Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Όργιο αυταρχισμού από την αστυνομία ενάντια σε φοιτητική κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη

Σε όργιο καταστολής ενάντια στους φοιτητές, οι οποίοι αντιδρούν για τον διορισμό φιλοκυβερνητικού πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Κωνσταντινούπολης, προχώρησε σήμερα η τουρκική αστυνομία.

Χθες φοιτητές του πανεπιστημίου οργάνωσαν μαζική διαμαρτυρία για τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, πρώην υποψήφιου βουλευτή του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν. Η αστυνομία παρενέβη και άσκησε βία ενάντια στους συγκεντρωμένους φοιτητές, προχωρώντας σε 17 συλλήψεις, ενώ εκρεμμούν άλλα 11 εντάλματα σύλληψης.

Είναι χαρακτηριστικό πως έγιναν προσαγωγές ακόμη και με εφόδους της αστυνομίας στα σπίτια των φοιτητών.

556366Image1

Μέλη του διδακτικού προσωπικού συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του νέου πρύτανη και, σε μια συμβολική κίνηση, γύρισαν τις πλάτες τους στο κτίριο της πρυτανείας.

Με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο πρόεδρος Ερντογάν κατάργησε την εκλογή πρυτάνεων που γινόταν ενδοπανεπιστημιακά και έκτοτε οι πρυτάνεις διορίζονται από την τουρκική προεδρία.

Ο διορισμός του Μπουλού στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι (γνωστό και ως Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου) προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις στον ακαδημαϊκό και φοιτητικό κόσμο καθώς στην ιστορία του φημισμένου ιδρύματος οι πρυτάνεις ήταν εκλεγμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι διορισμένοι από την κυβέρνηση.