Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ασύλληπτο ρεκόρ του Μούμογλου

Σαν σήμερα, στις 13 Ιουλίου 1972 στον αγώνα μπάσκετ του Ηρακλή απέναντι στον ΒΑΟ, ο Αριστείδης Μούμογλου, με ύψος κοντά στο 1.90, σημείωσε τους 145 από τους 172 πόντους της ομάδας του και πέτυχε ένα ιστορικό ρεκόρ.

Ο Μούμογλου εντάχθηκε στον Ηρακλή το 1958 και ξεκίνησε από την παιδική ομάδα του Ηρακλή. Το 1960 ο προπονητής Άγης Κυνηγόπουλος του εμπιστεύθηκε μία θέση στη βασική πεντάδα. Το 1961 και το 1964 οδήγησε με τους συμπαίκτες του τον Ηρακλή στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

moumoglou

Ο Μούμογλου με το Ν13 στη μέση

Σε ηλικία 17 ετών κλήθηκε στην Εθνική ομάδα και αγωνίστηκε κόντρα στην Τουρκία για το βαλκανικό πρωτάθλημα. Από το 1967 έως το 1970 έμεινε εκτός δράσης προκειμένου να αφιερωθεί στις σπουδές του, στη Φαρμακευτική σχολή. Επέστρεψε και τη σεζόν 1971-72 ήταν πρώτος σκόρερ της Α’ εθνικής με 654 πόντους. Τέλειωσε την καριέρα του χωρίς να έχει αγωνιστεί σε άλλη ομάδα.
Στον αγώνα απέναντι στον ΒΑΟ, ο Μούμογλου σημείωσε 52 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, ενώ πρόσθεσε 93 στο δεύτερο. Είχε 72 εύστοχα δίποντα (σ.σ. ο ίδιος είχε κάνει τη φοβερή δήλωση: «το χέρι μου έπαθε… αγκύλωση») και 1/6 βολές (ο Αριστείδης Μούμογλου δε φημιζόταν για την ευστοχία του από τη γραμμή του φάουλ).

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Μούμογλου είχε πετύχει 143 και όχι 145 πόντους, αφού το τελευταίο καλάθι που πέτυχε ήταν εκπρόθεσμο και δεν έπρεπε να μετρήσει. Στο φύλλο αγώνα ωστόσο καταμετρήθηκε, γράφοντας έτσι ιστορία.  Η δεύτερη ένσταση οφείλεται στο ότι η αντίπαλη ομάδα παρατάχθηκε στο γήπεδο με τους εφήβους της και επομένως αυτό, έκανε ακόμα πιο εύκολο το έργο του παίκτη του Ηρακλή.

Να σημειωθεί ότι δεύτερη καλύτερη επίδοση σε έναν αγώνα είναι αυτή του Παναγιώτη Γιαννάκη, όταν σημείωσε 72 πόντους στον αγώνα του Ιωνικού απέναντι στον Άρη (113-114, 24/1/1981).

rekor

nba

Ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του παγκόσμιου μπάσκετ, έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός παίκτης του ΝΒΑ που σημείωσε 100 πόντους σε έναν αγώνα.