Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στους 10 οι νεκροί, 4 οι αγνοούμενοι – Δύσκολη η νύχτα στον κάμπο της Θεσσαλίας

Τους δέκα έφτασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, ενώ τέσσερα άτομα είναι ακόμα αγνοούμενα όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Δύσκολη προβλέπεται και η αποψινή νύχτα στη Λάρισα, καθώς η στάθμη του Πηνειού συνεχίζει να ανεβαίνει.

Πολλές συνοικίες, όπως η Νέα Σμύρνη, ο Άγιος Θωμάς, η Φιλιππούπολη, γύρω από το ΑΤΑ, οι εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, είναι ήδη πλημμυρισμένες ενώ οι κάτοικοι έχουν μείνει ξάγρυπνοι και δίνουν τη μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους με σακιά άμμου και ότι άλλο χρειαστεί.

Πρωτοφανής είναι η κατάσταση στους κάμπους της Λάρισας και της Καρδίτσας, όπου ολόκληρα χωριά παραμένουν κάτω από το νερό, ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στις υποδομές και τις καλλιέργειες.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή σε πολλά χωριά που «πνίγηκαν» από τα πλημμυρικά φαινόμενα όπως η Μεταμόρφωση, η Αστρίτσα, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, η Μαραθέα, ο Κοσκινάς και η κωμοπόλη του Παλαμά.

Μαγνησία: Χωρίς ρεύμα και νερό πολλά χωριά

Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της Μαγνησίας, όπου η σύνδεση με περιοχές του Πηλίου εξακολουθεί να είναι «στον αέρα», ενώ σοβαρά προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει και η πόλη του Βόλου. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η πλήρης αποκατάσταση της υδροδότησης αναμένεται σε 15 με 20 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, χωρίς συγκοινωνία, ρεύμα και νερό παραμένουν πολλά χωριά στο Πήλιο όπου η κακοκαιρία κατέστρεψε σε διάφορα τμήματα το οδικό δίκτυο. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται μεταξύ άλλων σε Μακρυνίτσα, Πορταριά, Χάνια, Μηλίνα και Ζαγορά.

Το Σάββατο αναμένεται να δοθεί σε λειτουργία η πτυσσόμενη γέφυρα που δημιούργησε ο στρατός στα Καλά Νερά, προκειμένου να επανασυνδεθεί το νότιο με το ανατολικό Πήλιο.

Τρίκαλα

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ορμητικά νερά στα Τρίκαλα, με την πόλη να «θάβεται» κάτω από τόνους λάσπης, ενώ σπίτια, επιχειρήσεις και χωράφια έχουν πλημμυρίσει.

«Δεν γνωρίζουμε πώς και σε ποια κατάσταση θα βρούμε το σπίτι μας όταν υποχωρήσουν τα νερά, το οποίο με πολλούς κόπους και στερήσεις φτιάξαμε, αν θα υπάρχουν μέσα οι αναγκαίες οικοσυσκευές», λένε οι κάτοικοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τις πληγές του μετρά και ο δήμος Φαρκαδόνας ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν επίσης στα Μεγάλα Καλύβια αλλά και στον ορεινό όγκο της περιοχής όπου σημειώθηκαν πολλές και συχνές κατολισθήσεις.

Ονορέ Μπαλζάκ: «Διπλή οικογένεια» (Νουβέλα)