Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τύμπανα πολέμου: εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα γύρω από την Ουκρανία (Φωτο, Video)

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ

Με όλους τους τρόπους, με απειλές, «προειδοποιήσεις», στρατιωτικές προετοιμασίες και «διπλωματικές» κινήσεις πάνω σε αυτό το έδαφος, εντείνεται καθημερινά η αντιπαράθεση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία. Ο ευρωατλαντικός άξονας εντείνει τις πιέσεις του για απομάκρυνση των μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων που συγκεντρώνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία, ενώ η Μόσχα απαντά αναδεικνύοντας αντίστοιχες ΝΑΤΟικές κινήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική και την ευρύτερη περιοχή.

Ηδη από χτες οι Αμερικανοί ΥΠΕΞ και Αμυνας, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, βρίσκονται στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για επαφές γύρω από την ανατολική Ουκρανία και άλλα κρίσιμα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως είναι το Αφγανιστάν. Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη επίσκεψη του Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες μέσα σε δύο βδομάδες.

Σήμερα οι δύο Αμερικανοί υπουργοί θα συναντηθούν με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσης έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ.

✔️  Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν και πρόταση για Σύνοδο Κορυφής

Σε ένα τέτοιο «εκρηκτικό» φόντο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν εξέφρασε «ανησυχία» για την «ξαφνική» ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας γύρω από την Ουκρανία και στην Κριμαία, ενώ δήλωσε την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Επίσης, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν «σταθερά» για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα απέναντι σε ενέργειες της Ρωσίας, όπως κυβερνοεπιθέσεις και παρεμβάσεις στις εκλογές.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τ’ άλλα, «επιβεβαίωσε τον στόχο του να οικοδομήσει μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία, σύμφωνα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ», όπως στο θέμα της επέκτασης συμφωνιών για «στρατηγική σταθερότητα» στους εξοπλισμούς.

Πρότεινε τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας σε τρίτη χώρα τους επόμενους μήνες, για να συζητήσουν «όλο το φάσμα των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν». Ακόμη, επιβεβαίωσε την πρόσκλησή του προς τον Ρώσο Πρόεδρο να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα που οργανώνουν οι ΗΠΑ μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 – 23 Απρίλη.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν, «κατά την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εγχώρια κρίση στην Ουκρανία», διατύπωσε τη θέση της Ρωσίας «για πολιτική διευθέτηση με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ». Οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν «προθυμία για συνέχιση του διαλόγου σε βασικά ζητήματα διασφάλισης της παγκόσμιας ασφάλειας», ανέφερε το Κρεμλίνο.Ucraina Russia

✔️ Ρωσία: Μείνετε μακριά από την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα

Οι αναφορές των δύο ηγετών στη «συνέχιση του διαλόγου», βέβαια, γίνονται ενώ συνεχίζεται η επικίνδυνη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή γύρω από την Ουκρανία.

Εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης, δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ πρόκειται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα αυτήν τη βδομάδα, κάτι που ο Ρώσος υφυπουργός ΥΠΕΞ, Σ. Ριάμπκοφ, χαρακτήρισε «πρόκληση».

Τονίζοντας ότι ο κίνδυνος επεισοδίου είναι πολύ μεγάλος, ο Ριάμπκοφ ανέφερε: «Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι καλά θα κάνουν να μείνουν μακριά από την Κριμαία, από τις ακτές μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι για το δικό τους καλό».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, στην περιοχή Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Αντίστοιχα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα συγκεντρώσει 40.000 στρατιώτες και 15.000 είδη εξοπλισμού και στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών αεροσκαφών, κοντά στα ρωσικά σύνορα, κυρίως σε Μαύρη Θάλασσα και Βαλτική. Τα αμερικανικά στρατεύματα, δήλωσε, μετατοπίζονται τώρα από την ηπειρωτική Βόρεια Αμερική στην Ευρώπη, ενώ «τα στρατεύματα στην Ευρώπη κινούνται προς τα ρωσικά σύνορα».

«Οι αμερικανικές ομάδες δυνάμεων ενισχύονται στην Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής, η αμερικανική έννοια των “τεσσάρων 30” (σ.σ. ανάπτυξη 30 στρατιωτικών ταγμάτων, 30 μοιρών αεροσκαφών και 30 πολεμικών πλοίων μέσα σε 30 μέρες) έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται, οι αναγνωριστικές πτήσεις έχουν διπλασιαστεί και οι ναυτικές αναγνωρίσεις έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι», σύμφωνα με τον Σόιγκου. Εξάλλου, έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή και η ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 2021», η μεγαλύτερη άσκηση τα τελευταία 30 χρόνια.

✔️ Νέες ΝΑΤΟικές προειδοποιήσεις και συζήτηση μέτρων κατά της Μόσχας

«Η σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας δεν δικαιολογείται και είναι βαθιά ανησυχητική», τόνισε από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τις χτεσινές κοινές δηλώσεις με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κούλεμπα. Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει τη στρατιωτική ανάπτυξη» εντός της Ουκρανίας και γύρω της.

Σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – θέμα που επαναφέρουν το Κίεβο αλλά και η Ουάσιγκτον τις τελευταίες μέρες – σημείωσε πως το «καθεστώς της Ουκρανίας ως Εταίρου Βελτιωμένων Ευκαιριών, επιτρέπει μεγαλύτερη συνεργασία, το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας» και μέσω της εκπαίδευσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, κοινών στρατιωτικών ασκήσεων κ.λπ. Επίσης, «ενισχύσαμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με περισσότερες ασκήσεις και επισκέψεις» και στη Βαλτική. Σε ερώτηση αν η Ουκρανία έχει πιθανότητες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο δεν ελέγχει πλήρως την επικράτειά της, ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «εναπόκειται στους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ να το αποφασίσουν και κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε αυτήν τη διαδικασία», απαντώντας στη Μόσχα που επικαλείται τη διαφωνία των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο δε Αντ. Μπλίνκεν, που συναντήθηκε και αυτός με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, επιβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ στέκονται σταθερά υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και απηύθυνε «προειδοποιήσεις» για τις «πολύ προκλητικές ενέργειες» της Ρωσίας.Ucraina Russia putin

«Στρατηγικά, η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η Ουκρανία ανήκει στον κόσμο των δημοκρατιών, στον δυτικό κόσμο και η Δύση δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να καταστρέψει την ουκρανική δημοκρατία και κυριαρχία», είπε από την πλευρά του ο Κούλεμπα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, «χρειαζόμαστε μέτρα, τα οποία θα αποτρέψουν τη Ρωσία και θα περιέχουν τις επιθετικές προθέσεις της, όπως π.χ. ένας νέος γύρος κυρώσεων, που θα αύξανε το τίμημα της ρωσικής επιθετικότητας αλλά και μια άμεση υποστήριξη, με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας», είπε ο Κούλεμπα.

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ θα έχουν ως θέμα «την πρακτική υποστήριξη που μπορεί να εξασφαλίσει η Ουκρανία σε περίπτωση μεγάλης πολεμικής κλιμάκωσης». «Πρέπει να αποφευχθεί το σφάλμα του 2014, όταν η Ρωσία πραγματοποίησε ταχεία επιχείρηση στο Ντονμπάς και την Κριμαία, τη στιγμή που μεγάλο μέρος των δυτικών δυνάμεων σκεφτόταν πώς να αντιδράσει», προειδοποίησε.

Τις «απειλητικές και αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητες της Ρωσίας «στα σύνορα της Ουκρανίας και στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία» σημειώνουν σε νέο κάλεσμα οι ΥΠΕΞ του G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ). Επίσης, εκφράζουν υποστήριξη στη Γαλλία και τη Γερμανία που συμμετέχουν στο σχήμα της Νορμανδίας (μαζί με Ρωσία και Ουκρανία) και στις συμφωνίες του Μινσκ.Russian troop build up near Ukraine alarms

✔️ Περιορισμός πτήσεων προς Τουρκία

Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις αεροπορικές μεταφορές επιβατών προς την Τουρκία από τις 15/4 έως την 1η Ιούνη, επικαλούμενη επισήμως την έξαρση της πανδημίας στην Τουρκία. Ωστόσο, πολλές αναλύσεις επισημαίνουν τη συγκυρία, συνδέοντας αυτήν την απόφαση που δίνει σοβαρό πλήγμα στον Τουρισμό και την οικονομία της Τουρκίας, με την ξεκάθαρη υποστήριξη της Αγκυρας προς το Κίεβο απέναντι στη Ρωσία, αλλά και με το άνοιγμα από την τουρκική κυβέρνηση της συζήτησης για ενδεχόμενη αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ, κάτι που θα διευκόλυνε την αύξηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για ενδεχόμενες πολιτικές προεκτάσεις στη ρωσική απόφαση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε ότι «η κατάσταση είναι αποκλειστικά επιδημιολογικής φύσης».

Με πληροφορίες από Ριζοσπάστη