε πόλεμο, ύστερα από την επίθεση δυνάμεων των Παλαιστινίων εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

«Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο, όχι σε επιχείρηση, όχι σε κλιμάκωση, σε πόλεμο», ανέφερε ο Νετανιάχου, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του από το αρχηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ, απειλώντας με νέο αιματοκύλισμα τους Παλαιστίνιους. «Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν φαντάζεται», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε». Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ απηύθυνε αντίστοιχο μήνυμα.

Το Ισραήλ επιστράτευσε τους εφέδρους και ο Γκάλαντ δήλωσε ότι το «Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ακροδεξιό συνασπισμό, οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστινίων, συχνά σε συνέργεια με εποίκους, τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ συνεχίζεται και η κλοπή της γης των Παλαιστινίων, μέσα από την εκδίωξή τους και την ένταση της παράνομης εποικιστικής δραστηριότητας.

Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση της Χαμάς και η προσπάθεια του Ισραήλ για αντεπίθεση

Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα
να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, δηλώνει ο Αμπάς

Πηγή: Associated Press

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην «τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Αμπάς έκανε την παραπάνω δήλωση έπειτα από επείγουσα συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά το ξέσπασμα των σφοδρών ένοπλων συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, που ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου και συνεχίζονται, βάζοντας εκ νέου φωτιά στην «πυριτιδαποθήκη» της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια ώρα οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο Al Mayadeen, το μεσημέρι οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ένα νέο γύρο ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς τα κατεχόμενα εδάφη, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ δέχεται επίθεση. Συνεχείς συγκρούσεις αναφέρονται και στην πόλη Σντερότ.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τουλάχιστον 22 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από το πρωί και ο αριθμός των τραυματιών πλησιάζει τους 400. Προσθέτουν πως τουλάχιστον 35 Ισραηλινοί αιχμαλωτίστηκαν. Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι η Χαμάς έχει θέσει υπό τον έλεγχό της οικισμούς εποίκων. Λόγω της κατάστασης, οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις τους από και προς το Ισραήλ.

Εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση»

Η Αίγυπτος προειδοποίησε για «σοβαρές επιπτώσεις» από την κλιμάκωση της έντασης και έκανε έκκληση για «επίδειξη της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και αποφυγή της έκθεσης αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο».

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε ότι «βρίσκεται σε επαφή» με τα εμπλεκόμενα μέρη. «Είναι αυτονόητο ότι πάντα κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Σε μήνυμά της η λιβανέζικη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επιχείρηση των Παλαιστινίων «είναι ένα μήνυμα στον αραβικό και τον ισλαμικό κόσμο, καθώς και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, ειδικά σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ».