Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ για την γνωμοδότηση Ντογιάκου: Υλοποιεί και ενισχύει το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο

«Φύλλο συκής» του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις είναι ο ρόλος της δήθεν «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης και των δήθεν «ανεξάρτητων» αρχών τονίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου που υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση σχετικά με παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας. 

Αναλυτικά:

“Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του.

Αποκαλύπτεται πανηγυρικά τόσο ο ρόλος της δήθεν «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, της οποίας η ηγεσία ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όσο και των δήθεν «ανεξάρτητων» αρχών, που αποτελούν μέρος του προβλήματος, ως το «φύλλο συκής» του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις.”

Η γνωμοδότηση του Ι. Ντογιάκου

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) «δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για αυτό το θέμα σε τηλεφωνικούς παρόχους», αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, σε μια εξέλιξη που βάζει επιπλέον εμπόδια στην όποια διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών – παρακολουθήσεων.

Η γνωμοδότηση του Ι. Ντογιάκου έγινε μετά από αίτημα του ΟΤΕ, ύστερα από την επίσκεψη κλιμακίου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση πολιτών.

Ο εισαγγελέας, στην 19σελιδη γνωμοδότησή του, υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση σχετικά με παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει πλέον σε τριμελές όργανο που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, αποδεικνύοντας τα όρια των «ανεξάρτητων» αρχών, καθώς και ότι το πολυπλόκαμο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο, που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα, δημιουργεί πέπλο κάλυψης και προστασίας των παρακολουθήσεων σε βάρος οποιουδήποτε, με …θολές αιτιολογίες όπως η «εθνική ασφάλεια», επισφραγίζοντας το δόγμα «ουδείς εξαιρείται».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα