Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υποκλοπές: Καινούρια ερωτηματικά μετά από δημοσίευμα για «δίπολο» Αθήνας και Λευκωσίας

Καινούρια ερωτηματικά σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, γεννά το σημερινό δημοσίευμα του «Βήματος» που αναφέρει πως «φαίνεται να είχε δημιουργηθεί ένα δίπολο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας με την εμπλοκή πολιτικών, επιχειρηματιών και ιδιωτών» που πιθανολογείται ότι προώθησαν το ηλεκτρονικό πρόγραμμα κατασκοπείας Predator από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Στο κείμενο αναφέρεται πως ο πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδης ήταν ο άνθρωπος που λειτούργησε ως «γέφυρα» μεταξύ των δύο κρατών και πως «υπήρχε κεντρικότερος σχεδιασμός» σε ότι αφορά τις παρακολουθήσεις, με «τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων – στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά». Μάλιστα, λέει πως πολλοί από τους παρακολουθούμενους «είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους, ενώ το παράνομο λογισμικό φαίνεται να έχει σταλεί και σε παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου».

Επίσης «Το Βήμα» αναφέρει πως «η ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα υπήρξε ύστερα από “γέφυρα” επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός ο κύκλος προσώπων που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη ή ατόμων από τον προσωπικό του κύκλο».

Σε ότι αφορά τη μεταφορά του προγράμματος Predator στην Ελλάδα, αυτή χρεώνεται στον ιδιοκτήτη της εταιρείας Τον Ντίλιαν, ενώ το κείμενο εμπλέκει και Έλληνα επιχειρηματία (με στενή σχέση με τον Γ. Δημητριάδη) ο οποίος ήταν σε δικαστική διαμάχη με ιδιώτη με εφοπλιστή στην Κύπρο).

Πηγή: 902.gr

«Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, απόδοση Γιάννη Ρίτσου