Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Το τραγούδι, ο τραγουδιστής και η φυσιολογία του φωνητικού συνόλου” (Ντοκουμέντο από την πολύμορφη δράση της ΕΠΟΝ)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Το έργο της ΕΠΟΝ τόσο κατά της διάρκεια της κατοχής, όσο και μετά ήταν τεράστιο, πολύμορφο, ξεχωριστό.

Η ΕΠΟΝ είχε το δικό της σημαντικό μερίδιο στη πάλη ενάντια στον φασισμό και τους ντόπιους συνεργάτες του στην κατοχή, συνέβαλε στη μάχη για τη σωτηρία του ελληνικού λαού από την πείνα, αλλά είχε μεγάλη προσφορά και στον πολιτιστικό τομέα.

Η ΕΠΟΝ πρωτοστάτησε σ’ ένα μεγάλο κίνημα πολιτιστικής αναγέννησης της Ελλάδας. Έφερε κυριολεκτικά τη ζωογόνα πνοή του πολιτισμού, την ποίηση, τη μουσική, το θέατρο κ.λπ. σε όλη την Ελλάδα.

Μεταπολεμικά μπήκε έμπρακτα μπροστά στον αγώνα για την ανόρθωση της χώρας ενώ με την εθελοντική εργασία της ΕΠΟΝ γίνονται έργα που δεν μπόρεσαν να γίνουν από την πολιτεία, τις νομαρχίες και τις κοινότητες επί χρόνια.

Ένα μικρό στιγμιότυπο από τη μεταπολεμική αυτή δράση παρουσιάζουμε μέσα από ένα ντοκουμέντο που «ανακαλύψαμε» στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας και αφορά τη δράση (αρχές 1945) της ΕΠΟΝ στη Βέροια.

Εμφανίζει δράση του «Καλλιτεχνικού Συγκροτήματος» (είχαν δημιουργηθεί την περίοδο εκείνη και άλλες ομάδες π.χ αθλητισμού, θεατρική, εκδρομική-φυσιολατρική κ.α) πάνω σε ζητήματα ουσιαστικά ορθοφωνίας από την ιατρική τους πλευρά. Ενδιαφέρον έχει το σε ποιους απευθύνεται η σχετική εκδήλωση.

Διαβάζουμε σχετικά:

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ

Το Καλλιτεχνικό Συγκρότημα της ΕΠΟΝ Βεροίας υπό τη Διεύθυνση του διαπρεπούς ιατρού κ. Γ. Γκιρτζή διοργανώνει σειρά από εκδηλώσεις μορφωτικού και εκπολιτιστικού περιεχομένου.

«Το τραγούδι, ο τραγουδιστής και η φυσιολογία του φωνητικού συνόλου» είνε το πρώτο θέμα που θα αναπτύξη ο ιατρός της πολεώς μας κ. Γ. Γκιρτζής την προσεχή Κυριακή εις τον κινηματογράφος Πάνθεον και ώραν 11.30 π.μ. ακριβώς. Θέμα που ενδιαφέρει όχι μόνον τους μουσικούς, αλλά και τους καθηγητάς, διδασκάλους, ιεροκήρυκας, ρήτορας, δικαστικούς, ηθοποιούς και αυτούς ακόμα τους διαλαλητάς του εμπορευμάτος των.

Παρακαλούμε θερμώς όπως τιμήσητε διά της παρουσίας σας την πρώτην μας διάλεξη.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΝ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας