Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέδριο «Economist»: Δώρο στους ομίλους η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2024 που προανήγγειλε ο Αδ. Γεωργιάδης

Νέα μεί­ω­ση της συνο­λι­κής μισθο­λο­γι­κής δαπά­νης, που θα ωφε­λή­σει κατά κύριο λόγο τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, προ­α­νήγ­γει­λε ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας Άδω­νις Γεωρ­γιά­δης μέσω της νέας μεί­ω­σης των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών από το 2024.

Από το συνέ­δριο του «Economist», στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, δήλω­σε πως «στις αρχές του επό­με­νου έτους θα μειώ­σου­με τις εισφο­ρές επι­πλέ­ον 1%, τις έχου­με ήδη μειώ­σει κατά 4% και θέλου­με να φτά­σου­με μεί­ω­ση 5% των εισφο­ρών». Ανέ­φε­ρε ότι «οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές στην Ελλά­δα είναι πολύ υψη­λό­τε­ρες από τον μέσο όρο στην Ευρώ­πη», αφή­νο­ντας σαφώς να εννοη­θεί ότι το ύψος τους σχε­τί­ζε­ται με την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Κατέ­φυ­γε και σε μια γνω­στή λαθρο­θη­ρία ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι η μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών ωφε­λεί δήθεν τους εργα­ζό­με­νους. Υπο­στή­ρι­ξε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «αν πάρεις τον ίδιο μισθό στην Ελλά­δα από μια μεγά­λη εται­ρεία και πάρεις αντί­στοι­χο μισθό από την ίδια εται­ρεία όντας σε μια άλλη χώρα, τα λεφτά που θα σου μεί­νουν στο τέλος στην τσέ­πη είναι πολύ λιγό­τε­ρα στην Ελλάδα».

Ωστό­σο, η αλή­θεια είναι ότι με τη μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών μειώ­νε­ται ο μει­κτός μισθός των εργα­ζο­μέ­νων, δηλα­δή το μέρος εκεί­νο του μισθού που είναι για παρο­χές από τη ΔΥΠΑ (πρώ­ην ΟΑΕΔ) και τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία. Γεγο­νός που γνω­ρί­ζει ο υπουρ­γός και για αυτό άλλω­στε στην ίδια ομι­λία παρα­δέ­χθη­κε ότι η μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών προ­κα­λεί προ­βλή­μα­τα στο σύστη­μα ασφά­λι­σης. Ανέ­φε­ρε ότι «πρέ­πει να βρού­με την ισορ­ρο­πία μετα­ξύ της βιω­σι­μό­τη­τας του συντα­ξιο­δο­τι­κού μας συστή­μα­τος». Άφη­σε να εννοη­θεί ότι η «τρύ­πα» στα έσο­δα των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων από τη μεί­ω­ση των εισφο­ρών θα χρε­ω­θεί στον φορο­λο­γού­με­νο, δηλα­δή πάλι στον εργα­ζό­με­νο, μέσω του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Όπως είπε, «δου­λεύ­ου­με πάνω σε ένα σχέ­διο το οποίο θα μας δώσει περισ­σό­τε­ρο δημο­σιο­νο­μι­κό χώρο για να κινη­θού­με πιο γρή­γο­ρα στο μέλ­λον προς την κατεύ­θυν­ση αυτή».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο