Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλαλητήρια: Είμαστε πολλοί, δυνατοί και αποφασισμένοι – Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Σύνταγμα |Φωτο-Video|

Στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα βρίσκονται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες δίνουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα, μέσα και έξω από τη Βουλή, στο πλάι της εργατικής τάξης και του λαού μας.

Δ. Κουτσούμπας:
Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις – Περνώντας στην αντεπίθεση, το κίνημα θα βγει πιο δυνατό

«Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κατακραυγή στο νομοθετικό τερατούργημα είναι καθολική. Για να υπερασπιστεί τις διατάξεις, επιστράτευσε το ψέμα, τη συκοφαντία, το μίσος απέναντι στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται», επισήμανε ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Εκεί όμως, στους καταπέλτες των πλοίων, στα εργοστάσια, στα λιμάνια, σε διάφορους εργασιακούς χώρους όπου απήργησαν οι εργαζόμενοι, φάγατε τα μούτρα σας», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, αυτή ήταν η ομόθυμη απόφαση των εργαζομένων, ακόμα και αυτών που δεν απήργησαν κάτω από τις πιέσεις της εργοδοσίας, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που μέσω των στελεχών της, του υπουργού Εργασίας και της υπουργού Παιδείας, κατέφυγε σε χοντρά ψέματα και προβοκάτσιες χωρίς ντροπή. «Πού βρήκε το θράσος η κ. Κεραμέως να πηγαίνει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς, λέγοντας ότι δήθεν οι μαθητές δεν μπορούν να πάνε στα εξεταστικά κέντρα ενώ είχαν ανακοινωθεί στάσεις εργασίας προσαρμοσμένες στο ωράριο των εξετάσεων, με ευθύνη των σωματείων και οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας εξαιρούνταν από την απεργία;», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα ξέρει ποιους να προστατεύσει και όλα τα άλλα είναι προβοκάτσιες.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το προσωπικό ασφαλείας στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κατήγγειλε την υποκρισία της, καθώς δείχνει να ενδιαφέρεται για το κοινό καλό, την ώρα που είναι η ίδια που κόβει το ρεύμα και το νερό στις λαϊκές οικογένειες, δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό στα μέσα μεταφοράς και, μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, άφησε αθωράκιστα τα δημόσια νοσοκομεία. «Ξέρετε να επιστρατεύετε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, αλλά τους κλινικάρχες για την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν τους πειράξατε», επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.

Όσον αφορά τα δήθεν θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου που επικαλείται η κυβέρνηση, όπως τις διατάξεις για την κακοποίηση των γυναικών ή τις γονικές άδειες, κατήγγειλε πως αυτά είναι το κερασάκι στην τούρτα, είναι για ξεκάρφωμα, αφού με άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου ακυρώνονται στην πράξη τα όποια δήθεν θετικά στοιχεία.

Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, τη στήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ξεπερνά σε κονδύλια για τους πολεμικούς εξοπλισμούς ακόμα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Αναφέρθηκε στο σούπερ μνημόνιο που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, τα κονδύλια του οποίου θα κατευθυνθούν στους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ οι εργαζόμενοι θα κληθούν να το αποπληρώσουν με νέα αντεργατικά μέτρα, όπως έγινε και με τα προηγούμενα μνημόνια. Κατήγγειλε ακόμα τις ψεύτικες προσδοκίες για την «πράσινη ανάπτυξη» και την «ψηφιακή μετάβαση» που καλλιεργούνται και σύντομα θα καταρρεύσουν ως χάρτινος πύργος από το βάθος της κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας που δεν τιθασεύονται από οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης.

«Το κρίσιμο είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον λαό και τους εργαζόμενους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους δυναμώνοντας την οργάνωση, τη συμμαχία, τον αγώνα τους ενάντια και απέναντι στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων. Περνώντας στην αντεπίθεση, ξεπερνώντας απειλές, καταστολές και συκοφαντίες, οι εργαζόμενοι και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βγουν πιο δυνατοί από αυτές τις μάχες. Γι’ αυτό λοιπόν “μαύρο” σε αυτό το νομοσχέδιο-σκουπίδι».

Οι εργαζόμενοι του κλάδου από κάθε εταιρεία μικρή και μεγάλη είμαστε εδώ! Κλείσαμε τα λάπτοπ, πετάξαμε τα ακουστικά. Είμαστε πολλοί, δυνατοί αποφασισμένοι. Μέσα από συνελεύσεις, περιοδείες, εξορμήσεις, εγγραφές στα σωματεία, τόνισε η Όλγα Κολιούση γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική νομού Αττικής από το βήμα του συλλαλητηρίου μπροστά στη Βουλή, δίνοντας το στίγμα της αντίδρασης των εργαζομένων του κλάδου στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Η ελπίδα είναι εδώ, χρειάζεται να γίνουμε ακόμα περισσότεροι, επεσήμανε από το βήμα του μεγάλου συλλαλητηρίου των Συνδικάτων που γίνεται έξω από τη Βουλή, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.

Θέλουν να σκλαβώσουν και άλλο τον λαό, υπογράμμισε. Δεν φτάνει η σκλαβιά από την  ΕΕ, φρόντισαν με νέα νομοσχέδια να φέρουν και άλλα προβλήματα στη ζωή του λαού.

Όπως υπενθύμισε ο ομιλητής, εμείς οι νοσοκομειακοί γιατροί το 2017 καταργήσαμε τη διευθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και τώρα θα καταργήσουμε αυτό το έκτρωμα.

Μαθητές: «Δεν ανεχόμαστε να μιλάει εκ μέρους μας κανένας Χατζηδάκης, καμία Κεραμέως, κανένα κανάλι»

Δεν ανεχόμαστε να μιλάει εκ μέρους των μαθητών κανένας Χατζηδάκης, καμία Κεραμέως, κανένα κανάλι, υπογράμμισε ο Ξάνθος Γερμανάκος, μέλος του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Περάματος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, μιλώντας στο μεγάλο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, που γίνεται ενάντια στο νομοσχέδιο-τερατούργημα της κυβέρνησης.

Σήμερα, συνέχισε, μέρα πανελλαδικών εξετάσεων αποφάσισε η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νομοσχέδιο. Οι καθηγητές μας, οι επιτηρητές είναι δίπλα μας, δεν έφταιγαν αυτοί για την ταλαιπωρία των μαθητών, αλλά το σύστημα που σήμερα καθυστέρησε.

Δεν ντρέπονται, τώρα τους πήρε ο πόνος για τους μαθητές, πρόσθεσε. Τι έχουν να πουν, όταν ανοιγοκλείνουν σχολεία, όταν μας στοιβάζουν σε αίθουσες-κλουβιά. Αν νοιάζονται για το μέλλον μας, ας μην ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, κατέληξε.

Μαχητικές και μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Κατερίνη, από την πλατεία της πόλης, αλλά και από την πορεία που ακολούθησε, στάλθηκε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι το αντεργατικό τερατούργημα θα πεταχτεί στα σκουπίδια. Μίλησε η Στέλλα Νικολάου, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους, τα Σωματεία, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να δώσουνε τη μάχη καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς για να απορριφθεί στην πράξη το νομοσχέδιο που γυρίζει τους εργαζόμενους ενάμιση αιώνα πίσω.

Από το βήμα, της συγκέντρωσης η Κατερίνα Κουρίτα, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος Πιερίας της ΑΔΕΔΥ, κατήγγειλε τα κυβερνητικά σχέδια κατασυκοφάντησης των εργαζομένων και καλλιέργειας κοινωνικού αυτοματισμού. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Γιάννης Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Πιερίας και ο Φώντας Ντίμπελος, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Λιτοχώρου. Εκ μέρους του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κατερίνης «Η Δημητρα», ο Ανέστης Τσακαλάκης μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των αγροτών που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την άμεση καταβολή αποζημίωσης για τις καταστροφές που υπέστησαν στις καλλιέργειες τους.

Στον Πολύγυρο, στην συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Μωυσίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους.

Στη Βέροια, πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Γάλακτος -Τροφίμων – Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας – Πέλλας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας. Στους συγκεντρωμένους μίλησε η Άννα Κοκοζίδου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ημαθίας και χαιρέτισε η Βάσω Αθανασιάδου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Επίσης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας – Πέλλας πραγματοποίησε παρέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας ενάντια στην παράδοση της καθαριότητας και της σίτισης στους εργολάβους. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στη Νάουσα η απεργιακή συγκέντρωση ήταν ακόμη πιο μαζική αναδεικνύοντας την απόφαση των εργαζομένων να δυναμώσουν τον αγώνα. Χαιρέτησε ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», μεταφέροντας τον αγωνιστικό χαιρετισμό των αγροτών, και ο Γρηγόρης Τούπος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Δήγκας, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Η πορεία που ακολούθησε, κατέληξε έξω από το νοσοκομείο στέλνοντας μήνυμα ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για κλείσιμο νοσοκομείων και δομών υγείας στην περιοχή.

Στα Γιαννιτσά, νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, στην επιχείρηση «Σφαγεία Αλμωπίας ΑΕ» ενάντια στις δύο απολύσεις εργαζομένων που πραγματοποίησε η εργοδοσία. Το Συνδικάτο κατήγγειλε την έντονη τρομοκρατία που ασκείται από την εργοδοσία και απαίτησε να παρθούν πίσω οι απολύσεις, που έγιναν με στόχο να χτυπηθεί η συνδικαλιστική δράση. Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε η Αριστέα Χατζηβασιλειάδου, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας – Πέλλας

«Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και εφοπλιστές προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά πήραν αποφασιστική απάντηση. Δεν κουνήθηκε προπέλα», τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, από το βήμα του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.
Ο Πειραιάς απέργησε σήμερα και έδωσε μεγάλο μάθημα στην κυβέρνηση, ενώ οι επιβάτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη στους απεργούς, πρόσθεσε.
Συνεχίζουμε τον αγώνα! Με μαζικές διαδικασίες, με περισσότερο κόσμο θα δώσουμε τη μάχη! Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη το νομοσχέδιο, υπογράμμισε.

Σε συνέχεια της κλιμάκωσης των αγώνων οι εργαζόμενοι της Ζακύνθου, συσπειρωμένοι στα Σωματεία και τους Συλλόγους τους, συμμετείχαν δυναμικά στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.
Στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν με αποφάσεις τους τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΖ, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Προσωπικού και Οδηγών ΚΤΕΛ, το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών και το Σωματείο Συνταξιούχων.

Χαιρέτισαν οι Δραγανής Ζουρμπάνος, γραμματέας της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, η Αλέκα Σαϊτανίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Διονύσης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Φώτης Προβής, πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ο Νίκος Ποταμίτης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Θοδωρής Σαρακίνης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Βουρδέρης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού.


«Δίνουμε τη μάχη ενάμιση χρόνο τώρα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο», σημείωσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, από το βήμα του μεγάλου συλλαλητηρίου των Συνδικάτων έξω από τη Βουλή.

Όπως επισήμανε, ο αγώνας αυτός συνδέθηκε με την πάλη για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων. «Δώσαμε μεγάλες μάχες, μπορούμε να δώσουμε περισσότερες», υπογράμμισε ο ομιλητής.

Ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής μιλώντας στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, τόνισε ότι «το νομοσχέδιό τους είναι για τα σκουπίδια. Αυτός είναι ο χώρος που του αρμόζει. Γνωρίζουμε καλά τους νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Είναι ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι συνέχεια των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώνει τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων».Θεσσαλονίκη


Από την πρωινή μεγαλειώδη συγκέντρωση

🔻 Τα πρώτα μπλοκ συγκεντρώνονται στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη