Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Στην τελική ευθεία των εκλογών

Με τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους κύριους διεκδικητές της νίκης να μαίνονται, η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μάη μπαίνει στην τελική ευθεία, έχοντας στο επίκεντρό της την ενδοαστική διαμάχη για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τον στόχο της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» του τουρκικού κεφαλαίου.

Η αντιπαράθεση είναι έντονη και δεν λείπουν ακόμη και περιστατικά βίας. Ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία με την ενωμένη αντιπολίτευση, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έγινε στόχος επίθεσης με πέτρες, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην Ερζερούμ, όπου τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μια επίθεση που το περιβάλλον του δημάρχου Κωνσταντινούπολης απέδωσε στους «Γκρίζους Λύκους» και «ακραίους ισλαμιστές της HUDA PAR». Περιστατικό με πυροβολισμούς καταγράφηκε χθες σε γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πόλη Ούρφα, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ στόχος επιθέσεων έχουν γίνει και προεκλογικά κέντρα στο ΑΚΡ.

Παράλληλα δεν λείπουν και οι αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, με τον Ερντογάν, σε χθεσινή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, να αποκαλεί τον Κιλιτσντάρογλου «μέθυσο» που συνεργάζεται με τρομοκράτες.

Έξωθεν παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα, εμφανείς είναι και οι έξωθεν παρεμβάσεις υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Χαρακτηριστικές ήταν οι «συστάσεις» της ηγεσίας του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας (όπου ζουν πάρα πολλοί Τούρκοι μετανάστες), η οποία ζήτησε την καταψήφιση του νυν προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, καλώντας σε ψήφο για «δημοκρατική διαδικασία αλλαγής» και προκρίνοντας τη δραστική αναθέρμανση των διεργασιών ειδικά γύρω από το Κουρδικό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καλούνται την Κυριακή στις κάλπες πάνω από 64,1 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο και πρόεδρο, με τη μάχη μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου να θεωρείται αμφίρροπη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι τα λαϊκά στρώματα στη γειτονική χώρα, που υποφέρουν από την ακρίβεια, τη φτώχεια και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της αστικής τάξης, δεν μπορούν να περιμένουν φιλολαϊκές λύσεις από κανένα κόμμα που βάζει στην προμετωπίδα του τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στη «ρότα» ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Εξάλλου, το επιτελείο του Κιλιτσντάρογλου ξεκαθάρισε πως οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής δεν θα αλλάξουν και ότι γνώμονας και της δικής του κυβέρνησης θα είναι η αναβάθμιση της θέσης της Τουρκίας και του τουρκικού κεφαλαίου σε μία διακριτή περιφερειακή δύναμη, ενώ στα Ελληνοτουρκικά θα διατηρήσει στο ακέραιο τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Όπως δήλωσε στο «Politico» ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κιλιτσντάρογλου, Ουνάλ Τσεβικιούζ, «εμείς θα δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στις συζητήσεις μας με τη Ρωσία θα επιδιώξουμε φυσικά μια σχέση μεταξύ ίσων», ενώ ξεκαθάρισε ότι η στενή σχέση με το ΝΑΤΟ «δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις (της Δύσης κατά της Ρωσίας). Δεν θα το κάνει. Αλλά τουλάχιστον, η σχέση (με τη Ρωσία) θα είναι πιο διαφανής. Έτσι, θα ανοίξει ένας νέος ορίζοντας μπροστά και στις δύο χώρες».

Αναφερόμενος δε στο Αιγαίο και την κατάσταση συνολικά στη Μεσόγειο, ο Τσεβικιούζ είπε ότι «η επαναπροσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα διμερή τους προβλήματα (στο Αιγαίο) θα διευκολύνει τον συντονισμό για την αντιμετώπιση και των άλλων προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», μιλώντας για «ένα πιο ώριμο, πιο διπλωματικό στιλ αντιμετώπισης διαφορών και διαφωνιών» που θα υιοθετήσει μια ηγεσία Κιλιτσντάρογλου.

Πηγή: 902.gr