Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στους 10 οι νεκροί, 4 οι αγνοούμενοι — Δύσκολη η νύχτα στον κάμπο της Θεσσαλίας

Τους δέκα έφτα­σαν οι νεκροί από την κακο­και­ρία Daniel, ενώ τέσ­σε­ρα άτο­μα είναι ακό­μα αγνο­ού­με­να όπως ανα­κοί­νω­σε το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής ο ο υπουρ­γός Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Βασί­λης Κικίλιας.

Δύσκο­λη προ­βλέ­πε­ται και η απο­ψι­νή νύχτα στη Λάρι­σα, καθώς η στάθ­μη του Πηνειού συνε­χί­ζει να ανεβαίνει.

Πολ­λές συνοι­κί­ες, όπως η Νέα Σμύρ­νη, ο Άγιος Θωμάς, η Φιλιπ­πού­πο­λη, γύρω από το ΑΤΑ, οι εργα­τι­κές κατοι­κί­ες της Γιάν­νου­λης, είναι ήδη πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες ενώ οι κάτοι­κοι έχουν μεί­νει ξάγρυ­πνοι και δίνουν τη μάχη για να σώσουν τα σπί­τια τους με σακιά άμμου και ότι άλλο χρειαστεί.

Πρω­το­φα­νής είναι η κατά­στα­ση στους κάμπους της Λάρι­σας και της Καρ­δί­τσας, όπου ολό­κλη­ρα χωριά παρα­μέ­νουν κάτω από το νερό, ενώ τερά­στια είναι η κατα­στρο­φή στις υπο­δο­μές και τις καλλιέργειες.

Ανυ­πο­λό­γι­στη είναι η κατα­στρο­φή σε πολ­λά χωριά που «πνί­γη­καν» από τα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να όπως η Μετα­μόρ­φω­ση, η Αστρί­τσα, το Βλο­χό, το Ριζο­βού­νι, η Μαρα­θέα, ο Κοσκι­νάς και η κωμο­πό­λη του Παλαμά.

Μαγνησία: Χωρίς ρεύμα και νερό πολλά χωριά

Παρα­μέ­νουν τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στην περιο­χή της Μαγνη­σί­ας, όπου η σύν­δε­ση με περιο­χές του Πηλί­ου εξα­κο­λου­θεί να είναι «στον αέρα», ενώ σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υδρο­δό­τη­σης αντι­με­τω­πί­ζει και η πόλη του Βόλου. Σύμ­φω­να με το δήμαρ­χο, η πλή­ρης απο­κα­τά­στα­ση της υδρο­δό­τη­σης ανα­μέ­νε­ται σε 15 με 20 ημέρες.

Την ίδια στιγ­μή, χωρίς συγκοι­νω­νία, ρεύ­μα και νερό παρα­μέ­νουν πολ­λά χωριά στο Πήλιο όπου η κακο­και­ρία κατέ­στρε­ψε σε διά­φο­ρα τμή­μα­τα το οδι­κό δίκτυο. Σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα εντο­πί­ζο­νται μετα­ξύ άλλων σε Μακρυ­νί­τσα, Πορ­τα­ριά, Χάνια, Μηλί­να και Ζαγορά.

Το Σάβ­βα­το ανα­μέ­νε­ται να δοθεί σε λει­τουρ­γία η πτυσ­σό­με­νη γέφυ­ρα που δημιούρ­γη­σε ο στρα­τός στα Καλά Νερά, προ­κει­μέ­νου να επα­να­συν­δε­θεί το νότιο με το ανα­το­λι­κό Πήλιο.

Τρίκαλα

Τερά­στιες είναι οι κατα­στρο­φές που προ­κά­λε­σαν τα ορμη­τι­κά νερά στα Τρί­κα­λα, με την πόλη να «θάβε­ται» κάτω από τόνους λάσπης, ενώ σπί­τια, επι­χει­ρή­σεις και χωρά­φια έχουν πλημμυρίσει.

«Δεν γνω­ρί­ζου­με πώς και σε ποια κατά­στα­ση θα βρού­με το σπί­τι μας όταν υπο­χω­ρή­σουν τα νερά, το οποίο με πολ­λούς κόπους και στε­ρή­σεις φτιά­ξα­με, αν θα υπάρ­χουν μέσα οι ανα­γκαί­ες οικο­συ­σκευ­ές», λένε οι κάτοι­κοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τις πλη­γές του μετρά και ο δήμος Φαρ­κα­δό­νας ενώ σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υπάρ­χουν επί­σης στα Μεγά­λα Καλύ­βια αλλά και στον ορει­νό όγκο της περιο­χής όπου σημειώ­θη­καν πολ­λές και συχνές κατολισθήσεις.

Ονο­ρέ Μπαλ­ζάκ: «Διπλή οικο­γέ­νεια» (Νου­βέ­λα)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο