Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταγή για χταπόδι ξυδάτο λαδορίγανη

Συνταγή για χταπόδι ξυδάτο λαδορίγανη: Υλικά: χταπόδι (περίπου 2 κιλά), μισό φλιτζάνι τσαγιού ξύδι, άλλο τόσο λευκό ξηρό κρασί, μισό φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, 10 κόκκους πολύχρωμα πιπέρια, ένα φύλλο δάφνης, μία σκελίδα σκόρδο και λίγη ρίγανη.

Εκτέλεση: Πλένουμε το χταπόδι, αφού αφαιρέσουμε τα μάτια και το δόντι και στη συνέχεια το βάζουμε σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μόνο με τα νερά του. Μετά από περίπου μισή ώρα ρίχνουμε το ξύδι, το κρασί, το πιπέρι, τη δάφνη και το σκόρδο και το αφήνουμε να βράσει. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι και αν τρυπιέται εύκολα, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχει το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε το λάδι και το πασπαλίζουμε με ρίγανη για να το σερβρίρουμε. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη, της Βασιλικής Ελευθεριάδου – Γαλάνη