Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπολογισμοί… σε «ταληράκια»!

Την «ανά­γκη» να στη­ρι­χθεί ακό­μα περισ­σό­τε­ρο η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία με κρα­τι­κά προ­νό­μια και χρή­μα, ώστε να αυξη­θεί η παγκό­σμια παρα­γω­γή των εμβο­λί­ων, που οι ρυθ­μοί της υπα­γο­ρεύ­ο­νται από το κυνή­γι του μέγι­στου κέρ­δους, ανα­λύ­ουν το ΔΝΤ και διά­φο­ρες επι­στη­μο­νι­κές δημοσιεύσεις.
Η αγω­νία τους δεν είναι βέβαια ότι όσο καθυ­στε­ρούν οι εμβο­λια­σμοί, τόσο η υγεία εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων παρα­μέ­νει εκτε­θει­μέ­νη στον κορο­νο­ϊό και στις μεταλ­λά­ξεις του, αλλά ότι η επι­τά­χυν­ση των μαζι­κών εμβο­λια­σμών θα μπο­ρού­σε να περιο­ρί­σει τις επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας στην καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία.
Με άλλα λόγια, όπως κάθε άλλο μέτρο δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας, έτσι και το εμβό­λιο που μπο­ρεί να σώσει ζωές, παρου­σιά­ζε­ται ως «επέν­δυ­ση» από την πλευ­ρά του κρά­τους, που υπό­κει­ται στη λογι­κή του «κόστουςοφέ­λους» για τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου, ενώ ο λογα­ρια­σμός κατα­λή­γει πάντα στον λαό.

Corona money

🆘  Το παρά­δειγ­μα είναι απο­κα­λυ­πτι­κό: Σύμ­φω­να με το ΔΝΤ, οι απώ­λειες στο παγκό­σμιο ΑΕΠ από την παν­δη­μία τη διε­τία 2020 — 2021 θα φτά­σουν τα 12 τρισ. δολάρια.
Οπως όμως σημειώ­νει η επι­στη­μο­νι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση «Science», η ζημιά θα μπο­ρού­σε να περιο­ρι­στεί μέχρι το τέλος της χρο­νιάς, αν μέσα στο 2021 εξα­σφα­λι­ζό­ταν επάρ­κεια εμβο­λί­ων και εντα­τι­κο­ποιού­νταν οι εμβολιασμοί.
Υπο­λο­γί­ζουν έτσι ότι αν χορη­γού­νταν 3 τρισ. δόσεις εμβο­λί­ων μέσα στο 2021, το όφε­λος για το παγκό­σμιο ΑΕΠ θα άγγι­ζε τα 17,4 τρισ. δολά­ρια, ή 5.800 δολά­ρια ανά δόση, ενώ για 4 τρισ. δόσεις, που θα επι­τά­χυ­ναν τους εμβο­λια­σμούς κατά τέσ­σε­ρις μήνες, θα προ­στί­θο­νταν άλλα περί­που 1.000 ευρώ όφε­λος ανά δόση!
Σημειώ­νουν έτσι την «ανά­γκη» να επι­δο­τη­θεί από τα κρά­τη η παρα­γω­γή, φέρ­νο­ντας ως παρά­δειγ­μα την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, που δίνει στη φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία «Merck» 268,8 εκατ. δολά­ρια για να μπει στην κούρ­σα των συμπα­ρα­γω­γών, αφού η ίδια δεν κατά­φε­ρε έγκαι­ρα να δημιουρ­γή­σει ένα απο­τε­λε­σμα­τι­κό εμβόλιο.
Ο κυνι­σμός τους ξεχει­λί­ζει
Υπο­λο­γί­ζουν ακό­μα και για κάθε δόση τα οφέ­λη που θα προ­κύ­ψουν για το κεφά­λαιο, αν οι κυβερ­νή­σεις βάλουν βαθύ­τε­ρα το χέρι στην τσέ­πη του λαού και προ­σφέ­ρουν έξτρα στή­ρι­ξη στις φαρμακοβιομηχανίες.
Επι­βε­βαιώ­νουν και με αυτόν τον τρό­πο ότι για το σάπιο σύστη­μα, που τζο­γά­ρει την υγεία, ακό­μα και τη ζωή του λαού για τα κέρ­δη, δεν υπάρ­χει φάρ­μα­κο.
Ούτε κάποιο εμβό­λιο


Πηγή: στή­λη “Από μέρα σε μέρα” του σημε­ρι­νού Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο