Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Απροθυμία για κυρώσεις στην Τουρκία

Νέα δυστοκία της ΕΕ για τυχόν κυρώσεις στην Τουρκία καταγράφεται επί ώρες στις Βρυξέλλες καθώς πολλά κράτη μέλη δεν θέλουν να διαταραχθεί η «στρατηγική σχέση» με την Τουρκία και τα παζάρια δίνουν και παίρνουν στη Σύνοδο Κορυφής, αφήνοντας εκτεθειμένη την ελληνική κυβέρνηση που έχει εναποθέσει τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αν και το πρόγραμμα της Συνόδου, προέβλεπε το θέμα της Τουρκίας να τεθεί στο δείπνο εργασίας, οι διεργασίες και οι αντιθέσεις που έκαναν την εμφάνισή τους πριν ακόμη την έναρξη της Συνόδου, μετέθεσαν τη συζήτηση στην αρχή της συνεδρίασης. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο προσχέδιο της απόφασης δεν περιελάμβανε αναφορά στην Τουρκία, ενώ τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου (την υπόθεση Ναβάλνι, τη Λευκορωσία, την κατάσταση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ αλλά και τις σχέσεις Κίνας – ΕΕ), είχαν ήδη «κατατεθεί».

Η Ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, έχουν εκφράσει ενστάσεις στο κείμενο συμπερασμάτων, λόγω απουσίας αναφορών που ήθελαν κατά της Αγκύρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, σε δηλώσεις του, είπε ότι το κείμενο Συμπερασμάτων που προωθείται «θέλει πολλή δουλειά» για να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, ζητώντας «πιο αυστηρές και πιο σαφείς τοποθετήσεις απέναντι στην Άγκυρα, όχι απλά να “χαϊδεύει”, αλλά να εμπεριέχει πολύ περισσότερο μαστίγιο και λιγότερο καρότο».

Μετά την έκφραση των αντιρρήσεων από Αθήνα και Λευκωσία, η Σύνοδος διεκόπη για μία ώρα, προκειμένου να γίνουν οι «απαραίτητες» συναντήσεις για να επιτευχθούν οι συμβιβασμοί: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαμερή συνάντηση με την Α. Μέρκελ, τον Εμ. Μακρόν, τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, ξεκίνησε το δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τα ζητήματα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς.

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε και πριν ξεκινήσει η Σύνοδος συναντήσεις με τον Σ. Μισέλ, την φον ντερ Λάιεν (πέραν των ελληνοτουρκικών συζήτησαν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο), αλλά και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γ. Μπορέλ.

Πηγή: 902.gr