Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραγική εικόνα πίσω από τις κυβερνητικές φανφάρες

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 1/4 των αυτοαπασχολουμένων στην ΕΕ ήταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας το 2021, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό έφτασε στο 26,9%.

Η τραγική εικόνα (συνολικά 95,4 εκατ. άνθρωποι ή το 21,7% του πληθυσμού της ΕΕ διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας) αποτυπώνει την κατάσταση πριν από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που επέδρασε περαιτέρω στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να απορρίπτει αδιάλλακτα τα αιτήματά τους για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και απογειώνει την κοροϊδία σε βάρος τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ρύθμιση που ανακοινώθηκε για απαλλαγή από το άδικο χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος μόνο όσων κάνουν προσλήψεις, πράγμα αδύνατο για τις μικρές επιχειρήσεις, που φυτοζωούν και ίσα που βγάζουν τα προς το ζην για τον ιδιοκτήτη τους. Ευνοημένες βγαίνουν κι εδώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα και τους συμφέρει να κάνουν κάποιες προσλήψεις χαμηλόμισθων, συνυπολογίζοντας το «ξελάφρωμα» από το τέλος επιτηδεύματος. Επειδή λοιπόν ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς για τους βιοπαλαιστές, η επιβίωσή τους θα κριθεί από τη μαζικότητα και την επιμονή της οργανωμένης διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης από την ακρίβεια και ενίσχυσης του εισοδήματός τους. Οπως αυτά που προβάλλουν δεκάδες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι βιοπαλαιστών ΕΒΕ, καλώντας σε τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη.

Πηγή Ριζοσπάστης