Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Σχολή» στην παραπληροφόρηση

Σε καιρούς πολέμου και όξυνσης των ανταγωνισμών, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναβαθμίζει τους μηχανισμούς για την πιο άμεση και ευρεία διασπορά της προπαγάνδας της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «News Literacy Center» (Κέντρο Ειδησεογραφικής Παιδείας), μια οργάνωση που δίνει …αγώνα ενάντια στην παραπληροφόρηση, σε συνεργασία με την πρεσβεία. Το παραμάγαζο αυτό ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο «newsletter για την παραπληροφόρηση», στο πλαίσιο ενός προγράμματος που περιλαμβάνει 14 τέτοια «ενημερωτικά δελτία», με θέμα «Εξακριβωμένες Πληροφορίες Εναντίον της Παραπληροφόρησης: Η περίπτωση της Ουκρανίας». Σε συνεργασία με τις 5 «αμερικανικές γωνιές» που λειτουργούν σε Ξάνθη, Βέροια, Σπάρτη, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη, τα ενημερωτικά δελτία θα διανέμονται μέσω email ή σε διαδικτυακές συναντήσεις.

* * *

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είναι το βασικό θέμα για το οποίο θα εξεταστούν και αναλυθούν οι τρόποι παραπληροφόρησης και προπαγάνδας από πολιτικούς – κυρίως – φορείς, καθώς και η μελέτη συγκεκριμένων περιπτώσεων», αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα. «Το προσφερόμενο υλικό θα στοχεύει στην ανάδειξη της παραποίησης σύγχρονων και ιστορικών γεγονότων, στα προπαγανδιστικά αφηγήματα, στον εντοπισμό και την ανάλυση τεχνικών χειραγώγησης, αλλά και σε σύντομες συμβουλές/οδηγούς (media literacy – ειδησεογραφικής παιδείας) για να αποφύγουμε την παραπλάνηση καθώς και προτάσεις αξιόπιστων πηγών. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με προγραμματισμένες, ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις και με μία διά ζώσης συνάντηση στο Thessaloniki Techlab με κεντρικό ομιλητή τον ιδρυτή του factchecker.gr (…)».

* * *

Καμιά απορία δεν υπάρχει βέβαια για το τι θα γράφει το δελτίο της πρεσβείας. Ο πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προσφέρει άπειρο υλικό στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο από τις αμερικανοΝΑΤΟικές και ουκρανικές υπηρεσίες για να στηρίξουν την προπαγάνδα τους, που δεν χωράει ούτε σε 1.014 newsletters, όχι στα 14 που ετοιμάζουν η πρεσβεία και τα επιτελεία της. Για παράδειγμα, σχεδόν ενάμισης χρόνος έχει περάσει από την περίφημη «σφαγή στην Μπούτσα», στα περίχωρα του Κιέβου, αλλά το τι και πώς έγινε παραμένει «γκρίζα ζώνη», με την ευρωατλαντική προπαγάνδα να αναμασά την εκδοχή της, η οποία δέχεται τεράστια αμφισβήτηση από παντού. Για να αντιληφθεί όμως κανείς το μέγεθος της «μπίζνας» που στήνει η πρεσβεία, θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με την προπαγάνδα της προσπαθεί να θολώσει και να διαστρεβλώσει τα πραγματικά γεγονότα, ακόμα και να αναθεωρήσει σημαντικές στιγμές της Ιστορίας, για να «ξεπλύνει» τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

* * *

Μια τέτοια περίπτωση είναι το συνέδριο που οργάνωσαν το 2021 στη Θεσσαλονίκη η πρεσβεία, μαζί με το παραμάγαζο «Digital Communication Network Southeast Europe Hub (DCN – SEE)», με καλεσμένο έναν ανώτερο σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον οποίο παρουσίασαν ως «κορυφαίο ειδικό» στον τομέα της «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης». Ενα από τα «ψέματα» που …ξεσκέπασε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ήταν οι δολοφονικές συνέπειες από τη χρήση βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στη Γιουγκοσλαβία. Ο «ειδικός» χαρακτήρισε «φήμες» τη χρησιμοποίηση τέτοιων βλημάτων από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και «ευρέως διαδεδομένο μύθο» τις σοβαρές συνέπειες στον πληθυσμό. Με άλλα λόγια, κανένα έγκλημα δεν διέπραξαν οι ΗΠΑ, όταν επί 78 μερόνυχτα βομβάρδιζαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία, με στόχο τη συντριβή και τον διαμελισμό της. Οσο για τις 420.000 βόμβες, πυραύλους και βλήματα που «άδειασαν» στη Γιουγκοσλαβία τα αμερικανοΝΑΤΟικά μαχητικά, καμιά τους δεν περιείχε απεμπλουτισμένο ουράνιο, σύμφωνα με όσα αποφάνθηκε ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

* * *

Οι εγγραφές στο πρόγραμμα της αμερικάνικης πρεσβείας και των «γωνιών» της ξεκίνησαν δύο μόλις μέρες πριν από την 7η Οκτώβρη. Ετσι, δεν πρόλαβε να εντάξει και το «ξέπλυμα» της ισραηλινής κατοχής, στην οποία συστηματικά επιδίδεται η αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα, μαζί με την αθώωση των εγκλημάτων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Είναι όμως βέβαιο ότι ένα από τα πολλά newsletters που θα ακολουθήσουν θα περιλαμβάνουν μπόλικο υλικό, απ’ αυτό που συγκεντρώνουν ή παράγουν οι υπηρεσίες του Ισραήλ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων του, δημιουργώντας «σχολή» στην κατασκευή και διασπορά fake news σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Ριζοσπάστης