Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αποθήκευση κρασιού στο σπίτι

Κάποιες μέρες είναι τόσο κουραστικές και επίπονες, όπου το μόνο πράγμα που μπορεί να σας χαλαρώσει είναι μια γουλιά ενός γευστικού κρασιού στο τέλος της ημέρας. Είτε είστε φαν του λευκού ή του κόκκινου, το να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο στο σπίτι σας ένα ποιοτικό κόκκινο κρασί, αποτελεί μεγάλο όφελος για κάθε σπίτι. Φανταστείτε τώρα ότι ανοίγετε ένα μπουκάλι “Μαγικό Βουνό” Λαζαρίδη, περιμένοντας να γευτείτε όλα αυτά τα πλούσια αρώματα των μπαχαρικών και καπνού, και αντ’ αυτού να γευτείτε κάτι που να θυμίζει ελάχιστα στο αγαπημένο σας κόκκινο κρασί. Σίγουρα είναι κάτι που δεν θα το ήθελε κανείς.

Βρείτε τη σωστή θερμοκρασία 

Κατά την αποθήκευση του κρασιού, να έχετε πάντα στο νου σας τον βασικό κανόνα του 60/60. 60 βαθμοί Φαρενάιτ (15.5 βαθμοί Κελσίου) και 60% το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο στο οποίο το τοποθετείτε. Πρέπει να γνωρίζετε πως τα κρασιά “αντιπαθούν” το ζεστό και ξηρό κλίμα. Εάν λοιπόν αποθηκεύσετε το κρασί σας σε ένα δροσερό χώρο, θα καταφέρετε να το διατηρήσετε για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Οργανώστε τα μπουκάλια σας 

“Για κάθε λεπτό που σπαταλάτε στην οργάνωση ενός πράγματος, κερδίζετε πίσω μια ώρα” είχε πει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και είναι κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Ένας αποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης, είναι να οργανώσετε τα κρασιά σας ανα περιοχή, για παράδειγμα να ξεχωρίσετε τα ελληνικά με τα ξένα κρασιά σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα οργανώσετε χρονολογικά, με τα παλαιότερα μπουκάλια να τοποθετούνται στο κάτω μέρος του ραφιού και τα νεότερα προς την κορυφή.

Φυλάξτε τα “καθημερινά κρασιά” σας στο ψυγείο 

Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα πιο πολύτιμα κρασιά στο ασφαλές και δροσερό μέρος που αναφέραμε και παραπάνω και να τοποθετήσετε τα καθημερινά σας κρασιά στο ψυγείο σας – ναι, ακόμη και τα κόκκινα κρασιά σας. Είναι προτιμότερο να βγάλεις ένα κόκκινο κρασί από το ψυγείο μια ώρα πριν το απολαύσεις, παρα να βασιστείς στη θερμοκρασία ή το φωτισμό του σπιτιού σου.

Χρησιμοποιήστε τα καλύτερα υλικά για το κελάρι κρασιών σας

Εάν είστε από εκείνους που η ενασχόληση τους είναι τόσο μεγάλη με το κρασί, ώστε έχετε φτάσει στο σημείο να αντιγράψετε μια κάβα στην Αθήνα στο σπίτι σας, τότε αυτή η ενέργεια απευθύνεται σε εσάς. Σκεφτείτε την προσθήκη μετρητών οθόνης, συρταριών και ραφιών για να τοποθετήσετε τα κρασιά σας. Για τους πιο εξειδικευμένους, η κατοχή ενός βαρελιού κρασιού σίγουρα θα δώσει μια αξιόπιστη λύση για τη μακροχρόνια διατήρησή του.

Επενδύστε σε ένα ψυγείο κρασιού

Επενδύστε σε ένα ειδικό ψυγείο κρασιού μικρού μεγέθους – ακόμη και αν έχετε για παράδειγμα 5 μπουκάλια στην κατοχή σας. Σε ένα ειδικό ψυγείο κρασιού μπορείτε να αποθηκεύσετε οποιοδήποτε μπουκάλι δεν έχετε σκοπό να τα καταναλώσετε βραχυπρόθεσμα.

Δώστε προσοχή στην ωρίμανση του κρασιού σας 

Είναι γεγονός πως ορισμένα κρασιά ωριμάζουν καλύτερα από κάποια άλλα. Τα λευκά και τα ροζέ δεν επωφελούνται απαραίτητα με το πέρας του χρόνου. Από την άλλη τα κόκκινα κρασιά, μπορούν να ωριμάσουν από 3 έως 10 χρόνια, αναπτύσσοντας μερικές ενδιαφέρουσες νέες γεύσεις.