Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεν θα τους περάσει!

Η χτεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, φορέων και κατοίκων στη Νέα Σμύρνη έδωσε μαχητική απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει το λαό, να βάλει στον πάγο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του.

Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που κρύβεται πίσω από την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και καταστολής, παράλληλα με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης στην Υγεία, στα Εργασιακά, στην Εκπαίδευση.

Αυτό ακρι­βώς προ­σπα­θεί να κρύ­ψει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, που με κάθε αφορ­μή στέλ­νει μήνυ­μα κρα­τι­κής πυγ­μής με απο­δέ­κτη το λαό, δίνο­ντας κάλυ­ψη στην αστυ­νο­μι­κή βία και αξιο­ποιώ­ντας επει­σό­δια όπως αυτά που στή­θη­καν χτες στη Νέα Σμύρ­νη από ύπο­πτους μηχα­νι­σμούς, με τη συν­δρο­μή προ­βο­κα­τό­ρι­κων στοι­χεί­ων, χωρίς να κατα­φέ­ρουν να αμαυ­ρώ­σουν τη μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση του λαού της Αθήνας.

nea smurni katastoli 3

Αυτό προ­σπα­θούν να κρύ­ψουν όμως και δυνά­μεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρου­σιά­ζει την κλι­μά­κω­ση της κατα­στο­λής ως απο­κλει­στι­κό­τη­τα της «δεξιάς» ΝΔ, ως δείγ­μα «απο­τυ­χί­ας» της «νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρης» πολι­τι­κής της. Δεν μπο­ρούν να κρυ­φτούν για παρά­δειγ­μα οι ευθύ­νες του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρ­νη­ση ξανά­βγα­λε τις «αύρες» στους δρό­μους ενά­ντια σε νεο­λαί­ους δια­δη­λω­τές, το χτύ­πη­μα αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κών δια­δη­λώ­σε­ων, ο προ­πη­λα­κι­σμός συντα­ξιού­χων κ.λπ.

Ο λαός δεν πρέ­πει να ξεχά­σει ότι το έδα­φος για την έντα­ση της κρα­τι­κής κατα­στο­λής στρώ­νε­ται χρό­νια τώρα από όλες τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις, με τους νόμους που ψηφί­ζουν, δίνο­ντας ο ένας την αντι­λαϊ­κή σκυ­τά­λη στον άλλο. Οτι όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έχουν βάλει το λιθα­ρά­κι τους σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τέτοιοι είναι οι δια­δο­χι­κοί νόμοι για τον περιο­ρι­σμό του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος, και ενώ ήδη τα αστι­κά δικα­στή­ρια βγά­ζουν «παρά­νο­μες» 9 στις 10 απερ­γί­ες, ανοί­γο­ντας δρό­μο για ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη παρέμ­βα­ση του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας στα σωμα­τεία, ως την «άλλη όψη» των αντερ­γα­τι­κών ανα­τρο­πών και της έντα­σης της εκμετάλλευσης.

Τέτοια είναι και τα αντι­δρα­στι­κά νομο­θε­τή­μα­τα με στό­χο να «θωρα­κι­στούν» οι καπι­τα­λι­στι­κές ανα­διαρ­θρώ­σεις, από την ποι­νι­κο­ποί­η­ση του αγώ­να ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς επί ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την «απο­στεί­ρω­ση» των πανε­πι­στη­μί­ων από τους αγώ­νες του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος, με «απο­κο­ρύ­φω­μα» τον νόμο Χρυ­σο­χο­ΐ­δη — Κερα­μέ­ως για αστυ­νο­μία μέσα στις σχο­λές, που θα περι­φρου­ρεί το «πανε­πι­στή­μιο — επιχείρηση».

Τέτοια επί­σης είναι ο κατά­πτυ­στος νόμος για τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων με στό­χο το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, οι Οδη­γί­ες και κατευ­θύν­σεις της ΕΕ «για την αντι­με­τώ­πι­ση του ριζο­σπα­στι­σμού» που μαζί ενσω­μά­τω­σαν στην ελλη­νι­κή νομο­θε­σία, βάζο­ντας στο στό­χα­στρο την ανα­τρε­πτι­κή αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή πάλη του λαού και τη δρά­ση των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των, όπως ήδη γίνε­ται σε χώρες — μέλη της ΕΕ.

Τέτοιοι είναι οι «τρο­μο­νό­μοι», που έχουν απο­δέ­κτη το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, αλλά και το τερά­στιο πλέγ­μα παρα­κο­λού­θη­σης και χαφιε­δι­σμού, από τις βάσεις βιο­με­τρι­κών δεδο­μέ­νων μέχρι τις παρα­κο­λου­θή­σεις με στό­χο την πάλη σωμα­τεί­ων και φορέ­ων. Πάνω εκεί οξύ­νο­νται η κατα­στο­λή, η τρο­μο­κρα­τία, η βία απέ­να­ντι στον «εχθρό λαό».

Ολα αυτά δεν είναι «εμμο­νές» μιας κυβέρ­νη­σης ή ενός κόμ­μα­τος, δεν είναι κάποιοι «ακραί­οι θύλα­κες» των δυνά­με­ων κατα­στο­λής που πρέ­πει να ελεγ­χθούν, δεν αντι­με­τω­πί­ζο­νται με μέτρα «ρύθ­μι­σης της κατα­στο­λής» όπως προ­τεί­νουν διά­φο­ρα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα και νομικοί.

Ειδι­κά τώρα που η λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια δυνα­μώ­νει εξαι­τί­ας της δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας σε βάρος των λαϊ­κών ανα­γκών, της οικο­νο­μι­κής κρί­σης και της ανα­σφά­λειας, η έντα­ση της κατα­στο­λής είναι απα­ραί­τη­το συμπλή­ρω­μα των προ­σπα­θειών χει­ρα­γώ­γη­σης από την κυβέρ­νη­ση, το κρά­τος, τα αστι­κά επιτελεία.

Νέα Σμύρνη nea smirni kinitopiisi 2

Δεν θα τους περάσει!

Το μήνυ­μα αυτό στέλ­νει η «οργα­νω­μέ­νη απει­θαρ­χία» χιλιά­δων εργα­ζο­μέ­νων, λαού και νεο­λαί­ας, που παλεύ­ουν συγκρο­τη­μέ­να μέσα από τα συν­δι­κά­τα και τους άλλους φορείς για μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των τους, για την υπε­ρά­σπι­ση των λαϊ­κών ελευ­θε­ριών και των συν­δι­κα­λι­στι­κών δικαιωμάτων.

Που πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή, ξεσκεπάζοντας τις ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη θωράκιση του κράτους, που συνθλίβει τις ανάγκες του λαού και απαντά με βία στις δίκαιες διεκδικήσεις του, για να θωρακίσει τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Από τη στή­λη η ΑΠΟΨΗ μας του σημε­ρι­νού Ριζοσπάστη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο