Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέδριο «Economist»: Δώρο στους ομίλους η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2024 που προανήγγειλε ο Αδ. Γεωργιάδης

Νέα μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης, που θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο τους επιχειρηματικούς ομίλους, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης μέσω της νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από το 2024.

Από το συνέδριο του «Economist», στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως «στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%, τις έχουμε ήδη μειώσει κατά 4% και θέλουμε να φτάσουμε μείωση 5% των εισφορών». Ανέφερε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο στην Ευρώπη», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το ύψος τους σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Κατέφυγε και σε μια γνωστή λαθροθηρία ισχυριζόμενος ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ωφελεί δήθεν τους εργαζόμενους. Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «αν πάρεις τον ίδιο μισθό στην Ελλάδα από μια μεγάλη εταιρεία και πάρεις αντίστοιχο μισθό από την ίδια εταιρεία όντας σε μια άλλη χώρα, τα λεφτά που θα σου μείνουν στο τέλος στην τσέπη είναι πολύ λιγότερα στην Ελλάδα».

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μειώνεται ο μεικτός μισθός των εργαζομένων, δηλαδή το μέρος εκείνο του μισθού που είναι για παροχές από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και τα ασφαλιστικά ταμεία. Γεγονός που γνωρίζει ο υπουργός και για αυτό άλλωστε στην ίδια ομιλία παραδέχθηκε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκαλεί προβλήματα στο σύστημα ασφάλισης. Ανέφερε ότι «πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος». Άφησε να εννοηθεί ότι η «τρύπα» στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από τη μείωση των εισφορών θα χρεωθεί στον φορολογούμενο, δηλαδή πάλι στον εργαζόμενο, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Όπως είπε, «δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο το οποίο θα μας δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να κινηθούμε πιο γρήγορα στο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή».

Πηγή: 902.gr