Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φρίκη στο Ραδόσι: Λαθροκυνηγός πυροβόλησε και σκότωσε αρκουδάκι λίγων μηνών

Ένα αρκου­δά­κι μόλις λίγων μηνών, που ακό­μη δεν είχε απο­χω­ρι­στεί τη μητέ­ρα του, πυρο­βό­λη­σε και σκό­τω­σε λαθρο­κυ­νη­γός στην περιο­χή Ραδό­σι, κοντά στο Ξινό Νερό Φλώ­ρι­νας! Μάλι­στα, δίπλα στο νεκρό αρκου­δά­κι βρέ­θη­καν και φρέ­σκα ίχνη από ενή­λι­κο ζώο, πιθα­νόν από τη μητέ­ρα αρκού­δα που ήταν μαζί του.

Το ζωά­κι εντό­πι­σε κτη­νο­τρό­φος της περιο­χής, ο οποί­ος ενη­μέ­ρω­σε τον «Αρκτού­ρο» και εκπρό­σω­ποί του έσπευ­σαν στο σημείο, εξέ­τα­σαν το ζώο και δια­πί­στω­σαν ότι έφε­ρε δύο τραύ­μα­τα από όπλο, ένα δια­μπε­ρές στην κοι­λια­κή χώρα και ένα στο θώρα­κα. Άμε­σα ειδο­ποι­ή­θη­κε η Δασι­κή Υπη­ρε­σία Φλώ­ρι­νας, εκπρό­σω­πος της οποί­ας μετέ­βη στην περιοχή.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση από τις περι­βαλ­λο­ντι­κές οργα­νώ­σεις «Αρκτού­ρος» και «Καλ­λι­στώ», πρό­κει­ται για ένα ακό­μη σοβα­ρό έγκλη­μα κατά της βιο­ποι­κι­λό­τη­τας ενώ πριν από ένα έτος, στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, άγνω­στοι είχαν σκο­τώ­σει τρεις ακό­μη αρκούδες.

Σημειώ­νε­ται ότι την περί­ο­δο αυτή, στην περιο­χή Αμυ­νταί­ου, οι δύο οργα­νώ­σεις συμ­με­τέ­χουν στο ευρω­παϊ­κό έργο «LIFE Bear-Smart Corridors». Πρό­κει­ται για μία διε­θνή συνερ­γα­σία μετα­ξύ Ολλαν­δί­ας, Ιτα­λί­ας και Ελλά­δας, με στό­χο την δια­τή­ρη­ση των πλη­θυ­σμών της καφέ αρκού­δας στην Κεντρι­κή Ιτα­λία και την Ελλά­δα, μέσω της δια­τή­ρη­σης και δια­σφά­λι­σης της λει­τουρ­γι­κό­τη­τας σημα­ντι­κών δια­δρό­μων μετα­κί­νη­σης και σύν­δε­σης των πλη­θυ­σμών αρκού­δας και της δημιουρ­γί­ας «έξυ­πνων κοι­νο­τή­των συνύ­παρ­ξης» ανθρώ­πων και αρκούδας.

Η αρκού­δα προ­στα­τεύ­ε­ται αυστη­ρά από την ελλη­νι­κή και ενω­σια­κή νομο­θε­σία και είναι ένα πολύ­τι­μο είδος του φυσι­κού μας πλού­του και της πολι­τι­σμι­κής μας κλη­ρο­νο­μιάς, με σημα­ντι­κό ρόλο στη λει­τουρ­γία του δασι­κού οικο­συ­στή­μα­τος. Οι δύο οργα­νώ­σεις καλούν τις αρμό­διες αρχές να μην υπο­βαθ­μί­σουν τη σημα­σία του γεγο­νό­τος αυτού και να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα σε εκτε­τα­μέ­νες έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό του δράστη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο