Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπολογισμοί… σε «ταληράκια»!

Την «ανάγκη» να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η φαρμακοβιομηχανία με κρατικά προνόμια και χρήμα, ώστε να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή των εμβολίων, που οι ρυθμοί της υπαγορεύονται από το κυνήγι του μέγιστου κέρδους, αναλύουν το ΔΝΤ και διάφορες επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Η αγωνία τους δεν είναι βέβαια ότι όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί, τόσο η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων παραμένει εκτεθειμένη στον κορονοϊό και στις μεταλλάξεις του, αλλά ότι η επιτάχυνση των μαζικών εμβολιασμών θα μπορούσε να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καπιταλιστική οικονομία.
Με άλλα λόγια, όπως κάθε άλλο μέτρο διαχείρισης της πανδημίας, έτσι και το εμβόλιο που μπορεί να σώσει ζωές, παρουσιάζεται ως «επένδυση» από την πλευρά του κράτους, που υπόκειται στη λογική του «κόστουςοφέλους» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ ο λογαριασμός καταλήγει πάντα στον λαό.

Corona money

🆘  Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό: Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι απώλειες στο παγκόσμιο ΑΕΠ από την πανδημία τη διετία 2020 – 2021 θα φτάσουν τα 12 τρισ. δολάρια.
Οπως όμως σημειώνει η επιστημονική επιθεώρηση «Science», η ζημιά θα μπορούσε να περιοριστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, αν μέσα στο 2021 εξασφαλιζόταν επάρκεια εμβολίων και εντατικοποιούνταν οι εμβολιασμοί.
Υπολογίζουν έτσι ότι αν χορηγούνταν 3 τρισ. δόσεις εμβολίων μέσα στο 2021, το όφελος για το παγκόσμιο ΑΕΠ θα άγγιζε τα 17,4 τρισ. δολάρια, ή 5.800 δολάρια ανά δόση, ενώ για 4 τρισ. δόσεις, που θα επιτάχυναν τους εμβολιασμούς κατά τέσσερις μήνες, θα προστίθονταν άλλα περίπου 1.000 ευρώ όφελος ανά δόση!
Σημειώνουν έτσι την «ανάγκη» να επιδοτηθεί από τα κράτη η παραγωγή, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική κυβέρνηση, που δίνει στη φαρμακοβιομηχανία «Merck» 268,8 εκατ. δολάρια για να μπει στην κούρσα των συμπαραγωγών, αφού η ίδια δεν κατάφερε έγκαιρα να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Ο κυνισμός τους ξεχειλίζει
Υπολογίζουν ακόμα και για κάθε δόση τα οφέλη που θα προκύψουν για το κεφάλαιο, αν οι κυβερνήσεις βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη του λαού και προσφέρουν έξτρα στήριξη στις φαρμακοβιομηχανίες.
Επιβεβαιώνουν και με αυτόν τον τρόπο ότι για το σάπιο σύστημα, που τζογάρει την υγεία, ακόμα και τη ζωή του λαού για τα κέρδη, δεν υπάρχει φάρμακο.
Ούτε κάποιο εμβόλιο


Πηγή: στήλη “Από μέρα σε μέρα” του σημερινού Ριζοσπάστη