Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Υπόσχεται «πολιτική αλλαγή» που θα υπηρετεί με «αξιοπιστία» την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Την ξαναζεσταμένη και ξινισμένη σούπα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», δηλαδή την αντικατάσταση μιας αστικής κυβέρνησης από μια άλλα αστική κυβέρνηση, σέρβιρε ως «λύση» στα προβλήματα του λαού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του τρίτου συνεδρίου του κόμματος του.

Με αφορμή το σύνθημα του συνεδρίου «Νέα Αρχή – Πολιτική Αλλαγή», μίλησε για «μια νέα αρχή» για την «πολιτική αλλαγή», επειδή όπως είπε είμαστε «πολιτική δύναμη εγνωσμένης αξιοπιστίας». Καθόλου τυχαία, χρησιμοποίησε σταθερά στην ομιλία του τον όρο «διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η όποια «προοδευτική διακυβέρνηση» επαγγέλλεται, είναι αξιόπιστοι στο να απορροφήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αγανάκτηση και οργή, προκειμένου να συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Από την ομιλία του δεν έλειπε η καπηλεία επαναστατικών συνθημάτων του τύπου «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» ή οι αναφορές περί «σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας», ως το απαραίτητο ντεκόρ σε ένα συνέδριο που θέλει να σηματοδοτήσει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει εκ νέου «τα κάστανα από τη φωτιά» , όπως έκανε η «πρώτη φορά αριστερά» με την εφαρμογή του μνημονίου και των σκληρών μέτρων που το συνόδευαν.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, έκανε λόγο για ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ «που επέκτειναν το ΝΑΤΟ χωρίς να οικοδομήσουν μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφαλείας με τη Ρωσία» και «δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον πόλεμο». Είναι βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση με την πολιτική του υλοποίησε ταχύτατα την ευρωατλαντική στρατηγική για την περικύκλωση της Ρωσίας, ενώ στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, έδωσε κάθε διευκόλυνση που ζητήθηκε, συνεισφέροντας στο να μετατραπεί η χώρα σε μία απέραντη ΝΑΤΟϊκή και ορμητήριο. Άλλωστε, ο ίδιος ο αμερικανός πρέσβης όπου βρεθεί και σταθεί εξυμνεί τον ΣΥΡΙΖΑ που απογείωσε την εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Θυμίζοντας εκείνο το αλήστου μνήμης περί κατάργησης των μνημονίων «με ένα νόμο», που τελικά οδήγησε σε ένα νέο μνημόνιο, δεσμεύτηκε ότι το πρώτο του μέλημα θα είναι «να καταργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά το ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό πλέγμα των νόμων με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει θωρακίσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης των πολλών από ελάχιστους». Μόνο που στις σημερινές συνθήκες αυτό το πλέγμα που περιέγραψε το έχει «στήσει» από κοινού με τη ΝΔ, αφού και ως αντιπολίτευση το έχει ψηφίσει και το έχει υποστηρίξει σε δεκάδες νομοσχέδια και πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Για την ακρίβεια που έχει σαρώσει το λαϊκό εισόδημα, έταξε ορισμένες ασπιρίνες εντός των δημοσιονομικών αντοχών και της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας . Οι δε υποσχέσεις για φορολόγηση των υπερκερδών των ομίλων στην ενέργεια προβάλλεται και από την σημερινή κυβέρνηση – εάν και εφόσον διαπιστωθούν όπως λένε υπερκερδη! Πέρα από το ζήτημα της αξιοπιστίας που έχουν αυτού του είδους οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το βασικό είναι πως δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί στις ράγες της αστικής στρατηγικής για την «πράσινη μετάβαση», που ενοχοποιείται για μεγάλο μέρος των αυξήσεων και για την ενεργειακή φτώχεια.

Πηγή: 902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα