Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Aπόλυτο «ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ» μιας δύσοσμης επικίνδυνης υπόθεσης

Διαβάστε στον σημερινό “Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του ΚΚΕ και τα αδιάσειστα στοιχεία, ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, έξι χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα «συνακροάσεων»

Πολιτικά έκθετες είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το άνευ προηγουμένου «κουκούλωμα» της υπόθεσης «συνακροάσεων» – υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Έξι χρόνια μετά την πρώτη καταγγελία, τον Δεκέμβρη του 2016, μέχρι και σήμερα, από τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του ΚΚΕ δεν «ίδρωσε το αυτί» κανενός, ενώ σήμερα εμφανίζονται όλοι προκλητικά να πέφτουν τάχα από τα σύννεφα με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σωρεία σοβαρότατων στοιχείων για τις «συνακροάσεις» – υποκλοπές στο ΚΚΕ υπήρχαν κυριολεκτικά στο πιάτο των αρμόδιων αρχών και ήταν σε γνώση των κυβερνήσεων. Και, βέβαια, η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου την περασμένη Τετάρτη, ότι «δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία, γι’ αυτό δεν έγινε έρευνα», είναι ασύστολο ψεύδος.

Τελευταίο κρούσμα «συνακρόασης» – υποκλοπής στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν στις 26/4/2022. Ήταν το τέταρτο κατά σειρά, μετά από εκείνα το 2016 – 2017, το 2019 και το 2020. Οι ενέργειες που κατά καιρούς έγιναν από τις αρμόδιες αρχές (αστυνομικές, εισαγγελικές κ.ά.) ήταν «για τα μάτια του κόσμου» και ύστερα από συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πολυδαίδαλο πλέγμα Οδηγιών και Κανονισμών πίσω από τον βούρκο των υποκλοπών

Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας και αρχές των κρατών – μελών στηρίζεται σε ένα πολυδαίδαλο και επικίνδυνο νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει κυβερνήσεις και ΕΕ σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο.

Το θεσμικό αυτό πλαίσιο, με την αξιοποίηση εννοιών – «λάστιχο» που οι κρατικές αρχές ερμηνεύουν όπως τους εξυπηρετεί καλύτερα, έχει αναγάγει σε κανόνα την παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων, τη συστηματική και γενικευμένη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Είναι, κατά συνέπεια, απαράδεκτο.

Τέτοιες έννοιες είναι η «εθνική ασφάλεια», η «δημόσια τάξη», το «δημόσιο συμφέρον» και βέβαια η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης, του οργανωμένου εγκλήματος».

Με την επαίσχυντη Οδηγία 2006/24/ΕΚ επιβάλλονται η διατήρηση από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών των «μεταδεδομένων» όλων των πολιτών σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ και η άμεση διάθεσή τους στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το Pegasus, το Predator… η Intellexa και άλλες “ιστορίες”

Οι περιπτώσεις παρακολουθήσεων είναι ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, το οποίο συνήθως αποκαλύπτεται στο πλαίσιο σκληρών ανταγωνισμών, επιχειρηματιών και γεωπολιτικών. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν παρακολουθήσεις με το λογισμικό spyware «Pegasus»
Η παραγωγή, εμπορία και διακίνηση κατασκοπευτικού λογισμικού όπως το «Pegasus», το «Predator» και άλλα που κυκλοφορούν θεωρείται απολύτως «νόμιμη» με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Άλλωστε, ο Κανονισμός 2021/821 της ΕΕ για τα «είδη διπλής χρήσης» επιτρέπει την πώληση και εξαγωγή «ειδών κυβερνοεπιτήρησης», δηλαδή «ειδών σχεδιασμένων να επιτρέπουν τη συγκεκαλυμμένη επιτήρηση φυσικών προσώπων μέσω παρακολούθησης, εξαγωγής, συλλογής ή ανάλυσης δεδομένων από συστήματα πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών», αρκεί το κράτος εισαγωγής να …«σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως θέτει υποκριτικά η ευρωενωσιακή νομοθεσία.

Πώς δουλεύουν

Το «Predator» έχει αναπτυχθεί από τη «Cytrox», μια εταιρεία που ιδρύθηκε στη Βόρεια Μακεδονία το 2017, με αντικείμενο την παροχή σε κυβερνήσεις «λειτουργικών λύσεων στον κυβερνοχώρο» οι οποίες περιλαμβάνουν «τη συλλογή πληροφοριών από συσκευές και υπηρεσίες cloud».

Όλοι στη λίστα των πιθανών στόχων και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας υπάρχουν κρούσματα που επιβεβαιώνουν τη λειτουργία λογισμικού παρακολούθησης όπως το «Pegasus» ή το «Predator». Γνωστή είναι και η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος ιταλικής κατασκευής που παρέλαβε η ΕΥΠ.

Οπως προκύπτει λοιπόν πέρα από κάθε αμφιβολία, και στη χώρα μας δραστηριοποιείται πλέον ένα πυκνό δίκτυο «επίσημων» και «ανεπίσημων» κέντρων παρακολούθησης, που όπως φαίνεται επεκτείνεται και βαθαίνει όσο αναβαθμίζεται ο ρόλος της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά και στα επιχειρηματικά σχέδια αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

«Νόμιμη» παρακολούθηση των πάντων με τη βούλα κυβερνήσεων και ΕΕ

Το θεσμικό πλαίσιο των «νόμιμων υποκλοπών», που καθιστά στόχο τον καθένα και την καθεμιά, το έχουν χτίσει μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ…

Η αναγκαστική παραδοχή της κυβέρνησης για τη «νόμιμη» παρακολούθηση από την ΕΥΠ των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη (σε συνδυασμό με την επιδίωξη παρακολούθησής του από το λογισμικό «Predator»), προστίθεται στις επανειλημμένες «συνακροάσεις» τηλεφώνων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016 έως τον Απρίλη του 2022, τις οποίες η λεγόμενη «Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών» (ΑΔΑΕ) αρνήθηκε ουσιαστικά να ερευνήσει, επιβεβαιώνοντας ότι από την ίδρυσή της οι νομοθετικές της προδιαγραφές όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και αποκάλυψη των δραστών της παραβίασής του αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδαν μια ακόμη «νόμιμη» παρακολούθηση από την ΕΥΠ των επικοινωνιών του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη (που κι αυτή συνοδεύτηκε από την παρακολούθησή του με το σύστημα «Predator») και η ανάλογη παρακολούθηση του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη1.

1. Βλ. Τμήμα Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Σε Βάθος Ανάλυση προοριζόμενη για την εξεταστική επιτροπή του ΕΚ για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού «Pegasus» και άλλων παρόμοιων εργαλείων κυβερνο-λογισμικής παρακολούθησης στην ΕΕ και τα κράτη – μέλη της ή στόχευσης πολιτών ή διαμενόντων, May 2022 – σελ. 13.

Η σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, εστίασε στο γεγονός ότι η παρακολούθηση ήταν «νόμιμη», αφού ακολουθήθηκε η «νόμιμη διαδικασία», πλην όμως «πολιτικά απαράδεκτη», επιχειρώντας μάλιστα να αποσείσει τις προσωπικές του ευθύνες μιας και τόνισε ότι «αν το γνώριζα δεν θα το επέτρεπα».

Η κριτική των αστικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων στη δήλωση του πρωθυπουργού είχε έναν «κοινό παρονομαστή»: Επικεντρώθηκε στις προφανείς και μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά (από τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα γιατί υπήγαγε στην προσωπική εποπτεία του την ΕΥΠ), αλλά δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη φράση του πρωθυπουργού ότι «η παρακολούθηση ήταν νόμιμη».

Γιατί; Απλούστατα γιατί το νομοθετικό – θεσμικό πλαίσιο της «νόμιμης παρακολούθησης» των πάντων, των «νόμιμων υποκλοπών» το έχουν χτίσει μαζί, λιθαράκι λιθαράκι, όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν διαχρονικά: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.