Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ με χιλιάδες ρουκέτες

Η οργά­νω­ση Χαμάς εξα­πέ­λυ­σε σήμε­ρα τη μεγα­λύ­τε­ρη επί­θε­ση κατά του Ισρα­ήλ εδώ και χρό­νια, σε μια αιφ­νι­δια­στι­κή κίνη­ση με ενό­πλους να δια­σχί­ζουν τα σύνο­ρα και ομο­βρο­ντία ρου­κε­τών να εκτο­ξεύ­ε­ται από τη Λωρί­δα της Γάζας.

Καθώς οι σει­ρή­νες συνα­γερ­μού ήχη­σαν σε όλο το νότιο και κεντρι­κό Ισρα­ήλ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ιερου­σα­λήμ, ο ισραη­λι­νός στρα­τός δήλω­σε ότι είναι σε κατά­στα­ση πολέ­μου, με τον πρω­θυ­πουρ­γό Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου να συγκα­λεί έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση αξιω­μα­τού­χων ασφαλείας.

Το σημε­ρι­νό επει­σό­διο ήταν το σοβα­ρό­τε­ρο από τον 10ήμερο πόλε­μο μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Χαμάς το 2021, με ισραη­λι­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης να κάνουν λόγο για συγκρού­σεις μετα­ξύ ομά­δων Παλαι­στί­νιων μαχη­τών και δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Ο Μοχά­μεντ Ντε­ΐφ, υψη­λό­βαθ­μος στρα­τιω­τι­κός διοι­κη­τής της Χαμάς, ανα­κοί­νω­ση την έναρ­ξη της επι­χεί­ρη­ση στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης της Χαμάς, καλώ­ντας τους απα­ντα­χού Παλαι­στι­νί­ους να πολε­μή­σουν. «Αυτή είναι η ημέ­ρα της μεγα­λύ­τε­ρης μάχης για να τερ­μα­τι­στεί η τελευ­ταία κατο­χή επί γης», δήλω­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι εκτο­ξεύ­τη­καν 5.000 ρουκέτες.

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS GAZA CONFLICT

Μία Ισραη­λι­νή σκο­τώ­θη­κε, σύμ­φω­να με τις υπη­ρε­σί­ες έκτα­κτης ανά­γκης, ενώ μέλη πλη­ρω­μά­των ασθε­νο­φό­ρων είχαν ανα­πτυ­χθεί σε περιο­χές γύρω από τη Λωρί­δα της Γάζας.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανέ­φε­ρε ότι οι δυνά­μεις του επι­χει­ρούν εντός της Γάζας, χωρίς να δίνει άλλες λεπτο­μέ­ρειες. «Αριθ­μός τρο­μο­κρα­τών έχει διεισ­δύ­σει στο ισραη­λι­νό έδα­φος από τη Λωρί­δα της Γάζας», ανέ­φε­ρε ο στρα­τός σε ανα­κοί­νω­ση, προ­σθέ­το­ντας ότι δόθη­κε προει­δο­ποί­η­ση στους κατοί­κους στην περιο­χή γύρω από τη Λωρί­δα της Γάζας να παρα­μεί­νουν στα σπί­τια τους.

MIDEAST ISRAEL GAZA CONFLICT

Ισραη­λι­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανέ­φε­ραν ότι ένο­πλοι άνοι­ξαν πυρ κατά περα­στι­κών στην πόλη Σντε­ρότ στο νότιο Ισρα­ήλ, ενώ βίντεο που κυκλο­φο­ρούν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης φαί­νε­ται να δεί­χνουν συγκρού­σεις σε δρό­μους πόλε­ων καθώς και ενό­πλους πάνω σε τζιπ να κινού­νται στην ύπαιθρο.

Παλαι­στι­νια­κά μέσα ανέ­φε­ραν επί­σης ότι αριθ­μός Ισραη­λι­νών συνε­λή­φθη­σαν ως αιχ­μά­λω­τοι από μαχη­τές ενώ τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης της Χαμάς κυκλο­φό­ρη­σαν βίντεο που φαί­νε­ται να δεί­χνει ένα κατε­στραμ­μέ­νο ισραη­λι­νό τεθωρακισμένο.

Το γρα­φείο του πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ανα­κοί­νω­σε ότι ο ίδιος θα συνα­ντη­θεί με υψη­λό­βαθ­μους αξιω­μα­τού­χους των υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας τις επό­με­νες ώρες ενώ ο υπουρ­γός Άμυ­νας Γιό­αβ Γκά­λαντ ενέ­κρι­νε την επι­στρά­τευ­ση εφέδρων.

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS GAZA CONFLICT

Στη Γάζα, οι κάτοι­κοι μπο­ρού­σαν να ακού­σουν τον βρυ­χηθ­μό από τις εκτο­ξεύ­σεις ρου­κε­τών ενώ ανέ­φε­ραν ένο­πλες συγκρού­σεις κατά μήκος του φρά­κτη με το Ισρα­ήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιου­νίς και είδαν κινή­σεις ενό­πλων μαχητών.

Η ισραη­λι­νή υπη­ρε­σία ασθε­νο­φό­ρων ανα­κοί­νω­σε ότι ομά­δες είχαν απο­στα­λεί σε περιο­χές στο νότιο Ισρα­ήλ κοντά στη Γάζα και ότι δόθη­κε προει­δο­ποί­η­ση στους κατοί­κους να παρα­μεί­νουν στα σπί­τια τους.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο