Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το έγκλημα δε θα συγκαλυφθεί — Κινητοποίηση στον Πειραιά για τον Αντώνη

Μήνυ­μα ότι το έγκλη­μα με θύμα τον 36χρονο Αντώ­νη Καρ­γιώ­τη δεν θα συγκα­λυ­φθεί και ότι θα συνε­χί­σουν τον αγώ­να απέ­να­ντι στο σάπιο σύστη­μα που γεν­νά τέτοια απο­τρό­παια περι­στα­τι­κά, έστει­λε η κινη­το­ποί­η­ση που διορ­γά­νω­σαν το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής, εργα­τι­κά σωμα­τεία, φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι και μαζι­κοί φορείς του Πειραιά.

Εργά­τες, φοι­τη­τές, μέλη της ΟΓΕ, συντα­ξιού­χοι, συγκε­ντρώ­θη­καν αρχι­κά στην πύλη Ε3 του λιμα­νιού. Στη συνέ­χεια, με μπρο­στά­ρη το πανό των ναυ­τερ­γα­τι­κών σωμα­τεί­ων που έγρα­φε «Στον βωμό των κερ­δών του κεφα­λαί­ου, θυσία η ανθρώ­πι­νη ζωή», έκα­ναν πορεία, βρο­ντο­φω­νά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «το έγκλη­μα αυτό να μην συγκα­λυ­φθεί, όλων των νεκρών να γίνου­με φωνή» και «πόσο κοστί­ζει η ανθρώ­πι­νη ζωή, η σήψη του συστή­μα­τος γεν­νά αποστροφή».

Η πορεία έφτα­σε μέχρι το σημείο όπου δολο­φο­νή­θη­κε ο Αντώνης.

Μιλώ­ντας στη συγκέ­ντρω­ση στο σημείο της δολο­φο­νί­ας, ο Νίκος Στού­νος, εκπρό­σω­πος της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Μαθη­τών Πει­ραιά, μετέ­φε­ρε τη θλί­ψη και την οργή των μαθη­τών για τη δολο­φο­νία του 36χρονου και ξεκα­θά­ρι­σε ότι οι μαθη­τές δεν πρό­κει­ται να απο­δε­χθούν να λογί­ζο­νται οι ζωές τους με βάση το κόστος και το κέρδος.

Από την πλευ­ρά του ο Μιχά­λης Φαναρ­τζής, πρό­ε­δρος του Φοι­τη­τι­κού Συλ­λό­γου του Πανε­πι­στη­μί­ου Πει­ραιά, τόνι­σε ότι το φρι­κα­λέο έγκλη­μα εκφρά­ζει όλη την απο­κτή­νω­ση που μπο­ρεί να γεν­νή­σει ένα σάπιο σύστημα.

Στη συνέ­χεια τον λόγο πήρε ο Απο­στο­λής Κυπραί­ος μέλος του ΔΣ της ΠΕΜΕΝ, ο οποί­ος ανέ­δει­ξε τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης και του υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας, των εφο­πλι­στών αλλά και των συγκε­κρι­μέ­νων μελών του πλη­ρώ­μα­τος, ενώ κατήγ­γει­λε και τις συκο­φα­ντί­ες των ακρο­δε­ξιών ότι δήθεν οι κατη­γο­ρού­με­νοι ήταν «μέλη του ΠΑΜΕ».

Το «παρών» στη συγκέ­ντρω­ση έδω­σε και ο Νίκος Αμπα­τιέ­λος, βου­λευ­τής του ΚΚΕ και υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Πει­ραιά με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» ο οποί­ος δήλω­σε ότι «είχα­με ένα ακό­μη στυ­γε­ρό­έ­γκλη­μα, ένα έγκλη­μα κατά της ανθρώ­πι­νης ζωής» και πρό­σθε­σε: «Σε μία κοι­νω­νία που βασι­λεύ­ουν οι αξί­ες της απαν­θρω­πιάς, οι αξί­ες του κέρ­δους, βλέ­που­με πόσο κοστί­ζει η ανθρώ­πι­νη ζωή».

Τόνι­σε ότι πρέ­πει να να απο­δο­θούν όλες οι ευθύ­νες και να απα­ντη­θούν τα πολύ σημα­ντι­κά ερω­τή­μα­τα και ξεκα­θά­ρι­σε ότι «θα πού­με ένα μεγά­λο “Ως εδώ” για τον Αντώ­νη, για τους πνιγ­μέ­νους στη Θεσ­σα­λία, τους καμέ­νους στον Έβρο. Πρέ­πει να το “πάρου­με αλλιώς”».

Στο τέλος της κινη­το­ποί­η­σης οι συγκε­ντρω­μέ­νοι έρι­ξαν λου­λού­δια στη θάλασ­σα, στο σημείο όπου το βρά­δυ της Τρί­της ο άτυ­χος Αντώ­νης άφη­νε την τελευ­ταία του πνοή.

 

Ονο­ρέ Μπαλ­ζάκ: «Διπλή οικο­γέ­νεια» (Νου­βέ­λα)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο