Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στον απόηχο των Γαλλικών εκλογών με επανεκλογή Μακρόν: “Επείγουσα” η κλιμάκωση της επίθεσης για “ισχυρότερη Γαλλία”

Με την επικράτηση του ευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν (επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού «Εμπρός!»), που έλαβε 58,54%, έναντι 41,46% της ευρωσκεπτικίστριας Μαρίν Λεπέν (επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» – RN), δόθηκε το σήμα για νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στη Γαλλία, μετά την ολοκλήρωση και του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών, την περασμένη Κυριακή.

Αστικά επιτελεία εντός και εκτός Γαλλίας έσπευσαν να παρουσιάσουν την επανεκλογή Μακρόν ως «νίκη της δημοκρατίας». Ενδεικτική είναι η συγχαρητήρια ανάρτηση του Ζοφρί Ρου ντε Μπεζιέ, προέδρου της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF), ο οποίος ανέφερε ότι για «τα έργα που βρίσκονται μπροστά μας και επείγουν, ειδικά σε τομείς όπως η Ευρώπη, η απασχόληση, η ανάπτυξη, η οικολογική μετάβαση, εμείς είμαστε έτοιμοι». Για να εισπράξει την απάντηση Μακρόν ότι το νέο του επιτελείο θα κινηθεί «μαζί με σας, για εσάς» αλλά και …«για όλους μας».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η «νίκη της δημοκρατίας» μετά την πρώτη πενταετία Μακρόν συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των ποσοστών της Λεπέν, που στις εκλογές του 2017 είχε λάβει 33,9%, δηλαδή ενισχύθηκε σχεδόν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Η Λεπέν απέσπασε 2,7 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από ό,τι το 2017 και 7,8 εκατ. περισσότερες από όσες είχε πάρει η παράταξή της το 2002, όταν για πρώτη φορά πέρασε στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η Λεπέν επικράτησε σε 30 νομούς της χώρας σε σύνολο 101, έναντι 3 το 2017, και κέρδισε σε 18.156 κοινότητες έναντι 16.922 του Μακρόν. Ηρθε πρώτη στη μεσογειακή ακτογραμμή και στον βορρά, ενώ ο Μακρόν σε μεγάλα αστικά κέντρα (Παρίσι, Μασσαλία, Λιόν κ.α.).

Η κοινωνική σύνθεση των ψηφοφόρων

Τα 2/3 των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης υποστήριξαν την Λεπέν, ενώ παρόμοια ποσοστά στελεχών επιχειρήσεων και συνταξιούχων υποστήριξαν τον Μακρόν, όπως έδειξε δημοσκόπηση της «Elabe».

Ο Μακρόν κέρδισε περίπου το 59% των ψήφων από τους νέους 18 – 24 ετών, ενώ η ψήφος ήταν σχεδόν μοιρασμένη στις άλλες ηλικιακές κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Λεπέν εστίασε στο αυξανόμενο κόστος ζωής και υποσχέθηκε μειώσεις στον φόρο καυσίμων, μηδενικό φόρο επί των πωλήσεων σε βασικά είδη, από ζυμαρικά μέχρι πάνες, απαλλαγές από το εισόδημα για τους νέους εργαζόμενους και μια στάση «πρώτα η Γαλλία» σε σχέση με τις θέσεις εργασίας και την Πρόνοια.

Από την άλλη, ο Μακρόν επεσήμανε πως ο θαυμασμός της Λεπέν στο παρελθόν για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει ότι δεν μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς στην παγκόσμια σκηνή, ενώ επέμεινε ότι η αντίπαλός του εξακολουθεί να έχει σχέδια για αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ – κάτι που η ίδια αρνείται.

“Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήσυχα”

Στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Μακρόν είπε: «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ισχυροί και ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν στο πέρασμά μας (…) Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήσυχα χρόνια, αλλά ιστορικά χρόνια, και όλοι μαζί θα αλλάξουμε την Ιστορία για τις επόμενες γενιές μας». Τόνισε δε ότι το σχέδιό του αφορά «μια πιο ανεξάρτητη, ισχυρότερη Γαλλία» και κατέληξε μεταξύ άλλων ότι με βάση και τα συμπεράσματα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία «θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί και φιλόδοξοι (…) η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της για να δείξει τη σαφήνεια των επιλογών της και τη δύναμή της σε όλους τους τομείς».

Από την πλευρά της η Λεπέν, με δεδομένο ότι οι επιδόσεις της παράταξής της έφτασαν σε υψηλότερα επίπεδα από ποτέ, είπε ότι «πήραμε μια λαμπρή νίκη» και ανήγγειλε έναρξη της «μεγάλης μάχης για τις βουλευτικές εκλογές» (12 και 19 Ιούνη), δηλώνοντας ότι «θα είμαι αρχηγός σε αυτήν τη μάχη κατά του Εμανουέλ Μακρόν (…) Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Τελικά ήμασταν χίλιες φορές κερδισμένοι, χίλιες φορές κερδίσαμε σε σχέση με εκείνους που περίμεναν την αποτυχία μας». Επέμεινε δε ότι το αποτέλεσμα «αποτελεί μαρτυρία μιας φωνής των Γάλλων για μια μεγάλη αλλαγή που θα πρέπει να περιμένουν».

Αντιδράσεις και ετοιμότητα για την επόμενη μέρα

Το αποτέλεσμα της Κυριακής έδωσε νέα ώθηση στις διεργασίες που εδώ και καιρό εντείνονται, μπροστά και στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη. Ο Ζαν – Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της οπορτουνιστικής «Ανυπότακτης Γαλλίας», η οποία εδώ και καιρό δηλώνει πανέτοιμη να συμβάλει στην αναβάπτιση και αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, χαρακτήρισε την επικράτηση του Μακρόν «καλά νέα» και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία αρνήθηκε ξεκάθαρα να εμπιστευτεί το μέλλον της στην κα Λεπέν, και αυτό είναι πολύ καλό νέο για την ενότητα του λαού μας». Κατά τ’ άλλα, σημείωσε ότι Λεπέν και Μακρόν αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και σήμανε την έναρξη του «γ’ γύρου», καλώντας τους υποστηρικτές του να «νικήσουν τον κ. Μακρόν» στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη. Αλλωστε, θυμίζουμε, λίγα 24ωρα πριν τον β’ γύρο ο Μελανσόν ξεκαθάρισε ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο συνεργασίας, με τον Μακρόν ξανά στη θέση του Προέδρου της χώρας και τον ίδιο επικεφαλής της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τον Ιούνη, ζητώντας ανοιχτά την εκλογή του στη θέση του πρωθυπουργού, ενώ εδώ και μήνες στελέχη του κόμματός του αναλύουν σε συνεντεύξεις τους πώς μπορεί να «επιβληθεί» μια «συγκατοίκηση».

Σημειωτέον, σύμφωνα με στοιχεία της «Ipsos France» το 42% όσων ψήφισαν Μελανσόν στον α’ γύρο, στον β’ ψήφισαν Μακρόν, έναντι 17% που ψήφισαν Λεπέν. Ενα άλλο 17% επέλεξε το άκυρο και ένα 24% δεν ψήφισε καθόλου.

Ακόμα, οι ψηφοφόροι του Ερίκ Ζεμούρ (επικεφαλής της αντιδραστικής «Ανάκτησης») ψήφισαν κατά 10% Μακρόν και κατά 73% Λεπέν. Οι ψηφοφόροι της Βαλερί Πεκρές (υποψήφιας των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων) ψήφισαν κατά 53% Μακρόν και κατά 18% Λεπέν. Τέλος, οι ψηφοφόροι του «Πράσινου» Γιανίκ Ζαντό ψήφισαν κατά 65% Μακρόν και κατά 6% Λεπέν.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις εκτός συνόρων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη», ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στην ανάγκη για «μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ενωση». Η δε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε ανυπομονησία «να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός όλο και πιο αβέβαιου και ανησυχητικού κόσμου».

Ο Μακρόν δέχτηκε συγχαρητήρια μεταξύ άλλων και από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο – σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου – συμφώνησαν να εντείνουν τον διάλογό τους «για τα μεγάλα, παγκόσμια θέματα (…) και ιδίως για εκείνα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η επισιτιστική ασφάλεια». Ο Μπάιντεν εξέφρασε ετοιμότητα για συνέχιση της στενής συνεργασίας, πρώτα και κύρια σε θέματα που αποτελούν προτεραιότητα και των δύο.

Τα ελληνικά κόμματα

Με στεναγμούς ανακούφισης για τη «δημοκρατία που νίκησε» υποδέχτηκαν τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα την επικράτηση Μακρόν.

«Συγχαρητήρια Emmanuel Macron! Μία σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη, τη δημοκρατία!» έγραψε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Για «μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας στην Ευρώπη» έκανε λόγο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τις «αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις» σε συμπόρευση και ενωτικές πρωτοβουλίες αφού «η ήττα της ακροδεξιάς – που ξεπέρασε σήμερα το 40% – και των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών που την ενισχύουν, αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα».

Συγχαρητήρια στον Μακρόν για την επανεκλογή του απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, αναφέροντας πως «η Ευρώπη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει ανάγκη από ηγεσίες που κατανοούν την ανάγκη για περισσότερες κοινές πολιτικές μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σε τομείς όπως η Αμυνα, η Ασφάλεια, η Οικονομία και το Κοινωνικό Κράτος».

«Η νίκη του “νεοφιλελεύθερου” Μακρόν με τις ψήφους του αριστερού Μελανσόν είναι η avant premiere για το τι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Αλλωστε και εδώ η ΝΔ ήδη άτυπα συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που υπερψηφίζουν την πλειοψηφία των κυβερνητικών νομοσχεδίων», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «πρόσκαιρη ήττα της ακροδεξιάς», πλην όμως πρόσθεσε ότι το ποσοστό της «σηματοδοτεί την ανάγκη για ακόμα πιο εντατικούς αγώνες του γαλλικού λαού ενάντια στις πολιτικές του “ακραίου κέντρου” που ενισχύουν τις Λε Πεν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και κάθε διαχειριστή της

Σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η επίκληση στη “δημοκρατία” θα είναι το άλλοθι της κυβέρνησης Μακρόν για να συνεχίσει την επίθεση στα δικαιώματα του γαλλικού λαού, ρίχνοντας έτσι κι άλλο “νερό στο μύλο” της αντιδραστικοποίησης και της ακροδεξιάς.

Γι’ αυτό και το επείγον στη Γαλλία, την Ελλάδα και σε κάθε χώρα, είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στον – κάθε φορά – κυβερνητικό διαχειριστή της. Μόνο έτσι μπορούν να ανατραπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές και να ηττηθούν πραγματικά οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις.

Αντίθετα η ανοχή και η στήριξη σε αυτή τη βαρβαρότητα στο όνομα του “μικρότερου κακού” είναι ο δρόμος που αποδεδειγμένα οδηγεί τους λαούς από το κακό στο χειρότερο».

Πηγή Ριζοσπάστης