Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνελήφθη ο πλέον καταζητούμενος διακινητής ναρκωτικών της Κολομβίας Dairo Antonio Úsuga, γνωστός και ως Otoniel

Συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση του στρατού, της αεροπορίας και της αστυνομίας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας ο Ντάριο Αντόνιο Ούσουγα ανακοίνωσε χθες η κολομβιανή κυβέρνηση.
«Μεγάλα εύσημα στις δυνάμεις ασφαλείας (…) για τη σύλληψη στο Νεκόκλι του Ντάιρο Αντόνιο Ουσούγκα, επίσης γνωστός ως «Οτονιέλ», ανώτερος ηγέτης της Clan del Golfo», ανέφερε στο Twitter ο Εμίλιο Αρχίλα, σύμβουλος του προέδρου Ιβάν Ντούκε.

Η “Clan del Golfo” είναι η ισχυρότερη συμμορία διακινητών ναρκωτικών στην Κολομβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κοκαΐνης στον κόσμο.
Ο ναρκέμπορος συνελήφθη στο Νεκόκλι, ένα από τα κύρια προπύργια της Clan del Golfo, κοντά στα σύνορα με τον Παναμά.
Ο 50χρονος Οτονιέλ ήταν επικεφαλής της Clan del Golfo που σχηματίστηκε από πρώην μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων που πολεμούσαν εναντίον αριστερών ανταρτών μέχρι τη δεκαετία του 2010 και ήταν επικηρυγμένος επίσης από τις ΗΠΑ, που προσέφεραν αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμμορία έχει παρουσία σε σχεδόν 300 δήμους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ινστιτούτο Indepaz.

Dairo Antonio Úsuga Otoniel 2Η κυβέρνηση -που είχε προσφέρει ανταμοιβή 800.000 δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με το πού βρισκόταν, χαιρέτισε τη σύλληψη σε τηλεοπτικό μήνυμα βίντεο του πρόεδρου Iván Duque.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήγμα κατά της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα μας αυτόν τον αιώνα», είπε. «Αυτό το πλήγμα συγκρίνεται μόνο με την πτώση του Πάμπλο Εσκομπάρ τη δεκαετία του 1990».

Η Σύλληψη

Ο Otoniel που χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο αγροτικών ασφαλών σπιτιών για να μετακινηθεί και να αποφύγει τις αρχές και δεν χρησιμοποιούσε τηλέφωνο, αλλά βασιζόταν σε κούριερ για την επικοινωνία, συνελήφθη στο αγροτικό του κρησφύγετο στην επαρχία Antioquia, σε επιχείρηση που συμμετείχαν 500 στρατιώτες με την υποστήριξη 22 ελικοπτέρων. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε.
Στο παρελθόν, η αστυνομία είχε βρει ειδικά ορθοπεδικά στρώματα σε αυτά τα  σπίτια, καθώς υπέφερε από πόνους στην πλάτη από κήλη δίσκου.
Ο αρχηγός της αστυνομίας Χόρχε Βάργκας είπε ότι ο βαρόνος των ναρκωτικών φοβόταν τη σύλληψη, «ποτέ δεν πλησίαζε σε κατοικημένες περιοχές».

Το κυνήγι ενός άπιαστου βαρόνου ναρκωτικών

Ωστόσο, η εφημερίδα El Tiempo ανέφερε ότι οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν την τοποθεσία όπου τελικά συνελήφθη πριν από δύο εβδομάδες.
Ο αρχηγός Βάργκας είπε ότι οι κινήσεις του εντοπίστηκαν από περισσότερους από 50 ειδικούς “νοημοσύνης σημάτων” χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες. Υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν στην έρευνα.
Ο Duque, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP, περιέγραψε την επιχείρηση ως «τη μεγαλύτερη διείσδυση στη ζούγκλα που έχει δει ποτέ στη στρατιωτική ιστορία της χώρας μας».
Ο Οτονιέλ συνοδεύτηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τη σύλληψή του – και πολλοί πόζαραν για φωτογραφίες, ενώ οι ΕΔ της Κολομβίας κυκλοφόρησαν αργότερα φωτογραφία που δείχνει τους στρατιώτες τους να τον φυλάνε δεμένον με χειροπέδες.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές τεράστιες επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες αξιωματικοί για τη σύλληψη του 50χρονου, αλλά μέχρι τώρα καμία δεν ήταν επιτυχής.

Ποιος είναι ο Otoniel;

Γεννημένος στην Antioquia στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Otoniel “έπαιξε” ανάμεσα σε πολλές αντάρτικες και παραστρατιωτικές ομάδες – συμπεριλαμβανομένου του Farc (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) και των Ηνωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC – ακροδεξιά παραστρατιωτική συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών).
Όταν η AUC διαλύθηκε το 2005, άρχισε να εργάζεται για τον βαρόνο των ναρκωτικών Daniel Rendón Herrera, γνωστό ως Don Mario – επικεφαλής της ομάδας Usaga, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως Clan του Κόλπου.
Στη συνέχεια, ο Otoniel ανέλαβε την ευθύνη της ομάδας αφού ο προηγούμενος αρχηγός της – ο αδερφός του – σκοτώθηκε από την αστυνομία σε μια επιδρομή σε μια γιορτή παραμονή Πρωτοχρονιάς πριν από 10 χρόνια.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας χαρακτήρισαν τη συμμορία ως την πιο ισχυρή εγκληματική οργάνωση της χώρας, ενώ οι αρχές στις ΗΠΑ την περιγράφουν ως «βαριά οπλισμένη [και] εξαιρετικά βίαιη».Dairo Antonio Úsuga Otoniel 1

Η συμμορία, η οποία δρα σε πολλές επαρχίες και έχει εκτεταμένες διεθνείς διασυνδέσεις, ασχολείται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων, την παράνομη εξόρυξη χρυσού και τους εκβιασμούς.
Πιστεύεται ότι έχει περίπου 1.800 ένοπλα μέλη, τα οποία στρατολογούνται κυρίως από ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, που έχουν συλληφθεί σε Αργεντινή, Βραζιλία, Ονδούρα, Περού και Ισπανία, ελέγχοντας πολλές από τις διαδρομές που χρησιμοποιούνται για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών από την Κολομβία στις ΗΠΑ και μέχρι τη Ρωσία.
Η κολομβιανή κυβέρνηση, ωστόσο, δηλώνει ότι τους έχει αποδεκατίσει τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας πολλά ηγετικά μέλη να κρυφτούν σε απομακρυσμένες περιοχές της ζούγκλας.
Ο Οτονιέλ αντιμετωπίζει σειρά από κατηγορίες, όπως αποστολή αποστολών κοκαΐνης στις ΗΠΑ, δολοφονία αστυνομικών και στρατολόγηση παιδιών, ενώ κατηγορήθηκε και στις ΗΠΑ το 2009 και αντιμετωπίζει διαδικασίες έκδοσης, που θα μπορούσαν να τον δουν τελικά να εμφανιστεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες και από BBC